Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Marele "secret" al Arynei Sabalenka, făcut public! Cum a ajuns bielorusa de neînvins la Melbourne

Cristian Mihală

Actualizat 28/01/2024 la 11:03 GMT+2

Aryna Sabalenka a câştigat al doilea Grand Slam al carierei, la Australian Open 2024, iar imaginea sportivei care comitea duble greşeli şi neforţate în momentele cheie ale partidelor mari a dispărut. Bielorusa e acum mereu compusă pe teren, are un mental de fier şi nu mai are ieşirile necontrolate de dinainte, care o deturnau de la ce are de făcut pe teren.

TOP 5 puncte reuşite de Aryna Sabalenka, "regina" de la Australian Open 2024

Jucătoarea bielorusă de tenis Aryna Sabalenka (2 WTA, favorită nr. 2) a câştigat sâmbătă trofeul la Australian Open, după ce a învins-o în finală, în două seturi, 6-3, 6-2, pe chinezoaica Zheng Qinwen (15 WTA, favorită nr. 12).
Sabalenka, deţinătoarea titlului, s-a impus extrem de uşor, în doar o oră şi 16 minute, într-o partidă în care a avut trei aşi şi nu a comis nicio dublă greşeală. Adversara ei, a doua jucătoare din China care dispută o finală la Australian Open, după Na Li, care a triumfat în 2014, a avut şase aşi şi a comis şase duble greşeli.
Aryna Sabalenka este "regina" Melbournului, unde simte ca acasă şi unde joacă un tenis imposibil de contracat de rivale. Dar numărul 2 WTA impresionează şi prin constanţă, lucru la care au muncit din greu Anton Dubrov si Jason Stacy, antrenorii ei, care au reuşit să şlefuiască un adevărat diamant.
Talentul pe care l-a avut Aryna Sabalenka nu a fost niciodată pus la îndoială , dar aceasta a fost mult timp o jucătoare inconstantă şi labilă psihic, multe meciuri importante ale sale terminându-se în trecut cu nenumărate erori neforțate. La asta a lucrat foarte mult cu Anton Dubrov, în timp ce cu Jason Stacy i-a exploatat fizicul incrediil. Acum, în circuit, probabil nu există vreo jucătoare la fel de explozivă precum bielorusa.

Sabalenka şi transformările care au făcut-o dublă campioană de Grand Slam

Aceste ajustări au determinat-o pe Sabalenka să câștige al doilea Grand Slam la Australian Open 2024, iar antrenorii săi au vorbit despre munca din spatele succesului şi despre cum Aryna a devenit o jucătoare aproape imposibil de învins.
"Cred că este mult mai bine că își ascunde emoțiile, și-a dat seama că acele ieşiri nu îi fac bine. Şi-a corectat conduita avută pe teren destul de devreme. A scăpat de asemenea de presiune, iar acest lucru cred că este crucial. Este un element cheie pentru dezvoltarea oricărui jucător. După cum știți, în tenis depinzi doar de tine când eşti pe teren, vorbim de presiune, presiune, presiune. Iar asta te împiedică de multe ori să îţi îmbunătățeşti jocul.
Oamenii învață mai bine, acordă mai multă atenție și sunt mai proaspeți dacă au puțină distracție și creativitate. Cred că este bine că am găsit acea combinație, care îți permite din nou să ai acel echilibru şi care îţi generează un bun control emoțional", a explicat Stacy, citat de Punto de Break.
Aryna se distrează, iar noi încercăm să menținem un echilibru: distracție și disciplină. Încă lucrează, se bucură de proces și arată fericită pe teren | Anton Dubrov
Bielorusa, în vârstă de 25 de ani, a devenit a doua jucătoare care a câştigat trofeul la Melbourne doi ani la rând, după Victoria Azarenka, compatrioata sa, campioană în 2012 şi 2013.
Australian Open 2024 a fost ideal pentru Sabalenka din toate punctele de vedereŞ ea a beneficiat şi de eliminarea rapidă din turneu a lui Iga Swiatek (turul 3), astfel că ecartul față de poloneză e acum de sub 900 de puncte în clasament. Iga are destul de multe puncte de apărat în perioada următoare, începând cu finala de la Dubai 2023 și semifinala de la Indian Wells 2023. În sezonul de zgură, Iga are de apărat finala de la Madrid și victoria de la Roland Garros, astfel că Sabalenka poate reveni pe locul 1 WTA în viitoarele luni.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo