Jake Wightman a dat peste cap toate calculele specialiștilor la Mondialele de Atletism de la Eugene, câștigând aurul în proba de 1500 metri. Britanicul nu era cotat nici măcar cu șanse la podium, dar a făcut o cursă fenomenală și l-a învins destul de clar pe Jakob Ingebrigsten, campionul olimpic de la Tokyo și marele favorit la aur.
Wightman a devenit al doilea britanic din istorie care să câștige aurul mondial la 1500 metri. Primul care reușise o asemenea performanță fusese "Jarrow Arrow" Steve Cram, în 1983, la ediția inaugurală a Campionatului Mondial din atletismul modern.

Jake Wightman i-a produs o bucurie imensă tatălui său

Campionate Mondiale
Peters, aur la Mondialele de Atletism, în ziua a 9-a! Marele favorit și-a respectat statutul
24/07/2022 LA 05:46
Succesul lui Wightman a fost trăit pe viu de tatăl său, care îi este și antrenor, dar acesta a avut un rol diferit la cursa pe care nu o va uita vreodată. Geoff Wightman a fost crainicul arenei la marea finală, iar când fiul său a trecut linia de sosire și-a dat frâu liber sentimentelor. "E fiul meu și e campion mondial", a fost auzit Wightman Sr. strigând la microfon, imaginile cu el savurând succesul istoric al lui Jake făcând înconjurul internetului. În tribunele stadionului Hayward Field se afla și mama lui Jake Wightman, care a fost și ea copleșită de emoții după succesul uluitor al atletului britanic.
Ca să înțelegem cât de mare a fost surpriza creată de Wightman, trebuie spus că el a venit pe 10 anul trecut, la Jocurile Olimpice, iar cea mai bună performanță din carieră fusese un loc 3 la Europene, în 2018.
Victoria lui Wightman de la 1500 metri nu a fost singura surpriză a zilei la Mondialele de Atletism. Norvegia miza pe aur și la 400 metri garduri, dar și acolo dezamăgirea a fost uriașă pentru scandinavi. Karsten Warholm, campion mondial en-titre și campion olimpic la Tokyo (cu record mondial), a făcut o cursă modestă și a terminat abia al 7-lea. Proba a fost câștigată de Alison dos Santos (Brazilia). Sud-americanul a făcut cursa vieții, oprind cronometrul după 46,29 secunde, record al competiției.
O altă surpriză a avut loc și la finala feminină de săritură în înălțime. Ucraineanca Yaroslava Mahuchikh era mare favorită, în contextul în care Mariya Lasitskene (Rusia - campioana olimpică) nu a participat, dar aurul a fost cucerit de australianca Eleanor Patterson. Aceasta a sărit 2,02 metri, la fel ca și Mahuchikh, dar a luat aurul pentru că a reușit cea mai bună săritură din prima încercare, pe când uncraineanca a avut nevoie de două încercări pentru a lăsa ștacheta sus.
De notat că Petterson nu era cea mai bine cotată australiancă, acest statul avându-l Nicola Olyslagers, medaliată cu argint la Tokyo. Aceasta a dezamăgit însă și a terminat abia pe locul 5.
Campionate Mondiale
Sydney McLaughlin, record mondial în proba de 400 metri garduri la Campionatele Mondiale de Atletism
23/07/2022 LA 08:09
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10