Cazul de dispariție al jucătoarei de tenis Shuai Peng ia amploare în toată lumea, după ce mai multe voci influente din lumea tenisului au luat la cunoștință de situația sportivei și au tras semnale de alarmă. În urma multitudinii de mesaje de atenționare publicate de personalități ca Novak Djokovic sau Naomi Osaka, un răspuns din China a venit în această seară.
Canalul de stat chinez CGTN a publicat, miercuri, pe rețelele de socializare, un mesaj care i-ar fi fost trimis de sportiva Shuai Peng şefului WTA, Steve Simon, pentru a fi dat publicităţii. Mesajul cu pricina a fost distribuit rapid în social media și a devenit viral datorită reacțiilor de scepticism. Foarte mulți jurnaliști din lumea sportului alb se îndoiesc că acela ar fi de fapt un mesaj trimis chiar de Shuai Peng publicității.
"Mesaj video sau o mizerie a statului chinez!", "Pare o scuză teribilă scrisă de un copil de 8 ani", "A fost intenția voastră să ne faceți și mai îngrijorați?", "Wow, ne-ați lămurit! Suntem mult mai liniștiți #not", "E clar ca lumina zilei că acest mesaj a fost scris ÎN NUMELE ei, nu de către ea", "CGTN, și mie mi-a trimis Shuai un mesaj, vi-l trimit?" sunt doar câteva dintre reacțiile ironice ale internauților.
Tenis
Anunțul făcut de Shuai Peng, tenismena "dată dispărută", în pline Jocuri Olimpice
07/02/2022 LA 09:06

Cum sună presupusul mesaj transmis de Shuai Peng publicității

"Bună tuturor, sunt Peng Shuai.
În ceea ce priveşte ştirile recente apărute pe site-ul oficial al WTA, conţinutul nu a fost confirmat sau verificat de mine şi s-a publicat fără acceptul meu. Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine.
Dacă WTA mai publică ştiri despre mine, vă rog să verificaţi informaţiile la mine şi să o publicaţi cu acceptul meu. Ca jucătoare profesionistă de tenis, vă mulţumesc pentru companie şi consideraţie. Sper să promovez tenisul chinez dacă voi avea şansa în viitor. Sper că tenisul chinez va deveni din ce în ce mai bun.
Încă o dată, mulţumesc pentru consideraţie", este mesajul postat pe Twitter de CGTN.

Cum răspunde WTA la așa-zisul mesaj postat de Shuai Peng

Steve Simon, preşedintele WTA, a reacţionat, miercuri seară, după ce CGTN a postat un mesaj care i-ar fi fost trimis lui de către Shuai Peng, el precizând, într-un comunicat, că îi este greu să creadă că sportiva a scris mesajul respectiv şi că jucătoarei ar trebui să i se permită să vorbească liber.
"Comunicatul publicat astăzi de presa chineză de stat cu privire la Peng Shuai mă face să fiu şi mai îngrijorat în privinţa siguranţei sale şi a locului în care se află.
Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris email-ul pe care l-am primit sau crede ceea ce îi este atribuit. Peng Shuai a arătat un curaj incredibil descriind o acuzaţie de agresiune sexuală la adresa unui fost oficial de vârf din guvernul chinez. WTA şi restul lumii au nevoie de dovezi independente şi care pot fi verificate că ea este în siguranţă. Am încercat în mod repetat să o contactez, prin numeroase forme de comunicare, fără succes.
Lui Peng Shuai trebuie să i se permită să vorbească liber, fără să fie forţată sau intimidată de orice sursă. Afirmaţia sa cu privire la agresiunea sexuală trebuie să fie respectată, anchetată cu transparenţă maximă şi fără cenzură.
Vocile femeilor trebuie să fie auzite şi respectate, nu cenzurate sau să li se dicteze", este comunicatul postat pe site-ul WTA.
Semifinalistă în 2014 la US Open în proba de simplu și campioană la dublu la Wimbledon (2013) și Roland Garros (2014), Peng a publicat pe 2 noiembrie un mesaj pe rețeaua de socializare Weibo, în care îl acuza pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, că a violat-o în urmă cu 3 ani, o acuzație extrem de gravă care a creat valuri de stupoare în toată lumea.
De pe 2 noiembrie, ea nu a putut fi contactată și nici nu a mai oferit vreo reacție în acest scandal uriaș. De asemenea, nici poziția geografică a sportivei nu a putut fi obținută. Mai mult, o solicitare pentru o declaraţie formulată de agenţia de presă Reuters, postată pe contul ei de Weibo, a rămas fără răspuns. Pe aceeaşi temă, un purtător de cuvânt al ministrului de Externe a afirmat că nu are cunoştinţă de un astfel de caz şi că, oricum, subiectul nu are nicio legătură cu afacerile externe, lăsând tot acest scandal în aer.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Tenis
Decizie istorică la Australian Open. Ce tricouri au voie să poarte fanii prezenţi în tribune
25/01/2022 LA 10:42
Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE BLOG | Ruse și Cristian au pierdut în turul 2. Zverev și Nadal au impresionat
19/01/2022 LA 12:44