Virginia Ruzici, prima campioană a României în tenisul feminin, reprezintă un reper în cartea de istorie a sportului alb. Ruzici a atins apogeul carierei în 1978, atunci când a cucerit titlul de la Roland Garros, învingând-o pe iugoslava Mima Jausovec în două seturi, scor 6-2, 6-2. În același an a cucerit titlul și în proba de dublu a turneului, făcând echipă cu aceeași Mima Jausovec. Ele le-au învins pe Gail Sherriff Lovera şi Lesley Turner Bowrey, cu 6-4 şi 6-3.
Doi ani mai târziu, Virginia Ruzici s-a calificat din nou în ultimul act al competiției pariziene, însă de data aceasta a fost învinsă de Chris Evert, scor 0-6, 3-6. Cea mai bună clasare a sa în clasamentul WTA s-a înregistrat la 21 mai 1979, când a devenit numărul 8 mondial. În 1987, la 32 de ani, s-a retras din activitatea de jucătoare, iar mai târziu, pe când Simona împlinise deja 16 ani, Virginia Ruzici i-a devenit manager.
https://i.eurosport.com/2020/06/10/2830750.jpg
Tenis
Serena Williams și Venus Williams au început să joace tenis datorită unei românce
16/01/2020 LA 06:10

Roland Garros 1979, vis împlinit la Paris

Ediția din 1979 de la Paris a reprezentat un moment uriaș pentru tenisul românesc. După reușitele extraordinare ale lui Ilie Năstase în tenisul mondial masculin, o nouă stea strălucea puternic pe scena tenisului mondial, însă de data aceasta în circuitul feminin. Era a 82-a ediție a Open-ului francez, iar Virginia Ruzici era a doua favorită a competiției. Înaintea ei, cap de serie principal era Mima Jausovec, care și-a respectat statutul de cap de serie numărul 1 până în ultimul act, acolo unde Virginia Ruzici s-a impus cu un categoric dublu 6-2.
Important de menționat este faptul că Ruzici devenise jucătoare profesionistă de tenis în 1975, iar trei ani mai târziu disputa și câștiga prima ei finală de Grand Slam. Una dintre armele recunoscute de adversare era lovitura de dreapta. Într-o carieră care a durat 12 ani, Ruzici a cucerit 12 titluri, inclusiv titlul major din 1978. Ruzici a rămas în Top 20 WTA din 1977 până în 1983. Înainte de a deveni profesionistă, Ruzici a început să joace pentru echipa de Fed Cup a României, în 1973. În întreaga ei carieră, Ruzici a câștigat 377 de meciuri și a pierdut 221.

Virginia Ruzici, singura jucătoare din istoria Roland Garros care a pierdut de două ori acelaşi meci

Virginia Ruzici e singura jucătoare din istoria tenisului care a pierdut o partidă de două ori: întâi a fost descalificată, apoi, după ce organizatorii au revenit asupra deciziei, a pierdut pe teren partida. Astfel, la ediţia din 1973, Virginia Ruzici, cea care în prezent este managerul Simonei Halep, a avut parte de un prim tur plin de peripeţii. Românca a întâlnit-o atunci pe Nathalie Fuchs şi a fost nevoită să o felicite pe aceasta de două ori pentru victorie.
Mai întâi, la scorul de 6-5 pentru adversară în setul decisiv, Virginia a fost descalificată. "Am schimbat terenul şi nebuna de Mariana (n.r. Simionescu, fostă jucătoare de top 50 şi partenera de dublu a lui Ruzici) a intrat pe teren să-mi facă un masaj, când de fapt nu-i cerusem nimic. În România, eram obişnuite sa procedăm aşa, dar acum aribtrul m-a descalificat. Am căzut din cer!", a afirmat Virginia Ruzici pentru Eurosport Franţa.
https://i.eurosport.com/2020/06/10/2830748.jpg
După mai multe minute în care organizatorii turneului au discutat pe seama măsurii pe care o luaseă, aceştia au realizat că măsura e una exagerată. La iniţiativa lui Marcel Bernard, preşedintele Federaţiei de Tenis din Franţa, decizia descalificării a fost anulată, iar Ruzici a fost chemată de la vestiare pentru a relua partida.
"Zece minute mai târziu, eram în duş şi plângeam, iar Mariana a venit şi mi-a zis 'Virgi, trebuie să te întorci pe teren'. Marcel Bernard a decis să nu mă descalifice. M-am întors pe teren şi am pierdut", şi-a adus aminte Ruzici. Partida s-a încheiat cu scorul de 6-3, 3-6, 10-8 în favoarea lui Nathalie Fuchs, dar Ruzici şi-a luat revanşa 5 ani mai târziu. În 1978, românca devenea prima sportivă din România învingătoare la Roland Garros în competiţia fetelor.

Virginia Ruzici și regretul că nu a cucerit și un al doilea titlu la Paris

Ați avut o carieră extraordinară încununată cu titlul de la Roland Garros, în 1978. Dacă ar fi să vă adăugați în palmares un al doilea titlu de Grand Slam, care ar fi acela?
Aș fi dorit un al doilea titlu la Roland Garros. Regret teribil și azi evoluția mea din finala cu Chris Evert din 1980, când am avut un blocaj psihologic. Fiind într-o generație cu Chris Evert, Martina Navratilova, apoi Tracy Austin, nu aveam mare șansă de a trece de ele în celelalte Grand Slam-uri. Erau mai bune decât mine și le respectam prea mult – Virginia Ruzici, pentru Eurosport

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Tenis
Virginia Ruzici, interviu exclusiv pentru Eurosport înainte de Australian Open 2020
13/01/2020 LA 13:59
Tenis
Virginia Ruzici a vorbit despre ascensiunea fulminantă a Biancăi Andreescu: “A fost surpriza anului”
30/12/2019 LA 15:09