Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Surpriza zilei la AO: De 34 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva! Yastremska a rescris istoria

Cristian Mihală

Actualizat 22/01/2024 la 07:10 GMT+2

Dayana Yastremska a produs surpriza zilei la Australian Open, calificându-se pentru prima oară în sferturile unui Grand Slam. Venită din calificări, ucraineanca a trecut de Victoria Azarenka, dublă campioană la Melbourne, scor 7-6, 6-4, în optimile competiţiei.

Dayana Yastremska

Credit imagine: Getty Images

Casa Pariurilor - Australian Open 2024
Acest articol vă este oferit de Casa Pariurilor.
La 5 ani de la singura sa optime într-un Grand Slam (Wimbledon 2019, competiţie câştigată de Simona Halep), Yastremska a revenit în această fază a unui turneu major, dar pleca având a doua şansă. Azarenka a părut extrem de dominantă cu serviciul la actuala ediţie de AO, favorita 18 servind 18 aşi şi câştigând 80% din punctele jucate cu primul serviciu în turul anterior, cu Ostapenko.
Partida de azi s-a desfăşurat însă după cu totul alte coordonate. Vika a reuşit mai puţine servicii câştigătoare decât adversara (4-5) şi a câştigat doar 52% din punctele jucate cu primul serviciu.
Cu toate acestea, Azarenka a avut break în faţă în fiecare dintre seturi, însă Yastremska a fost de fiecare dată extrem de puternică şi concentrată. Dayana a fost în multe momente ca un tăvălug, lovind decisiv din orice poziţie şi terminând partida cu nu mai puţin de 38 de winners (doar 16 pentru bielorusă). Ucraineanca a fost extrem de ofensivă şi a venit aproape de fiecare dată inspirat la fileu, câştigând 92% din punctele în care a avansat în teren pentru a-şi plasa voleul.

Yastremska, după victoria cu Azarenka: "Am câştigat pentru că sunt o luptătoare"

La final, Yastremska a surprins, explicând că a avut aproape tot timpul senzaţia că va pierde. Cheia succesului a stat în antrenorul său, care i-a dat o energie fantastică de a-şi continua aventura începută în calificările competiţiei.
"Inima îmi bate foarte tare, nu ştiu ce să zic despre acest meci. De-a lungul partidei mi-am imaginat că pierd. M-am simţit ca şi cum aş fi alergat după un tren. Cred că am câştigat pentru că sunt o luptătoare. Acesta e principalul meu atu şi l-am valorificat 100%.
Am început dezastruos setul doi, dar miracolul s-a întâmplat. Mi-a dat foarte multă energie şi antrenorul, care mi-a transmis mereu să mă duc peste ea", a spus sportiva născută la Odesa la final.
Yastremska a devenit prima jucătoare venită din calificări care să ajungă în sferturi la Melbourne din ultimii 34 de ani. Angelica Gavaldon era ultima care reuşea o astfel de performanţă, în 1990.
Dayana a devenit a doua jucătoare venită din calificări care să învingă două foste câştigătoare de Grand Slam la un turneu major (Vondrousova şi Azarenka). Singura care a mai reuşit aşa ceva a fost Jelena Dokic, la Wimbledon 1999 (le învingea pe Martina Hingis şi Mary Pierce).
Pentru un loc în semifinale, ucraineanca se va lupta cu o altă surpriză a competiţiei, Linda Noskova, cea care a trecut în turul anterior de liderul WTA, Iga Swiatek. Azi, cehoaica a beneficiat de abandonul Elinei Svitolina, al cărui spate a cedat încă din startul meciului (ucraineanca s-a retras la 0-3 în prima manşă).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo