Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Apusul unei ere, în tenis? Din 2003 nu s-a mai întâmplat așa ceva

Cristian Mihală

Publicat 06/09/2022 la 11:26 GMT+3

Generațiile se schimbă în tenisul mondial, astfel că US Open 2022 consemnează o premieră. E prima oară în ultimii 19 ani când niciunul dintre Serena Williams, Roger Federer, Rafa Nadal sau Novak Djokovic nu e prezent în sferturile unui Grand Slam.

Montage Federer Serena Djokovic Nadal 2014

Credit imagine: Eurosport

Una dintre cele mai frumoase ere din istoria tenisului e pe cale să apună. Titanii Nadal - Federer și Djokovic au dominat ca nimeni alții circuitul mondial, dar acum niciunul dintre ei nu va fi prezent în ultimii 8, la Flushing Meadows. "Maestrul elvețian" e ca și retras din competiții și nu va mai câștiga în proporție de 99,99% vreun Grand Slam, în timp ce ceilalți doi mari jucători au motive diferite pentru care nu sunt prezenți în sferturile ultimului turneu de Grand Slam. Djokovic nu a primit acceptul de a pătrunde în SUA, fiind nevaccinat, în timp ce Nadal a fost insuficient pregătit din punct de vedere fizic, jucând un singur meci oficial după ruptura abdominală care l-a forțat să abandoneze de la Wimbledon.
Sigur, în anii următori Nadal și Djokovic pot încă să lupte cu șanse în Grand Slamuri, dar din spate vin puternic jucători precum Sinner sau Alcaraz, astfel că nu există vreo garanție pentru cei doi. Cert e că asistăm la un moment istoric: pentru prima oară în ultimii 19 ani, niciunul dintre Serena Williams, Rafael Nadal, Roger Federer și Novak Djokovic nu se va afla în sferturile unui Grand Slam.

US Open 2022 - Premieră după 19 ani, într-un Grand Slam

Ultima oară când s-a întâmplat asta, la US Open 2003, lucrurile în tenis stăteau cu totul altfel. Rafa apărea pentru prima oară la Flushing Meadows și reușea să treacă un tur, fiind învins de El Aynaoui în manșa secundă. Federer, care a fost cap de serie numărul doi la acea ediție, se oprea în optimi (pierdea la Nalbandian), iar Djokovic nu își făcuse încă apariția în turneele de Grand Slam (a făcut-o la Australian Open 2005).
În ceea ce o privește pe Serena Williams, câștigătoare de Australian Open și Wimbledon în acel an și numărul unu mondial, ea nu a participat, fiind accidentată. Absența ei și retragerea lui Venus Williams au făcut ca Flushing Meadows 2003 să fie o afacere 100% belgiană la feminin, Justine Henin câștigând finala în fața compatrioatei Kim Clijsters.
În concluzie, deși Nadal și Djokovic încă mai pot câștiga turnee la cel mai înalt nivel, anii viitori, asistăm la o predare de ștafetă în tenis. Iar acest lucru e extrem de evident mai ales la masculin, unde Carlos Alcaraz se anunță jucătorul care va domina circuitul. El are șansa să treacă pe primul loc ATP, după US Open, dar deja a consemnat o performanță impresionantă: e cel mai tânăr jucător din istorie care reușește să ajungă în doi ani la rând în sferturile de la Flushing Meadows.
De notat și faptul că vom avea un nou campion de Grand Slam la masculin, niciunul dintre cei 8 jucători calificați în sferturi nereușind în carierele lor să câștige un GS.

Programul zilei la US Open

Programul zilei marți US Open
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo