Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#ReveniriDeLegendă Dominic Thiem, victorie în premieră la US Open 2020 după ce a fost condus cu 0-2 în finală de Zverev

Irina Aldea

Publicat 09/09/2021 la 21:11 GMT+3

Dominic Thiem a cucerit în premieră un titlu de Grand Slam la US Open 2020, după o finală incredibilă disputată în compania lui Alexander Zverev.

Dominic Thiem - Alexander Zverev 2020 US Open

Credit imagine: Getty Images

Dominic Thiem a fost în 2020 la US Open autorul unei remontade de neuitat în finala turneului american. Timp de mai bine de o oră, germanul a fost jucătorul mai bun, mai conectat la meci, având 3 mingi de 6-2, 6-1. Germanul a câștigat în cele din urmă setul 2 la limită, dar apoi a urmat declinul, iar în setul decisiv, la 5-3, nu a putut închide meciul cu serviciul.
US Open 2020 l-a încoronat pe Dominic Thiem primul nou câștigător de Grand Slam al tenisului masculin după șase ani, dar și primul campion de Grand Slam al generației '90. După o finală dramatică, austriacul a supraviețuit atacurilor constante venite din partea germanului și s-a impus în cinci seturi, scor 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6(6).

Dominic Thiem și remontada carierei, la US Open 2020

După două starturi lente de meci în sferturi și semifinale, Zverev a arătat complet diferit în finală. Jocul său a arătat perfect, precis și degajat, de parcă nu ar fi fost la prima sa finală de Grand Slam a carierei. Germanul și-a calibrat în primul rând serviciul, la cote normale pentru un sportiv înalt, de 1,98 m, și a câștigat primele 10 puncte jucate cu primul serviciu, în timp ce Thiem a impresionat mai degrabă prin felul în care a luptat pentru fiecare punct, fără a avea însă prea mult succes.
În aceste condiții, primul set s-a încheiat în exact o jumătate de oră de joc, după un as al germanului care a dominat și la capitolul lovituri câștigătoare (16-4). Alexander Zverev a continuat să pășească la fel de apăsat în setul doi, construindu-și un avantaj insurmontabil, până la 5-1, cu același joc agresiv, în forță.
Thiem "s-a trezit" însă în cele din urmă, anulând pe lansare trei mingi de 6-1 ale lui Zverev. Austriacul a recuperat apoi un break, însă a fost prea târziu pentru a mai salva setul secund, chiar și când Zverev a început să rateze și să readucă pe teren dublele greșeli. Astfel, după ce Zverev a servit a doua oară pentru actul secund, austriacul s-a văzut condus cu 2-0 la seturi.
Dominic Thiem - Alexander Zverev 2020 US Open
Abia în setul trei, finala dintre Zverev și Thiem a adus genul de duel feroce, cu schimburi cu adevărat intense și răsturnări de scor. În setul trei, Zverev a reușit, din nou, primul break, însă Thiem a răspuns cu re-break și, la 5-4, a obținut break-ul decisiv, după ce reușise în prealabil să schimbe puțin aspectul jocului, impunând disputarea mai multor schimburi prelungite de mingi.
Thiem a jucat, mai departe, din ce în ce mai bine, în timp ce pentru Zverev a fost tot mai greu să rămână agresiv și să imprime loviturilor sale forța din primele seturi. În aceste condiții, austriacul a reușit un set patru aproape de perfecțiune. Setul decisiv i-a revenit austriacului, cu 8-6 în tie-break, după o desfășurare de tip roller-coaster. Cei doi jucători au făcut schimb de break-uri în debutul decisivului, apoi Zverev a ratat câștigarea meciului, servind la 5-3.
Dominic Thiem - Alexander Zverev 2020 US Open
Nu în ultimul rând, chiar Thiem a pierdut break servind la 6-5, după trei game-uri adjudecate consecutiv și o intervenție medicală solicitată în extremis, din cauza unor probleme musculare. Per total, în decisiv, serviciul l-a trădat pe german, care a comis patru duble greșeli și nu a mai reușit să aibă aceeași eficiență în spatele primului serviciu. În cele din urmă, Thiem a reușit să își impună experiența mult superioară la acest nivel, fructificând a treia minge de meci avută în tie-break-ul setului decisiv și încheind meciul cu 43 de lovituri câștigătoare și 55 de greșeli neforțate, față de un raport de 52 / 64 al neamțului.

Dominic Thiem la US Open 2020, întreruperea seriei de victorii Federer – Nadal - Djokovic

Austriacul a revenit pentru a treia oară în carieră după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și a reușit să scape de eticheta de jucător-pierzător al finalelor de Grand Slam. Thiem a înregistrat mai multe recorduri prin victoria de la US Open. Aflat la a patra sa finală în turneele de Grand Slam, Dominic Thiem a reușit să profite de faptul că, în fine, nu s-a mai duelat cu un membru din "Big 3", anterior fiind învins în două rânduri de Rafael Nadal la Roland Garros și de Novak Djokovic la Australian Open, la începutul anului trecut.
Dominic Thiem - Alexander Zverev 2020 US Open
Prin victoria de la Flushing Meadows de anul trecut, Thiem le calcă pe urme lui Goran Ivanisevic și Andre Agassi, care au spart gheața după ce au pierdut primele trei finale, în timp ce Andy Murray și Ivan Lendl rămân singurii jucători care au pierdut primele patru finale de Grand Slam disputate înainte de a se încorona.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo