Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cifrele unei performanţe istorice. Bornele incredibile atinse de Iga Swiatek după ce a câştigat US Open

Cristian Mihală

Actualizat 11/09/2022 la 03:18 GMT+3

Iga Swiatek (21 de ani) s-a impus la US Open 2022 şi a fixat o mulţime de borne, la capătul unui sezon fantastic, în care a câştigat 7 titluri, două dintre ele de Grand Slam.

Rezumatul partidei Iga Swiatek - Ons Jabeur, finala US Open 2022

Swiatek a devenit prima poloneză triumfătoare la Flushing Meadows, după un meci câştigat în minimum de seturi, 6-2, 7-6 cu Ons Jabeur. Timp de un set şi jumătate, sportiva născută la Varşovia a jucat perfect, însă adversara a preluat iniţiativa şi a împins-o în prelungirile setului secund. Acolo, Iga şi-a păstrat calmul şi a fost mai lucidă în momentele cheie, dovedind încă o dată cât de mult sânge rece are în finalele pe care le dispută.
Cu un premiu de 2,6 milioane de dolari, Swiatek şi-a extins avansul atât în clasamentul WTA, cât şi în WTA Race, ierarhie paralelă pentru Turneul Campioanelor. În clasamentul WTA, Iga are aproape dublu punctelor locului secund, care va fi ocupat de luni chiar de adversara din finală, Ons Jabeur (10365 vs 5090).
A fost un an magic pentru Swiatek, care a câştigat nu mai puţin de 7 titluri. În această perioadă a avut şi 37 de victorii la rând, performanţă fără corespondenţă în ultimii ani, în tenisul feminin.
Iga Swiatek 2022

Bornele setate de Iga Swiatek, după US Open 2022

Dacă ne uităm peste statistică, Iga Swiatek a început să fie în luptă cu recordurile, în condiţiile în care în circuit nu pare să aibă pentru moment o oponentă pe măsură.
Ca atare, îţi prezentăm mai jos cele mai interesante cifre ale polonezei, după triumful de la New York.
Cu titluri la Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Rome, Roland Garros, US Open, Swiatek este prima jucătoare de la Serena Williams, în 2014, care să cucerească atât de multe trofee într-un sezon.
Cu succesul de la US Open, Swiatek devine, la 21 de ani, cea mai tânără sportivă care să se fi impus în 3 finale de Grand Slam (are şi două titluri la Roland Garros) de la Maria Sharapova, în 2008.
Totodată, cu victoriile la Pegula, Sabalenka şi Jabeur, Iga are 10 victorii la rând în faţa oponentelor din TOP 10 WTA.
Poloneza este abia a 9-a jucătoare din Era Open care să câştige trei titluri de Grand Slam înainte de a împlini 22 de ani. Maria Sharapova, Justine Henin, Serena Williams, Venus Williams, Martina Hingis, Monica Seles, Steffi Graf şi Chris Evert au mai reuşit o astfel de performanţă.
Iga e o specialistă a finalelor, impunându-se în fiecare din ultimele 10 dăţi în care a ajuns în ultimul act al unui turneu în minimum de seturi. Swiatek e a doua jucătoare din istoria Erei Open (după Lindsay Davenport) care să nu fi cedat set în primele sale 3 finale de Grand Slam.
Media poziţiilor adversarelor la Flushing Meadows (47) a fost cea mai ridicată dintre cele 3 "aventuri" care s-au terminat cu victoria lui Iga în Grand Slamuri. Din acest punct de vedere, cel mai simplu turneu de Mare Şlem câştigat până în prezent a fost Roland Garros 2020, când a întâlnit adversare mult mai modeste (locul 78 - media poziţiilor acestora în clasamentul WTA).
Învingătoare şi la Roland Garros, în 2022, poloneza este prima jucătoare de la Kerber, în 2016, care câştigă două Grand Slamuri într-un an calendaristic.
Momentul în care Swiatek a primit trofeul US Open şi discursul acesteia.
picture

Iga Swiatek, după ce a primit cel mai mare premiu din istoria US Open: "Bine că nu sunt cash"

Experţii Eurosport au analizat finala Swiatek - Jabeur, iar Mats Wilander anticipează că poloneza abia şi-a început hegemonia în tenisul mondial.
picture

Experţii Eurosport au analizat finala US Open! Predicţia lui Wilander pentru Iga Swiatek

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo