Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Minunea din ATP! Fabian Marozsan nu a s-a oprit niciodată mai devreme de optimi la un Masters

Nicu Savin

Publicat 25/03/2024 la 20:39 GMT+2

Fabian Maroszan și-a făcut un obicei din a reușit performanțe deosebite la turneele Masters. La Miami, ungurul s-a calificat fără mari emoții în optimile de finală, după ce l-a învins în două seturi pe Alexei Popyrin, iar de săptămâna viitoare va fi în premieră în top 50 ATP, un lucru care părea imposibil în urmă cu doi ani și jumătate.

Marozsán Fábián

Credit imagine: AFP

Tenisul masculin din Ungaria a trăit în ultimii ani din performanțele lui Marton Fucsovics, dar fanii sportului alb din țara vecină au de aproximativ un an un alt erou: Fabian Marozsan. În vârstă de 24 de ani, maghiarul nu a reușit nicio performanță deosebită până anul trecut, când a oprit în loc lumea tenisului prin victoria sa contra lui Carlos Alcaraz de la Roma.
Acela a fost primul turneu Masters la care Marozsan a ajuns pe tabloul principal și se pare că ungurul și-a făcut un obicei din a avea parcursuri lăudabile la competițiile din această categorie. În această săptămână, Fabian participă abia la al 4-lea său turneul de 1000 de puncte din carieră și este deja în optimile de finală.
În turul 3, ungurul l-a învins cu 7-5, 6-3 pe Alexei Popyrin, la nici 24 de ore distanță după ce l-a spulberat pe Holger Rune. Odată cu succesul de azi, Marozsan este sigur că de săptămâna viitoare va fi în premieră în top 50 ATP. El a început turneul din Florida de pe locul 57 în clasamentul mondial, dar în ierarhia LIVE este deja pe locul 47 și ar putea urca și mai mult dacă se va califica în sferturi sau mai sus.

Fabin Marozsan a ajuns cel puțin în optimi la fiecare Masters la care a concurat

Maroszan are un bilanț absolut incredibil la Mastersurile la care a participa până acum: 13 victorii și 3 înfrângeri. El a atins cel puțin faza optimilor la toate competițiile de acest gen la care a participat: Roma și Shanghai în 2023, respectiv Indian Wells și Miami, în acest an. Aproape de fiecare dată a reușit o victorie de răsunet: la Roma l-a învins pe Alcaraz, la Shanghai pe Ruud, iar acum, la Miami, pe Rune.
Progresul din ultimele 12 luni ale lui Fabian Marozsan este greu de explicat, mai ales că la turneele de Grand Slam nu a reușit vreun rezultat notabil, care să-l fi ajutat să urce foarte mult în clasament dintr-o dată (turul 3 de la Australian Open 2024 este cea mai bună performanță a sa).
În momentul în care a împlinit 21 de ani, în 2020, maghiarul era pe locul 525 în lume, iar un an mai târziu nu urcase decât 112 locuri (413). În ultimii doi ani și jumătate, Fabian a urcat așadar peste 350 de locuri în clasament. Din 2021 încoace, sportivul din țara vecină a câștigat 7 turnee: 4 la nivel ITF și 3 Challangeruri.
La Shaghai 2023, Marozsan a ajuns până în sferturi, unde a cedat în 3 seturi contra lui Hubert Hurkacz. Pentru a ajunge în ultimii 8 și la Miami, ungurul va trebui să treacă de învingătorul disputei Alex De Minaur - Jan Lennard Struff. Australianul e favorit în acel meci, iar dacă va câștiga va avea ocazia unei revanșe în fața lui Marozsan, care l-a învins în minim de seturi anul trecut la Shanghai.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo