În urma incidentului din optimile US Open, Novak Djokovic va pierde toate punctele ATP adunate la turneul de la New York și va trebui să plăteasă mai multe amenzi.

Anunțul a fost făcut de USTA (United States Tennis Association):

US Open
Cea mai așteptată declarație! Nadal a comentat descalificarea lui Djokovic, de la US Open 2020
15/09/2020 LA 05:21

"Așa cum prevede regulamentul de Grand Slam, în urma gestului său intenționat de a lovi mingea periculos și cu nepăsare, fără să se gândească la consecințe, Novak Djokovic a fost descalificat de la US Open 2020. Ca urmare a descalificării sale, Djokovic va pierde toate punctele acumulate la ediția din acest an de la US Open și va trebui să plătească o amendă echivalentă cu premiul câștigat înainte să părăsească competiția (250.000 de dolari), pe lângă celelalte amenzi impuse în cazul acestui incident ofensator.", se arată în comunicatul emis de USTA.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open, după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

Liderul clasamentului mondial și principalul favorit al tabloului a trimis o minge în spate, în semn de frustrare, după ce a cedat break la scorul de 5-5 în primul set. Arbitra de linie din spatele său, lovită în față, s-a încovoiat la pământ, tușind, sugerând că nu poate să respire. De menționat că Louis Armstrong Stadium - arena principală de la US Open, a fost unul dintre terenurile pe care s-a jucat cu arbitri de linie la US Open 2020, aceștia fiind înlocuiți de un sistem electronic pe terenurile exterioare.

Regulamentul stipulează clar faptul că dacă un jucător lovește un arbitru sau un oficial al turneului cu mingea sau racheta să fie descalificat automat. În trecut, acest lucru i s-a întâmplat argentinianului David Nalbandian, chiar într-o finală ATP, la Queen's, în 2012. Jucătorul nu este descalificat doar în cazul în care incidentul survine în plină desfășurare a punctului, dacă trimite mingea greșit și aceasta lovește arbitrul de linie sau de scaun (cum se mai întâmplă cu serviciul, sau după un retur ratat), ori tot în plin raliu scapă racheta din mână în încercarea de a se întinde după minge.

Djokovic, președinte demisionar al Consiliului Jucătorilor, a mers rapid spre arbitră pentru a vedea ce s-a întâmplat, apoi a parlament minute în șir în apropierea fileului, cerându-le organizatorilor să accepte să nu îl descalifice și să îi dea doar o amendă, motivând că nu a trimis mingea intenționat în arbitră și că nici nu a trimis cu viteză. Supervizorul turneului a aplicat însă regulamentul la literă și a dictat descalificarea lui Djokovic de la US Open 2020.

Novak Djokovic mai avusese și cu câteva minute în urmă un gest similar de frustrare, fără să lovească pe nimeni.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

US Open
Mesajul lui Novak Djokovic, după ce s-a uitat la finala de la US Open 2020
14/09/2020 LA 12:26
US Open
Mats Wilander a dat verdictul, înainte de finala US Open: "Nu văd cum ar putea câștiga altcineva"
13/09/2020 LA 14:25