Turneul de la Wimbledon este unul dintre cele mai îndrăgite și mai urmărite evenimente sportive din calendarul competițional într-un an, în ciuda faptului că în acest sezon nu se vor acorda puncte.
Inclusiv marele Rafael Nadal, chinuit de acea accidentarea cronică a piciorului stâng cunoscută și sub denumirea de sindromul Muller-Weiss, a susținut după Roland Garros că nu ar rata pentru nimic în lume acest turneu, dacă va fi apt de joc: "Wimbledon nu este un turneu pe care vreau să-l ratez. Cred că nimeni nu vrea să rateze Wimbledon. Iubesc Wimbledon. Am avut mult succes acolo. Sunt întotdeauna gata să joc la Wimbledon."
Wimbledon
Kyrgios și Tsitsipas au primit nota de plată, după incidentele din meciul direct de la Wimbledon
ACUM 27 MINUTE
Oricât de spectaculos este jocul pe iarbă, cu toată gama de lovituri pe care o implică, câteva tradiții ale acestei întreceri sunt sacre. Turneul londonez are o moștenire și o istorie grea în spate. De la o sărbătoare cu căpșuni tradiționale cu frișcă, până la descoperirea ultimei mode din tenis sau vizionarea unor meciuri interesante pe marele ecran, există multe modalități de a trăi bucuria la Wimbledon.

Cel mai vechi turneu din lume

Primul turneu pe iarbă la The All England Croquet Club a avut loc în 1877, lângă Worple Road din Wimbledon, sud-vestul Londrei. În cadrul primului Grand Slam au jucat 22 de amatori, iar întrecereas-a încheiat cu o finală palpitantă, urmărită de aproximativ 200 de spectatori. Titlul a fost câștigat de localnicul Spencer Gore, care a primit aproximativ 790 de lire sterline în puterea de cumpărare de astăzi. Probele de simplu feminin și dublu masculin au fost în program din 1884, iar dublu feminin și mixt au fost introduse în 1913. Din 1922, turneul s-a mutat într-o locație mai mare, pe Church Road, în aceeași zonă din sud-vestul Londrei în care se joacă și azi.

Legăturile regale

Înainte ca Grand Slam-ul de la Wimbledon să devină celebru, tenisul era practicat în principal de clasa superioară britanică și de membrii regali.
Tenisul pe gazon, care diferă de tenisul regal și necesită mai puțin spațiu, a fost jucat pentru prima dată în 1873 de maiorul Walter Wingfield.

Centre Court, o arenă emblematică în lume

Astăzi meciurile de la Wimbledon atrag fani din toată lumea și sunt urmărite în peste 200 de țări. Deși turneul are 18 terenuri de iarbă, arena centrală cu 15.000 de locuri este considerată cea mai emblematică din lume. Calibrul spectatorilor care care iau loc pe scaunele din centrul arenei este tot timpul ridicat. Loja Regală cu 72 de locuri este rezervată exclusiv familiei regale și oaspeților acestora. Celebritățile care asistă la turneu adaugă o altă dimensiune pentru Wimbledon.
https://i.eurosport.com/2017/05/03/2075134.jpg

Codul vestimentar alb este o regulă a turneului

Pe lângă rochiile doamnelor și jachetele de in care se văd în mod regulat în tribune, ținutele pe care le poartă jucătorii respectă o regulă simplă: toate sunt albe din cap până în picioare, inclusiv pe talpa pantofilor. Aceste reguli au fost în vigoare încă de la început la Wimbledon, începând cu anii 1800.
https://i.eurosport.com/2019/07/10/2636294.jpg
La începuturile sale, turneul de la Wimbledon se disputa cu rachete de lemn pe care trebuia să le aduci singur. Femeile purtau rochii lungi cu pălării, iar bărbații jucau jocul în pantaloni lungi. Codul vestimentar strict s-a schimbat de-a lungul timpului, dar îmbrăcămintea albă a rămas o cerință.

Campionii deschid balurile în primele două zile pe Centre Court

Campionul en-titre de la Wimbledon joacă întotdeauna primul meci al turneului pe Centre Court. La feminin, campioana face același lucru a doua zi. Novak Djokovic va deschide la masculin. La feminin, lucrurile nu sunt deocamdată clare, din moment ce Ashleigh Barty, campioana de anul trecut, s-a retras, iar turneul din 2020 nu s-a disputat din cauza Covid-19. Ultima campioană care va participa la ediția din acest an este ... Halep.
De altfel, Darren Cahill, omul alături de care Simona a obținut cele mai mari succese ale carierei, e de părere că dubla campioană de Grand Slam din România ar trebui să joace primul meci al zilei de marți de pe arena centrală de la Wimbledon, din postura campioanei din 2019, care nu a primit onoarea de a juca la All England Club în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.
https://i.eurosport.com/2020/08/19/2866922.jpg

Ce se savurează la Wimbledon

Un gust de Wimbledon vine într-o porție simplă, dar delicioasă, de căpșuni proaspete cu frișcă, alături de o băutură răcoritoare Pimms sau un pahar de fizz! Căpșunile și smântâna sunt gustarea prin excelență de la Wimbledon, încă de mai bine de 140 de ani în urmă. De obicei, la eveniment sunt livrate în jur de 140.000 de porții. Spectatorii savurează în jur de 28.000 de kilograme de căpșuni.
https://i.eurosport.com/2015/06/29/1625828.jpg
Turneul se mândrește cu faptul că oferă căpșuni Kent de cea mai bună calitate, culese cu o zi înainte și sosind la ora 5:00 dimineața, odată cu cântecul păsărilor!

Center Court are acoperiș, se poate juca acum și pe timp de ploaie

În timp ce multe tradiții de la Wimbledon există și astăzi, altele s-au pierdut. În zilele noastre, de exemplu, turneul nu mai trebuie oprit pe timp de ploaie, pentru că Center Court are acum acoperiș.
https://i.eurosport.com/2021/06/29/3163826.jpg
Turneul de la Wimbledon se va desfășura în perioada 27 iunie - 10 iulie 2022 și va fi în direct și în exclusivitate pentru România pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player.
Wimbledon
Tsitsipas cere schimbarea regulamentului, după meciul cu "scântei" contra lui Kyrgios, la Wimbledon
ACUM 2 ORE
Wimbledon
Jannik Sinner a câștigat duelul tinerei generații contra lui Alcaraz și e în sferturi la Wimbledon
ACUM 3 ORE