Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Wimbledon 2021 | Tot ce trebuie să știi despre turneul londonez

Eurosport
DeEurosport

Publicat 20/06/2021 la 13:28 GMT+3

Turneul de la Wimbledon este tot mai aproape, iar marii jucători sunt gata să lupte pentru unul dintre cele mai importante trofee din tenis.

wimbledon.jpg

Credit imagine: Eurosport

articol de Timeea Franțescu
Doar câteva zile ne mai despart de cel de-al treilea Grand Slam al anului. Iată toate informațiile de care ați putea avea nevoie înaintea debutului celui mai mare eveniment al sezonului de iarbă.
Când se dă startul competiției de la Wimbledon și ce mari jucători vor intra pe teren
Turneul de la Wimbledon se va desfășura în perioada 28 iunie-11 iulie, în cadrul clubului sportiv All England Lawn Tennis Club, condus de Sally Bolton. Meciurile din calficiări vor avea loc cu o săptămâmă înainte și vor fi găzduite de Roehampton Club.
La cel de-al treilea Grand Slam al anului vor participa jucători de top din tenisul mondial. Pe tabloul masculin, printre prezențe se numără Novak Djokovic, Roger Federer, alături de tinerii Medvedev, Thiem și Zverev, iar pe cel feminin, sunt așteptate jucătoare importante, precum Ashleigh Barty, Simona Halep și Serena Williams.
De altfel, prin intermediul wildcard-urilor oferite de organizatori, nume mari din lumea tenisului, care, însă, nu s-au mai ridicat la nivelul așteptat în ultima perioadă, au ocazia de a participa. Astfel, Andy Murray și Venus Williams vor fi prezenți pe iarba londoneză.
Cu toate că Wimbledon este unul dintre cele mai mari turnee de tenis, se numără și câteva absențe importante de pe tablourile principale, de vină fiind problemele de sănătate. Rafael Nadal și Naomi Osaka au anunțat că nu vor participa la această ediție a competiției.
În ceea ce privește țara noastră, cinci sportivi români sunt calificați direct pe tabloul principal și alți 12 vor lupta în calificări pentru a obține un loc în primul tur al competiției.

Campionii din 2019 ai turneului, prezenți și la această ediție

Ediția din 2020 a turneului de la Wimbledon nu a avut loc din cauza pandemiei de coronavirus, fiind pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial când o ediție a competiției se anulează.
Campionii en-titre rămân cei care au cucerit trofeul în 2019. Astfel, Simona Halep și Novak Djokovic vor lupta anul acesta pentru a-și apăra titlul cuerit în urmă cu doi ani.

Fanii iau cu asalt arenele la Wimbledon

Conform măsurilor de prevenție anunțate de guvern, The All England Club va reduce numărul fanilor din arene față de anii anteriori.
Deși, inițial, oficialii turneului au declarat că vor permite accesul la minim 25% din capacitate toatală a arenei, ulterior, aceștia au anunțat că sunt încrezători în creșerea acestui număr, iar Centre Court va fi plin în timpul meciurilor din finală, Wimbledon fiind considerat un test pentru organizarea viitoarelor evenimente majore.
Fanii care vor să ocupe un loc în arenă pot achiziționa biletele exclusiv online de pe site-ul oficial, începând cu 17 iunie. Cei care cumpăraseră bilete pentru evenimentul anulat din 2020, le vor putea schimba cu unele pentru 2022.

Wimbledon nu renunță nici la alte măsuri de prevenție

Deși conducerea Marii Britanii a anunțat că restricțiile vor fi ridicate complet pe 21 iunie, în cadrul turneului se vor aplica totuși măsuri de protecție împotriva virusului. Jucătorii, alături de echipele lor, nu vor mai păstra tradiția de a închiria casele din jurul complexului, ci vor fi nevoiți să stea cu toții la un hotel- singurul loc la care au acces, exceptând clubul sportiv.
Se vor impune, de asemenea, măsuri de distanțare socială, însă, în privința purtării măștii nu s-a anunțat încă nimic.

Pentru ce premii vor lupta tenismenii anul acesta

Turneul de la Wimbledon este dotat cu premii totale în valoare de aproximativ 35 de milioane de lire sterline. Câștigătorii probelor de simplu, feminin și masculin, vor câștiga câte 1,7 milioane lire sterline, iar echipele care vor cuceri titlul la dublu sunt recompensate cu 480.000 lire sterline.

Campionii care au cucerit Wimbledonul de cele mai multe ori

Jucătoarea cu cele mai bune performanțe la Wimbledon este Martina Navratilova, deținătoare a nouă titluri, dintre care șase câștigate în ani consecutivi, în perioada 1982-1987. La doar un pas în spatele marii campioane, se află Roger Federer, cu un record impresionant de opt titluri în total și cinci consecutive, între anii 2003 și 2007.
Ultimul britanic care a reușit să cucerească trofeul de Grand Slam din țara natală este Andy Murray, care a câștigat atât în 2013, după o finală împotriva actualului lider mondial, Novak Djokovic, cât și în 2016, unde a trecut în ultima etapă de Milos Raonic. În ceea ce privește turneul feminin, britanicii nu se pot lăuda cu reușite recente, ultima jucătoare care a realizat această performanță fiind Virginia Wade, în 1977.
Turneul de la Wimbledon este transmis în direct şi în exclusivitate pentru România de Eurosport şi Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo