Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Performanță: Patricia Țig și Irina Bara, surprize și confirmări la Roland Garros 2020

Cezara Paraschiv

Actualizat 01/10/2020 la 21:46 GMT+3

Joi, Patricia Țig și Irina Bara și-au completat CV-urile cu o prezență în turul trei la Roland Garros. Aceasta este prima lor performanță notabilă nu doar la Paris, ci și în turneele de Mare Șlem. "Breakthrough" - asigurat. Ce urmează mai departe pentru ele, aflăm în zilele ce vin, în transmisiunile în directe de pe Eurosport și Eurosport Player de la ultimul turneu de Mare Șlem al anului.

Patricia Țig

Credit imagine: facebook

Parcă au fost ieri zilele de mai în care Andreea Mitu își învăluia silueta longilină în parf de zgură parizian, luându-le pe sus pe prietena Alize Lim, Karolina Pliskova și Francesca Schiavone. Sau zilele în care Alexandra Dulgheru cu genunchi încă neferfenițiți, debuta printre favorite - și cum o făcea! Sau zilele în care Raluca Olaru trezea tenisul românesc amorțit după despărțirile de Spîrlea și Dragomir. Acum, alte două românce scriu povești la fel de frumoase și neașteptate la "Internaționalele Franței".
România va avea trei jucătoare în turul 3 la Roland Garros, o performanță remarcabilă, cu care doar Statele Unite (Kenin, Collins, Anisimova), Franța (Ferro, Garcia și Burel) și Cehia (Kvitova, Krejcikova, Siniakova) se mai pot lăuda. Dacă prezența Simonei Halep în această fază a competiției nu mai surprinde de mult, Patricia Țig și Irina Bara sunt revelații ale acestui turneu, reușind marele lor "breakthrough" în această toamnă, la Paris.

Patricia Țig, între surpriză și confirmare

Patricia Țig și-a croit un drum superb în circuit începând din vara lui 2019 - moment ce marca revenirea ei pe teren după o pauză de doi ani, timp în care s-a recuperat după numeroase probleme fizice, dar a devenit și mamă. Când a lăsat în urmă tenisul, la doar 24 de ani, Patricia aluneca cu viteză în clasament, încheia meciuri prin abandon (cinci în 2017), se prăbușea inexplicabil pe teren.
Are 26 de ani și este prima mămică din tenisul românesc care ajunge în turul trei la un turneu de Mare Șlem. Ba mai mult, traiectoria ei este cu atât mai specială cu cât, practic, Țig și-a spulberat toate recordurile carierei în această a doua carieră a ei (a câștigat primul titlu WTA - la Istanbul, până în 2017 având doar o finală jucată la Baku / 2015; a pătruns în Top 60 - față de 83 WTA, vechiul personal best; a reușit prima victorie în fața unei jucătoare din Top 15 mondial). Acum, la reluarea tenisului după pandemie, Patricia Țig a reușit primele victorii pe tabloul principal în Grand Slam-uri: una la US Open, două (cel puțin) la Roland Garros.
În acest moment, primul lucru care impresionează la Patricia Țig este încăpățânarea și felul în care luptă în meciuri. A câștigat finala cu Bouchard la a opta minge de meci. Înfruntă mingi de break cu fruntea sus (17 la Roland Garros 2020), câștigă pe serviciul advers, pierde avantajul și revine, sau pierde pe serviciul advers și revine (ne amintim de evoluția nebună a scorului din semifinala cu Martincova sau de meciul de debut de la Istanbul cu Danilovic).
Până la intrarea la Roland Garros, Patricia Țig devenise deja a doua jucătoare a României în clasamentul WTA. Iar prin rezultatul de la Paris, sportiva de 26 de ani obține o frumoasă confirmare pentru calculele făcute de computer: este a doua jucătoare a momentului în tenisul românesc.
Parcursul Patriciei Țig la Roland Garros 2020 îi va asigura, cel mai probabil, o nouă urcare în clasament, în clasamentul în timp real fiind acum pe locul 53 (în spate însă sunt și alte jucătoare care vor mai da bătălii în turul 3, iar poziția finală va depinde de toate aceste rezultate):
  • tur 1: 7-5, 7-5 cu Stefanie Voegele (Elveția)
  • tur 2: 6-4, 6-3 cu Christina McHale (SUA)
  • tur 3 - versus Fiona Ferro (Franța)

Irina Bara, ca Raluca Olaru, Alexandra Dulgheru și Andreea Mitu

Începând din 2017, Irina Bara a bătut constant la porțile turneelor de Grand Slam. A jucat ediție de ediție, ajungând însă în finala pentru tabloul principal doar la Roland Garros 2018.
Sportiva de doar 1,64 m, născută la Ștei, în județul Bihor, nu a renunțat la visul ei, care a prins contur mai apăsat și mai apăsat începând de pe la cinci ani, când lua pentru prima dată o rachetă de tenis în mână. Rețeta succesului la Roland Garros s-a conturat printr-o formă excelentă arătată în săptămânile pregătitoare (concretizată cu o finală ITF la Cagnes-Sur-Mers), formă pe care acum o fructifică în condițiile grele de la Paris (acest lucru a fost valabil în special în primul meci, când a produs surpriza în fața Donnei Vekic).
Ajunsă în premieră pe tabloul principal la un Grand Slam, Irina Bara ne aduce aminte de câteva debuturi recente ale fetelor noastre la Roland Garros. Pentru că Irina a adăugat deja două victorii pe tabloul principal, peste cele trei din calificări (fără set pierdut!).
  • În 2007, Raluca Olaru, prima jucătoare după generația Spîrlea - Dragomir care s-a apropiat de Top 50 WTA oprindu-se la poziția 53 ca record personal, debuta pe tabloul principal de la Roland Garros după ce trecuse în calificări de Sara Errani, Ekaterina Makarova și Angelika Bachmann, apoi pe tabloul principal deschidea cu o surpriză în fața favoritei 30, Julia Vakulenko. Mai trecea și de Tatiana Poutchek, înainte de a fi învinsă, în turul trei, de a șaptea jucătoare a lumii, Ana Ivanovic.
  • În 2010, era rândul Alexandrei Dulgheru să reușească un debut impresionant la Paris. Ea nu a fost nevoită să joace în calificări, fiind de altfel singura tricoloră care a reușit performanța de a-și face debutul la Paris direct pe lista capilor de serie: a obținut o primă victorie în setul decisiv în fața cehoaicei Lucie Hradecka, apoi a trecut de Timea Bacsinszky - în două seturi, fiind învinsă apoi, în turul trei, de Caroline Wozniacki.
  • În 2015, surpriza delegației tricolore s-a numit Andreea Mitu. Aceasta a mers chiar mai departe decât Olaru și Dulgheru: a trecut de Alize Lim, Karolina Pliskova (cap de serie 12), fosta câștigătoare Francesca Schiavone - în turul trei, fiind învinsă în optimi de Alison Van Uytvanck.
Parcursul la Roland Garros 2020 îi va asigura Irinei Bara, cel mai probabil, o nouă urcare în clasament, în clasamentul în timp real fiind acum pe locul 112 WTA (în spate însă sunt și alte jucătoare care vor mai da bătălii în turul 3, iar poziția finală va depinde de toate aceste rezultate):
  • tur 1: 6-3, 6-4 cu Donna Vekic (#26)
  • tur 2: 6-1, 4-0 abandon cu Alison Van Uytvanck
  • tur 3 - versus Sofia Kenin (#4)
  • calificări, tur 1: 6-2, 6-2 cu Tereza Mrdeža
  • calificări, tur 2: 7-5, 6-2 cu Harriet Dart
  • calificări, tur 3: cu 6-2, 7-6(4) cu Richèl Hogenkamp
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo