În vârstă de doar 20 de ani, Iga Swiatek nu are adversară în WTA, dovadă cele 28 de meciuri la rând câștigate. Poloneza va fi aproape imposibil de bătut la Roland Garros, unde visează să își treacă în palmares al 2-lea Grand Slam al carierei.
După ce și-a luat o pauză la Madrid, pentru a nu fi foarte obosită la al doilea Grand Slam al anului, Swiatek a revenit în stil la Roma, unde și-a subordonat toate oponentele, în drumul spre trofeul câștigat în fața lui Ons Jabeur (6-2, 6-2), o altă sportivă aflată într-o formă fantastică (învingătoare la Madrid).
CITEȘTE ȘI:
Wimbledon
Simona Halep - Paula Badosa LIVE TEXT, în optimile de la Wimbledon, LIVE pe Eurosport 2, ora 17:30
ACUM 41 MINUTE
TSITSIPAS ȘTIE CINE E GOAT-UL DIN TENIS. CU CE L-A COMPARAT PE NOVAK DJOKOVIC DUPĂ FINALA DE LA ROMA

Noi borne setate de Iga Swiatek în tenisul feminin

Swiatek nu mai pare în luptă cu adversarele, ci cu recordurile, iar mulți anticipează o dominație de genul celei pe care o reușea Serena Williams în 2002, 2012 și 2013, cei mai buni ani ai carierei sale impresionante. Deja poloneza setează noi și noi borne, având și avantajul faptului că are doar 20 de ani.
Iga Swiatek s-a impus în 5 din ultimele 9 turnee de WTA 1000. Poloneza și-a trecut până acum în cont 8 titluri, iar scorul din finale arată cât de puternică e din punct de vedere psihic. În doar 3 rânduri Iga a cedat mai mult de 2 gameuri într-un set din ultimele acte în care a ajuns.
Odată cu succesul de la Roma, Swiatek a devenit a treia cea mai tânără jucătoare care să câștige două titluri la Foro Italico, după Chris Evert și Gabriela Sabatini.
Turneul de la Roma a fost al 5-lea la rând câștigat de Iga. În istoria recentă, doar Venus Williams (2000), Justine Henin (2007-2008) și Serena Williams (2013) au mai avut o asemenea serie.
Cifrele anului pentru Swiatek
21 - gameuri pierdute de Swiatek, în drumul spre trofeul de la Roma. Din 2013, când Serena pierdea doar 14 gameuri în drumul spre trofeu, nu am asistat la o jucătoare atât de dominantă la Foro Italico.
16 - numărul de seturi câștigate la rând de Iga, în finale. Din 2019, când avea 17 ani și pierdea prima sa finală din carieră (la Lugano, contra Polonei Hercog), poloneza nu a mai pierdut set într-o finală.
42/43 - un singur set a pierdut Swiatek din ultimele 43 jucate. Liudmila Samsonova, în semifinale, la Stuttgart, a fost singura care i-a luat o manșă Igăi.
3 - numărul de jucătoare care au avut o serie mai lungă de 28 de succese, cât e borna setată acum de Swiatek. Venus, cu 35 de victorii la rând, în 2000, e lider absolut. Un succes final la Roland Garros ar însemna egalarea acelei performanțe fără echivalent în 22 de ani.
1 - doar marea Serena Williams a reușit să câștige 4 sau mai multe turnee WTA 1000 în același sezon (5, în 2013). Iga e deja la 4 și suntem abia în mai.
Swiatek se pregătește acum de Roland Garros, unde pare, pe hârtie, aproape imposibil de învins de cineva. Iga nu simte presiune, în ciuda rezultatelor fantastice obținute, având un mental de mare campioană.
"Pentru mine, a fost vorba de o presiune interioară înainte. Acum, aceasta e mult mai mică, am învățat să accept lucruri și mi-e mult mai ușor să gestionez partidele. Sunt conștientă că am făcut deja lucruri grozave, așa că nu mai pun presiune pe mine cum făceam înainte, nu mă mai gândesc la rezultate, mă bucur de tenis", a explicat Swiatek, conform wtatennis.com.
Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului, va fi în direct și în exclusivitate pentru România pe Eurosport, în perioada 22 mai - 5 iunie.
Wimbledon
Rezumatul partidei Djokovic - Van Rijthoven! sârbul a pierdut set, dar s-a impus destul de lejer
ACUM O ORĂ
Wimbledon
Simona Halep - Paula Badosa, sub lupa specialiștilor! Singurul mod în care poate fi învinsă românca
ACUM O ORĂ