Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Care sunt limitele lui Carlos Alcaraz? Poate fi mai mare decât Nadal, Djokovic și Federer?

Cristian Mihală

Publicat 12/09/2022 la 12:50 GMT+3

Carlos Alcaraz este omul momentului în tenisul mondial, după câștigarea US Open. Mulți s-au grăbit deja să îl vadă cel mai bun din istorie, în viitor, dar antrenorul său, Juan Carlos Ferrero, îndeamnă la calm.

Top 5 cele mai frumoase puncte reușite de Carlos Alcaraz la US Open 2022

Așa cum Nadal l-a avut pe unchiul Toni alături de la început, Alcaraz a fost ghidat spre marea performanță de Juan Carlos Ferrero, chiar dacă fostul campion de la Roland Garros a început colaborarea cu puștiul de 19 ani mult mai târziu.
Ferrero a creat un veritabil super-campion, iar acum mulți se întreabă cât de departe va ajunge Alcaraz. La 19 ani e deja al 5-lea cel mai tânăr câștigător de Grand Slam din istorie și cel mai tânăr lider mondial. În contextul în care în 2-3 ani Djokovic și Nadal se vor retrage, sportivul din Murcia nu pare să aibă adversar pe termen lung. Asta și pentru că ceea ce arată el în prezent nu e o replică fidelă a potențialului uriaș pe care îl are.
Alcaraz cu siguranță va mai crește - Ferrero a punctat că acesta joacă în prezent la doar 60% din ce poate -, având nevoie de mai multă consistență pe parcursul meciurilor. Dar calitățile avute îl recomandă drept un uriaș campion, viteza, abilitatea de a mixa și spectaculozitatea loviturilor transformându-l deja într-un mare favorit al tribunelor.
Întrebat dacă Alcaraz poate egala sau depăși reperele setate de cei trei titani care au dominat tenisul mondial în ultimul deceniu și jumătate, Juan Carlos Ferrero a îndemnat la calm. Nu se teme că elevul său ar putea simți presiune, dar să câștigi peste 20 de Grand Slamuri ține și de șansă, într-un sport în care accidentările sunt frecvente. Din punct de vedere al setupului mental, e limpede însă că Alcaraz nu e un "campion pasager", ci un super-sportiv însetat de performanțe.
"Va fi greu să realizeze ceea ce au făcut Nadal, Djokovic sau Federer în tenis. Vorbim de 22 de Grand Slamuri în cazul lui Rafa, este un drum lung, dar cine știe? Are tot potențialul de a fi unul dintre cei mai buni din istorie. Ce trebuie să facă este să creadă mereu în el și să continue să muncească așa cum a făcut-o până acum", a spus Juan Carlos Ferrero, citat de Mundo Deportivo.

Alcaraz, ca o "macaroană" la 12 ani. Metamorfoza uimitoare a câștigătorului US Open

Juan Carlos Ferrero a vorbit și despre primul moment în care a luat contact cu Alcaraz. În urmă cu aproape 7 ani, puștiul a fost remarcat de fostul mare zgurist al Spaniei, dar la acel moment avea un mare handicap: fizicul precar.
În ultimii ani, Alcaraz a lucrat enorm și în sala de forță, iar acum este o adevărată bestie pe teren, reușind să pună multă putere în fiecare dintre lovituri.
"Când a ajuns la academie era slăbuț, ca o macaroană, dar era rapid. Chiar dacă nu avea pic de masă musculară, am văzut ceva foarte special la el. L-am văzut pentru prima dată când avea 12 sau 13 ani. A venit la academie și ne-am antrenat într-o zi, era foarte mic, dar se vedea de ce toată lumea vorbea despre el. Avea
La 14 ani m-am dus să îl văd la un meci și, deși era încă fără fizic, putea concura cu rivali foarte duri, mult mai dezvoltați. Atunci încă nu vorbisem despre a lucra împreună", a mai declarat Juan Carlos Ferrero.
Alcaraz a devenit primul lider mondial după US Open, din ultimii 19 ani. Ca o coincidență, ultimul care urcase în fotoliul de lider ATP după Flushing Meadows fusese chiar antrenorul său, Juan Carlos Ferrero. Acesta dispua în 2003 finala la Flushing Meadows (pierdută la Roddick), dar punctele acumulate l-au propulsat pe locul 1 în ierarhia masculină.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo