Rușii și bielorușii nu au avut voie să participe la Wimbledon, din cauza războiului din Ucraina, dar o sportivă care s-a născut la Moscova și care a trăit 18 ani acolo are șansa de a juca sâmbătă cu trofeul pe masă: Elena Rybakina. Sportiva de 23 de ani a făcut meciul carierei, trecând clar de Simona Halep, 6-3, 6-3. O performanță imensă pentru o sportivă fără mare experiență la nivel de top, astfel că Elena probabil s-ar fi așteptat la o conferință de presă de vis, în care să vorbească despre filele de istorie scrise.
În schimb, jurnaliștii prezenți au încercat să obțină un titlu de primă pagină legat de originile sale, lucru care a devenit stânjenitor. Deși Rybakina a fost destul de clară de la prima întrebare pusă că nu e confortabilă cu subiectul, 4 dintre primele 8 întrebări puse de jurnaliști au vizat legătura sa cu Rusia. Cu toate că la a una dintre întrebări Elena s-a declarat vizibil deranjată, ulterior și-a păstrat calmul și a avut un discurs foarte matur.
Iată mai jos întrebările puse de jurnaliști Rybakinăi legate de Rusia și răspunsurile oferite.
Wimbledon
Rybakina a dezvăluit cine e tenismenul preferat, dintre Federer, Nadal și Djokovic! Cine o inspiră
15/07/2022 LA 13:02
Rușii au fost interziși la Wimbledon 2022. Tu ești născută și crescută acolo, ai devenit kazahă de puțin timp...
Am mai vorbit despre acest lucru și ieri, după victoria din sferturi (n.r. cu Tomljanovic). Joc deja pentru Kazakhstan de mult timp și sunt foarte fericită să reprezint această țară. M-au sprijinit din toate punctele de vedere și nu își are rostul să mă întrebați cum mă simt. E o călătorie lungă pe care o am ca jucătoare kazahă, am jucat la Jocurile Olimpice, la Fed Cup...v-am mai dat răspunsul acesta și ieri...
În inima ta, te simți rusoaică, totuși?
Ce înseamnă în opinia ta să simți că aparții unei țări? Joc tenis, mă bucur de ce am realizat și de meciurile de aici. Îmi pare rău că jucătorii ruși nu sunt aici, dar mă concentrez pe faptul că am oportunitatea să joc pe cele mai importante arene ale lumii. Încerc să îmi fac treaba cât mai bine.
Ce te-a determinat să lași Rusia pentru Kazakhstan, părinții tăi încă locuiesc în Moscova? Și, nu în ultimul rând, ai comunicat cu jucătorii ruși în această perioadă?
Nu îmi verific telefonul atât de des, mă concentrez pe turneu. Am mai spus deja: m-am născut în Rusia, dar reprezint Kazakhstan. De ce trebuie să ne întoarcem mereu la subiectul acesta? Am spus deja tot ce era de spus. Azi, la meci, de exemplu, președintele Federației de Tenis din Kazakhstan a venit să mă susțină. E un lucru mare, beneficiez de o încredere incredibilă din partea acestor oameni și apreciez enorm tot ce au făcut pentru mine.
Sunt anumite zvonuri care susțin că încă trăiești la Moscova...
Cred că trăiesc peste tot, pentru că sunt jucătoare de tenis și mă aflu mereu pe drumuri. Cea mai mare parte a timpului o petrec în țările unde joc, acolo mă și antrenez. Între turnee, mă pregătesc în Slovacia, am mers o perioadă și în Dubai. Deci, nu trăiesc într-un loc anume, sincer.

Marea șansă oferită de Kazakhstan finalistei de la Wimbledon 2022, Elena Rybakina

Rybakina s-a născut la Moscova, în Rusia, și până la 18 ani și-a reprezentat "țara mamă". Deși a ajuns pe locul 3 în clasamentul juniorilor din Rusia, Elena a primit ajutor minim din partea Federației. Un fapt comun, prea puțini jucători ruși talentați fiind susținuți de FRT. În consecință, pentru că părinții săi nu își mai permiteau să o susțină din propriii bani, aceștia au căutat variante alternative.
Kazakhstanul, o țară cu resurse enorme, ca urmare a exploatărilor de petrol, i-a întins o mână de ajutor. I s-a propus să renunțe să mai reprezinte Rusia și să aleagă să "apere" drapelul bleu-galben. În schimb, Rybakinăi i s-au promis sprijin material și acces la cele mai bune metode și terenuri de antrenament.
"Cred că a fost timingul perfect, pentru că ei căutau o jucătoare de valoare care să le reprezinte țara, iar eu aveam nevoie de ajutor. Au crezut în mine și pot spune că neam găsit într-un moment perfect. A fost o colaborare excelentă", spunea Rybakina, citată de The Guardian. La 18 ani, Elena alegea așadar să părăsească Rusia natală pentru Kazakhstan.
Importul de tenismeni ruși a devenit în ultimele decenii o practică comună pentru Kazakhstan, planul fiind finanțat de Bulat Utemuratov, milardarul care ocupă și funcția de Președinte al Federației. El a avut tot timpul în demersul său sprijinul lui Nursultan Nazarbayev, fostul președinte al țării.
Această metodă a dat roade, pe lângă Rybakina existând o serie de jucători de tenis de prim plan care au renunțat la Rusia în favoara Kazakhsantului. Yulia Putintseva, sfertfinalistă la Roland Garros și US Open și Alexander Bublik (numărul 39 ATP) sunt alte două nume importante care în ultimii ani au făcut "switchul".
Elena Rybakina - Ons Jabeur este marea finală de la Wimbledon 2022. Partida are loc sâmbătă și va fi în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Wimbledon
Incredibil! De ce nu s-a uitat Ash Barty la finalele de la Wimbledon, unde era campioană en-titre
15/07/2022 LA 12:09
Wimbledon
Incredibil ce a făcut Rybakina, jucătoare născută la Moscova, cu banii câștigați la Wimbledon
15/07/2022 LA 06:24