Jaqueline Cristian (22 ani) a făcut miercuri seara unul din cele mai bune meciuri ale carierei din punct de vedere al jocului prestat, și totodată a obținut cel mai bun rezultat, în condițiile în care se află la prima prezență pe tabloul principal la un turneu WTA de 500 de puncte, în care, tot în premieră, reușește să treacă de primele două tururi, eliminând în calea sa o jucătoare clasată mai bine ca ea cu peste 100 de locuri.

Jaqueline Cristian - Jelena Ostapenko | Desfășurarea meciului

Cristian a început slab, pierzând primul game pe propriul serviciu, însă a făcut imediat rebreak și a echilibrat partida. În game-ul 5, la 3-2 pentru ea, și-a procurat 4 mingi de break, a valorificat și s-a desprins decisiv, la 4-2, câștigând setul cu 6-3.
St. Petersburg Ladies Trophy
Jaqueline Cristian, în premieră în Top 150 WTA, după parcursul de vis de la Sankt Petersburg
19/03/2021 LA 16:43
Setul 2 a fost mult mai dramatic. Ostapenko a cedat la 1-1 un prim game pe serviciu, dar l-a recuperat imediat după aceea.
La 5-5, scenariul s-a repetat. Cristian a făcut break, pentru ca mai apoi, pe propriul serviciu să aibă o primă minge de meci, de care nu a reușit să profite, cedând la rândul ei game-ul.
S-a ajuns la tiebreak, în care Jaqueline Cristian a avut alte 4 mingi de meci, în timp ce Ostapenko a avut și ea una de set.
Românca a jucat inteligent, știind să profite de ziua mai slabă a adversarei sale, mai ales pe serviciu, câștigând ultima minge, exploatând lipsa de forță din serviciul doi al lui Ostapenko.
"Ziua de la St Petersburg s-a terminat cu o mare surpriză, jucătoarea venită din calificări, Jaqueline Cristian eliminând-o pe capul de serie numărul 6, Jelena Ostapenko, 6-3, 7-6(9). Numărul 160 WTA a trecut de câștigătoarea de la Roland Garros 2017 după aproape două ore de joc, ajungând în primul său sfert de finală din circuitul WTA. Știind că e în fața celei mai bune performanțe din carieră, Cristian a început ezitant, pierzându-și serviciul. A fost singurul game în care a șovăit, revenind imediat cu re-break și trecându-și în cont primul set. La 6-5 în setul secund, Cristian a avut minge de meci pe propriul serviciul, dar fostul număr 5 mondial a anulat-o cu o lovitură de dreapta formidabilă, înainte de a face breakul și a împinge partida în tie-break. Acolo, Cristian a condus cu 3-1, însă Ostapenko a reușit 4 puncte la rând, pentru a conduce cu 5-3. Finalul a fost dramatic, Ostapenko având șansa de a trimite partida în decisiv, dar în cele din urmă românca a revenit de la 8-9, câștigând trei puncte la rând, pentru o victorie de semnătură", notează siteul oficial al WTA.

Jaqueline Cristian - Svetlana Kuznetsova | Întâlnire cu altă câștigătoare de GS

În sferturile de finală ale turneului, Jaqueline Cristian o va întâlni pe veterana de 35 de ani, fost număr 2 mondial, Zvetlana Kuznetsova, actualmente numărul 39 mondial și cap de serie numărul 4 al turneului. Va fi un alt duel al româncei cu o fostă campioană de Grand Slam, rusoaica având în palmares US Open 2004 și Roland Garros 2009. Va fi primul sfert de finală pentru rusoaică de mai bine de un an (a ajuns în semifinale la Doha, în 2020).
Pentru prezența în sferturile de finală, Jaqueline Cristian va fi recompensată cu 31.880 USD și 100 de puncte WTA, care îi vor aduce un salt de peste 20 de locuri în ierarhia mondială.
Confruntarea dintre Jaqueline Cristian și Svetlana Kuznetsova are loc vineri, de la ora 12:00.
St. Petersburg Ladies Trophy
Final de aventură! Jaqueline Cristian, eliminată în sferturi la St Petersburg de Svetlana Kuznetsova
19/03/2021 LA 10:04
Tenis
Jaqueline Cristian, povestea din spatele marii speranţe a României! Bollettieri, mentorul său
19/03/2021 LA 09:26