"Elena-Gabriela Ruse a avut o surpriză dublă la Internazionali BNL d'Italia, unde a ajuns pe tabloul principal la simplu ca norocoasă învinsă și a încheiat ziua cu două victorii. Românca, numărul 57 WTA, a început ziua cu o victorie cu 3-6, 6-1, 6-4 în fața lui Shelby Rogers și a încheiat cu o victorie cu 6-0, 6-2 la dublu, în parteneriat cu Marta Kostyuk", îşi încep jurnaliştii wtatennis materialul, pentru ca apoi să prezinte opinia sportivei de 24 de ani în legătură cu super duelul de azi, cu Swiatek.
"Iga este foarte bună din punct de vedere fizic, aleargă atât de bine. Are un joc de picioare atât de frumos, ste o jucătoare diferită, tot ce face e diferit. Cele mai multe fete joacă foarte plat, dar ea mixează foarte bine. Trebuie să învăț o mulțime de lucruri de la Iga", a spus Ruse.
Internazionali BNL d'Italia
Iga Swiatek este campioană la Roma! Victorie fără drept de apel în fața lui Ons Jabeur
15/05/2022 LA 12:46

Gabriela Ruse, sub lupa WTA

În continuare, WTA face un portret al Gabrielei Ruse, prezentând câteva lucruri neştiute despre aceasta.
1. Ruse a avut de ales între tenis şi cântat
Ruse a început să joace tenis când avea 4 ani. Tatăl ei juca fotbal, iar mama ei era gimnastă. Ruse s-a ocupat cu o varietate de activități, dar când avea 13 ani, și-a dedicat toată atenţia pe tenis.
"La final, a fost cântatul sau tenisul. Eram o cântăreață foarte, foarte, foarte bună. Vocea mea era ca a unei interprete de operă. Mama m-a întrebat ce vreau să fac, pentru că eram împărţită între atâtea activităţi. Am spus: "Mamă, nu pot sta trei ore pe scaun și să cânt". Așa că am ales tenisul", a mărturisit Ruse.
2. Idolul ei este Simona Halep, pe care visează să o învingă
Nicio surpriză că Ruse o admiră pe cea mai mare jucătoare de tenis din istoria României. Din acest respect pe care i-l poartă vine şi palmaresul direct fără vreo victorie, dar Gabi i-a pus "gând rău Simonei".
"Simona a fost idolul meu, de aceea mă bate atât de rău. E greu să joci împotriva idoului tău, dar o voi învinge la un moment dat. De aceea exersez şi lupt. Simo e o persoană grozavă, sunte bune prietene, am învăţat enorm de la ea. A învins atâtea legende ale tenisului, încerc să fac şi eu asta. Sunt pe 57 WTA, dar încerc să fiu în fiecare zi mai bună, să muncesc şi rezultatele vor veni", spune Ruse.
3. Ruse, ambiţionată de o dramă în familie
Lumea tenisului a descoperit-o pe Ruse vara trecută, pe zgură. Clasată pe locul 198 WTA, Ruse a venit din calificări la Hamburg, pentru a câștiga primul ei titlu. Ea a ajuns apoi, imediat, în finala de la Palermo. În total, Ruse a câștigat 12 meciuri consecutive în acea perioadă, înregistrând victorii în fața unor jucătoare de calitate precum Danielle Collins, Jil Teichmann, Dayana Yastremska și Andrea Petkovic.
Ruse venea după o serie de accidentări și avea un nivel scăzut de încredere, astfel că nimeni nu anticipa o asemenea explozie. Chiar înainte de Hamburg, a primit vestea că un membru al familiei a murit, iar acest lucru a ambiţionat-o.
"Am rezervat biletele și aveam de gând să mă întorc în România, dar pentru prima dată în viața mea am spus că voi face lucrurile diferit, voi juca la Hamburg. Voi plânge, voi fi tristă pentru acea dispariţie, dar trebuie să-mi fac treaba și să-mi trăiesc viața. Nu mă pot opri tot timpul când i se întâmplă ceva altcuiva. Sunt o fată cu o inimă mare și îmi pasă de oameni din jurul meu și uneori nu e bine pentru mine", explică sportiva noastră.
4. Ruse şi-a găsit mentorul
Ruse nu e lipsită de ambiție, dar s-a luptat cu încrederea în sine când era mai tânără. Ea a fost campioană națională a României la juniori, a ajuns în semifinala fetelor de la Wimbledon 2014 și a ajuns pe locul 7 pe în circuitul ITF. Dar tranziția ei la nivelul profesionist a fost afectată de accidentări și de lipsa de îndrumare.
"Am fost tot timpul foarte aproape de a fi în Top 100 și de a învinge jucătoare foarte bune pentru că am jucat de multe ori cu cele din Top 20, încă de când eram puştoaică. Dar nu am câștigat niciodată meciurile pentru că nu credeam în mine. Mă gândeam tot timpul la ce spuneau oamenii despre mine. Era o presiune mare, toţi îmi spuneau tot timpul spuneau: "Poţi ajunge cu uşurinţă în top 100, la ce calităţi ai. Dar nimeni nu mi-a spus ce să fac. Când aveam 18 sau 19 ani, am călătorit doi ani fără antrenor", îşi aminteşte Ruse.
Înainte de pandemie, Ruse l-a angajat pe veteranul antrenor Julian Vespan, fost antrenor al Alisei Kleybanova. Acesta nu doar că i-a dat multă încredere, dar a şi îndrumat-o astfel încât talentul pe care îl are să se transforme în victorii, în rezultate. "Cred că voi fi în Top 10. Știu asta. Simt asta", spune Ruse acum.
5. Are o victorie la o jucătoare de top 10
În ianuarie, Ruse a suferit o nouă accidentare, la antrenamentele de la Australian Open.
Dar când s-a întors pentru primul ei meci oficial din 2022, la Dubai Duty Free Tenis Championships, Ruse a reuşit să o elimine pe Paula Badosa în primul tur, pentru prima ei victorie împotriva unei jucătoare din Top 10.
"Sunt o mare luptătoare, nu vreau să renunț. În tenis trebuie să ai, însă, şi puţin noroc", e concluzia sportivei noastre.
Gabriela Ruse şi Iga Swiatek se întâlnesc azi, în turul secund la Roma, nu înainte de ora 16:00.
https://i.eurosport.com/2022/05/11/3370556.jpg
Internazionali BNL d'Italia
Swiatek - Jabeur, marea finală de la Roma! Tunisianca a salvat minge de meci cu Daria Kasatkina
14/05/2022 LA 18:13
Internazionali BNL d'Italia
Iga Swiatek, statistici "înfricoșătoare", după calificarea în finala de la Roma! Cifre uimitoare
14/05/2022 LA 14:52