Puternicul turneu de la Indian Wells ar putea fi anulat pentru al doilea an consecutiv, scrie publicația "Essentially Sports", notând faptul că un turneu de 250 de puncte din Franța, de la Marsilia, a fost plasat provizoriu în perioada 8 – 14 martie, când ar fi trebuit să înceapă întrecerea din însorita Californie.
Finanțat de magnatul Larry Ellison și avându-l ca director pe germanul Tommy Haas, turneul de la Indian Wells este o oprire extrem de importantă în calendarul competițional de tenis, în special din punct de vedere financiar. Votat ani la rând cel mai bun turneu din categoria Masters 1000, această primă etapă din "Sunshine Double" (Indian Wells / Miami) ar fi trebuit să se dispute între 8 și 21 martie în 2021. În acest moment însă, întreg calendarul competițional stă sub semnul incertitudinii, iar efectul de domino pare aproape imposibil de oprit.
Australian Open va fi amânat în proporție de 99% cu trei săptămâni, pentru intervalul 8-21 februarie, în loc de 18-31 ianuarie, ceea ce înseamnă că apare un vid competițional în prima lună a anului, iar în a doua se supra-aglomerează calendarul. Mai departe, pauza pe care sportivii o au în mod normal între primul Grand Slam al anului și puternicul turneu de la Indian Wells s-ar reduce semnificativ, la doar două săptămâni. Mai mult, condițiile în care caravana tenisului ar putea ajunge în Statele Unite la început de 2021 rămân necunoscute.
Laver Cup
Părinții lui Roger Federer au vorbit în premieră despre retragerea lui Roger. Cel mai dureros moment
ACUM 3 ORE
Australian Open va fi amânat pentru a le permite sportivilor să stea două săptămâni în carantină înainte de startul întrecerii, iar acest lucru afectează direct dubla Dubai / Doha din circuitul feminin, dar și turnee ATP 500 (Rotterdam, Rio de Janeiro) și ATP 250 (Buenos Aires, New York, Delray Beach și Marsilia). Pentru că întrecerea de la Melbourne se suprapune peste datele tradiționale ale acestor turnee. Însă nu doar suprapunerea directă a turneelor creează probleme.
Caravana tenisului ar urma să ajungă în Australia în perioada 15-17 ianuarie, Tennis Australia angajându-se să suporte costurile de transport și cazare prelungită. Cu alte cuvinte, toate turneele ce s-ar fi desfășurat în mod normal după 15 ianuarie "mor" la umbra Australian Open-ului, turneu care ar bloca nu mai puțin de cinci săptămâni și jumătate din calendar.
Așa cum s-a întâmplat și în 2020 cu Roland Garros, francezii au furat întrucâtva startul, anunțând deja intenția de a plasa turneul "Open 13", de la Marsilia, la început de martie, în săptămâna în care în mod normal ar fi trebuit să înceapă Indian Wells-ul. Pe cât de multe critici și-a atras pentru lipsa de tact și eleganță în decizia unilaterală referitoare la French Open 2020, pe atât de câștigată a ieșit Federația Franceză de Tenis din mutarea rapidă din acest an. Automat, așa cum s-a văzut și în cazul turneului de la Madrid deținut de Ion Țiriac, tenisul intră într-o logică de junglă, în care fiecare turneu devine tentat să ia ceea ce consideră că i se cuvine – în cazul specific Madrid, spaniolii au anunțat că vor aloca două săptămâni pentru întrecerea feminină.

Ce ar însemna anularea turneului de la Indian Wells

Indian Wells, turneu ATP 1000 și WTA 1000 de anvergură, este în mod tradițional primul mare turneu al anului sub tutela ATP și WTA (Australian Open, Grand Slam, fiind organizat de Federația Internațională de Tenis). Financiar, Indian Wells este un partener important pentru tenis, găzduind totodată, în serie, și turnee de rang inferior, în cadrul Indian Wells Series, care reprezintă un sprijin consistent pentru jucătorii din partea mai de jos a clasamentului (să ne amintim ce a însemnat Oracle Challenger pentru Irina Begu în 2019 sau pentru Bianca Andreescu în 2018).
O anulare sau amânare a turneului de la Indian Wells ar trage în jos, automat, și turneul de la Miami, care are alocat și el două săptămâni. Cele două întreceri sunt programate consecutiv, lăsând apoi loc sezonului de zgură. În general, sportivii trec oceanul pentru a participa la dubla Indian Wells / Miami, o vizită de minim o lună, iar jucătorii de top renunță mai degrabă la prezența la Miami, decât la cea de la Indian Wells (de exemplu Roger Federer și Rafael Nadal).
În prezent, doar ATP prezintă pe site o schiță a sezonului 2021, însă aceasta nu a fost actualizată, prezentând lista de turnee așa cum s-ar fi disputat în condiții normale – iar deja este evident pentru toată lumea faptul că 2021 nu va fi, în niciun caz, un an normal. Nici măcar întrecerea olimpică nu a fost inserată în structura de calendar disponibilă pe site-ul ATP, un semn clar că lucrurile nu vor decurge conform acelei schițe. WTA păstrează o tăcere totală, cu mai puțin de o lună până la ceea ce ar fi trebuit să fie startul noului sezon, îngrijindu-se doar de o campanie de re-branding, având probleme mari din cauza dependenței de piața din Asia.

Primele competiții anulate pentru 2021

Pentru că autoritățile din Australia au refuzat să admită o scutire a jucătorilor și jucătoarelor de la perioada de două săptămâni de carantină, ATP Cup 2021 a fost deja anulată, oficial, în ciuda eforturilor făcute de Tennis Australia pentru a salva această a doua ediție a nou-înființatei competiții pe națiuni.
Auckland Open, din Noua Zeelandă, dispare și el din calendar, iar soarta turneelor de la Brisbane, Adelaide și Hobart este ca și pecetluită.
  • Ne amintim faptul că Indian Wells este primul mare turneu pe care Simona Halep l-a câștigat în carieră, în 2015, chiar la startul colaborării cu Darren Cahill.
  • Campionii celei mai recente ediții a turneului de la Indian Wells sunt Dominic Thiem și BIanca Andreescu (2019).
Laver Cup
"Hai să evităm asta!" Ce l-a pus Federer pe Djokovic să facă la 3-6, 2-3 cu Auger-Aliassime
ACUM 4 ORE
Tenis
"Ești fericit că există Djokovic?" Replica lui Nadal a venit imediat și a stârnit hohote de râs
ACUM 5 ORE