Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Finalele Conferințelor din NBA se anunță incendiare! Orgolii uriașe și multe revanșe de luat

Nicu Savin

Publicat 16/05/2022 la 17:40 GMT+3

Sezonul de NBA se apropie de sfârșit, după ce playoff-ul din acest an a ajuns la faza finalelor de conferință. Golden State Warriors și Dallas Mavericks vor da piept pentru coroana vestului, în timp Miami Heat și Boston Celtics se vor lupta pe coasta de est pentru un loc în marea finală a campionatului de baschet nord-american.

Luka Doncic ante Stephen Curry - Los Dallas Mavericks remontaron para ganar a los Warriors con 34 puntos y 11 rebotes del esloveno

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Andrei Nicolae
Playoff-ul NBA din sezonul actual a oferit numeroase momente de neuitat pentru fanii baschetului, iar finalele de conferință din acest an promit meciuri care să încânte atât prin duelurile individuale, cât și prin dorințele echipelor de a-și lua anumite revanșe.

Conferința de Vest: Golden State Warriors – Dallas Mavericks

Warriors și Mavericks s-au calificat în finala conferinței de vest, deși nu au avut avantajul terenului propriu în semifinale. Trupa din California a trecut în drumul spre finala conferinței de Denver Nuggets în prima rundă, după o serie de cinci meciuri, după care a învins-o pe Memphis Grizzlies în șase partide.
Dallas a trecut în prima rundă de Utah Jazz în șase meciuri, iar în următoarea serie a eliminat-o pe Phoenix Suns, echipa cu cel mai bun bilanț din NBA, după o serie de foc de șapte meciuri. Astfel, ocupantele locurilor trei și patru din vest își vor disputa un loc în ultimul act al ligii de baschet nord-americane.
Echipa din California pornește din poziția de favorită atât datorită locului superior din clasament, cât și experienței în această fază a competiției. Trupa care a cucerit trei campionate deceniul trecut se află la a șasea finală de conferință din ultimii opt ani. Golden State are aproximativ același nucleu de jucători alături de care a defilat în 2015, 2017 și 2018, când a ridicat titlul de campioană.
Trio-ul clasic format din Stephen Curry, Klay Thompson și Draymond Green conduc statisticile lui Warriors în playoff. Curry are 26.9 puncte pe meci, Green a înregistrat până în prezent 7.2 recuperări, 6.6 asisturi și 1.2 capace, iar Thompson s-a remarcat cu 1.2 intercepții pe partidă.
Dallas Mavericks promite însă o bătălie strânsă, după ce a reușit să treacă de cea mai bine clasată echipa din întreaga ligă și să îi stopeze defensiv pe Devin Booker, Chris Paul și Deandre Ayton. Echipa din Texas vrea să profite de șansa sa de a ajunge în prima finală NBA, după o pauză de unsprezece ani.
În 2011, Dallas trecea de Portland Trail Blazers, Los Angeles Lakers, Oklahoma City Thunder și o învingea în finala NBA pe Miami Heat, cu scorul de 4-2. La fel ca în prezent, texanii au fost conduși spre victorii de către un star european, Dirk Nowitzki.
Luka Doncic este acum cel care o cară pe Dallas în spate, conducându-și echipa aproape în toate cele cinci statistici principale. Jucătorul sloven a înregistrat în playoff-ul actual 31.5 puncte, 10.1 recuperări, 6.6 asisturi și 1.9 intercepții pe meci.
Dallas Mavericks are de asemenea o revanșă de luat în fața celor de la Golden State. În 2007, cele două echipe au dat piept în prima rundă din playoff, iar echipa din Texas pornea ca mare favorită, după ce încheiase sezonul regulat cu 67 de victorii și 15 înfrângeri și se afla pe primul loc.
Golden State, condusă de jucători precum Baron Davis, Al Harrington sau Stephen Jackson, a reușit imposibilul și a învins-o pe Dallas în șase meciuri. Warriors a devenit atunci a treia echipă din istorie care termină pe locul opt în sezonul regulat și se impune în fața echipei de pe prima poziție. Golden State Warriors și Dallas Mavericks dispută primul meci din finala conferinței de vest în noaptea de 19 mai, la ora 04:00.

Conferința de Est: Miami Heat – Boston Celtics

Heat și Celtics au obținut biletele către finala conferinței de est, după ce și-au respectat statutul de favorite în fiecare serie disputată. Heat a trecut în prima rundă de Atlanta Hawks în cinci meciuri și a eliminat-o pe Philadelphia 76ers în semifinale, după o serie de șase partide.
Celtics a trecut în prima rundă de Brooklyn Nets cu un scor surprinzător de 4-0 la general, după care a avut o serie intensă cu Milwaukee Bucks, pe care a învins-o după șapte meciuri de foc. Astfel, primele două echipe clasate în conferința de est se vor lupta pentru un loc în finala NBA.
Duelul din est se anunță foarte echilibrat, ambele echipe demonstrând pe parcursul sezonului și playoff-ului că pot ridica trofeul Larry O’Brien deasupra capului. Ime Udoka va miza cel mai probabil în ofensivă pe Jayson Tatum și Jaylen Brown, care și-au condus echipa cu 28.3, respectiv 22.2 puncte pe meci în playofff.
Boston are de asemenea de partea sa cel mai bun jucător defensiv al anului acesta, Marcus Smart, care s-a remarcat cu 1.1 intercepții pe meci. Echipa din Massachusetts va încerca să își impună stilul de joc la fel ca în seria cu Bucks, campioana en-titre, în încercarea de a ajunge în prima finală de NBA după o pauză de 12 ani.
Bam Adebayo, Tyler Herro sau Max Strus sunt așteptați și ei să iasă la rampă în seria ce urmează, după ce au avut prestații cu potențial în precendele meciuri din acest playoff. Erik Spoelstra se va baza cel mai probabil pe un stil defensiv, în încercarea de a-i stopa pe Tatum, Brown, Smart sau chiar și Horford.
Celtics își poate lua revanșa în fața lui Heat, după ce în urmă cu doi ani Miami a trecut de Boston în aceeași fază a competiției, după o serie de șase meciuri. Jayson Tatum a fost atunci cel mai bun marcator al seriei, cu 26. puncte pe meci, însă efortul său nu a fost îndeajuns pentru a o trimite pe Boston în finală. Miami a mers mai departe, unde a pierdut în marea finală în fața celor de la Los Angeles Lakers, scor 2-4.
Miami Heat și Boston Celtics dispută primul meci al seriei în noaptea de 18 mai, la ora 03:00, pe arena din Florida.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo