Canotajul românesc are o prestație la superlativ la Jocurile Olimpice de la Tokyo, demnă de titulatura "noul sport național". S-a calificat cu un număr record de sportivi pentru competiția supremă (36 de olimpici), a intrat în cursă cu 9 echipaje și a obținut deja două medalii. Alte trei echipaje vor trage joi și vineri pentru medalii pe Sea Forest Waterway.
În jurul orei 03:25 în România, Ancuța Bodnar și Simona Radiș făceau o cursă excepțională la dublu vâsle, iar la final aveau să devină campioane olimpice.

Jocurile Olimpice: Bodnar și Radiș au luat aurul olimpic la dublu vâsle feminin

Tokyo 2020
Flori și covor roșu pentru olimpicii de la canotaj! Imagini de la revenirea din Tokyo
01/08/2021 LA 14:46
La nici o oră distanță, în arena olimpică a intrat și echipajul de patru rame masculin, format din Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari. Cu aceeași foame de rezultate, tricolorii au rulat aproape perfect, fiind despărțiți doar de 37 de sutimi de titlul olimpic. Oricum, performanța lor este la fel de spectaculoasă, dacă ținem cont că este primul echipaj masculin care a urcat pe un podium olimpic în ultimii 29 de ani.

Jocurile Olimpice: Canotaj, semifinală dublu rame masculin, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă

Echipajele de două rame masculin și 8+1 feminin au terminat ziua pe locul 1
După ce am savurat aceste rezultate minunate, canotajul românesc a reluat bătălia pentru alte medalii. Cinci echipaje au tras pentru calificarea în finale, iar trei dintre acestea au și reușit să-și îndeplinească obiectivul. Asta înseamnă că forul condus de Elizabeta Lipă are încă trei șanse la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
La dublu vâsle feminin - categorie uşoară, Ionela Cozmiuc şi Gianina Beleagă s-au calificat în finală cu al treilea timp din semifinala a doua. Fetele au alergat într-o cursă foarte rapidă, câștigată de Italia cu record mondial. Reprezentantele României au venit la final la mai puțin de o secundă de locul 1.
Apoi, Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă au reuşit să câştige prima semifinală a probei de dublu rame masculin. Sportivii români s-au calificat cu cel mai bun timp din cele două semifinale, după un sprint foarte puternic.
În fine, echipa feminină de 8+1, denumită și barca Amiral pentru multiplele succese majore pe care le-a obținut de-a lungul timpului, a terminat pe locul 1 în recalificări. Timpul de 5:52.99? Un nou record mondial! Este adevărat și cu vânt favorabil, Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și cârmaci Daniela Druncea) au spulberat vechea performanţă, care data din 14 iulie 2013 şi fusese stabilită de echipa SUA la Lucerna (5:54.16

Jocurile Olimpice: România - Recalificări 8 rame feminin

Așadar, toate aceste rezultate din calificări arată că România încă nu și-a spus ultimul cuvânt la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
Canotaj - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
30/07/2021 LA 13:14
Tokyo 2020
Elisabeta Lipă exultă după performanțele canotajului la Jocurile Olimpice: "Sunt de pe altă lume!"
30/07/2021 LA 06:50