Franța are un nou campion mondial în cursa de șosea, după 23 de ani. Ultimul care se impusese la CM a fost Laurent Brochard, în 1997, la San Sebastian, dar acum Julian Alaphilippe a adus din nou tricoul curcubeu în Hexagon.
După un 2019 de vis, în care a câștigat Fleche Wallone, Milano San Remo și două runde în Turul Franței (a păstrat tricoul galben până în etapa a 18-a), francezul de 28 de ani a avut o stagiune mai degrabă modestă. A pierdut la mustață Milano San Remo, în fața lui Wout Van Aert, dar acum are în sfârșit motive să zâmbească. De fapt, avea motive să zâmbească încă din Turul Franței, când a câștigat o etapă și s-a îmbrăcat în galben, dar victoria de azi poate fi considerat succesul carierei.
"Nu știu dacă am dezamăgit în Turul Franței (n.r. după etapa a doua, câștigată, a avut o prestație modestă), nu poți să ai succes mereu. Mondialul va fi o competiție diferită, sunt pregătit și mi-am învățat lecția de anul trecut, când toți mă vedeau mare favorit să ies campion mondial", spunea Alaphilippe înainte de cursa de azi. În 2019, la Yorkhire, rutierul din Hexagon era văzut de mulți drept viitorul deținător al tricoului curcubeu, însă vremea rece i-a fost fatală, terminând abia pe locul 28.
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31

Cum a câștigat Alaphilippe titlul de campion mondial la Imola

De un traseu care semăna destul de bine cu cel din Liege Bastogne Liege am avut parte la Mondialele de la Imola. Organizatorii au pregătit un circuit lung de 28,8 kilometri, care a trebuit să fie parcurs de 9 ori (258,2 kilometri, în total). Existau două dificultăți majore pe traseu: cățărarea de pe Mazzolano (2,8km/5,9% - pante maxime de 13%) și cățărarea de pe Cima Gallisterna (2,7km/6,4% - pante maxime de 14%). Aceasta din urmă a venit cu 12 kilometri înainte de final, astfel că reprezintă locul unde se vor da, posibil, atacurile decisive.
"Nu e neapărat un traseu foarte bun pentru cățărători, se potrivește mai bine puncheurilor", a spus Thomas Voeckler în L'Equipe.
În apropiere de ultima trecere peste Cima Gallisterna, aproximativ 30 de rutieri se aflau în grupul de frunte. Hirschi, impunător în Turul Franței, unde a câștigat o etapă și a fost în cărți pentru alte două victorii, a forțat și grupul s-a redus la doar 8 rutieri. Printre ei Kwiakowski, Alaphilippe, Van Aert, și Roglic. Cu mai puțin de un kilometru înainte de vârful cățărării, Kwiatkowski a încercat să atace, dar a fost adus înapoi de Fuglsang.
Imediat, Alaphilippe a atacat și nimeni nu a găsit vreun răspuns. Printre cei mai buni coborâtori din lume, francezul s-a distanțat impresionant, având un avans de 15 secunde cu 7,5 kilometri rămași din cursă. Hirschi, și el un excelent coborâtor, a trecut la trenă, însă francezul a fost de neoprit.
Alaphilippe își completează astfel CV-ul impresionant, care conținea printre altele, 5 etape în Turul Franței și tricoul destinat celui mai bun cățărător (2018), o etapă în Turul Spaniei, Fleche Wallone, Clasica San Sebastian, Strade Bianche, dar și clasica monument Milano-San Remo.
32 de victorii are acum francezul în palmares, impresionant pentru un puncheur. Mai ales că cele mai multe dintre succese au venit în curse de primă mână, unde a avut adversari redutabili.
Belgia a pierdut din nou titlul mondial, deși Van Aert părea marele favorit azi. Totuși, acesta nu poate să nu fie mulțumit de un 2020 de vis, în care a câștigat două etape în Turul Franței, s-a impus în Strade Bianche și Milano San Remo, pentru ca la Imola să obțină două medalii de argint. Vineri, la contratimp, belgianul a fost învins doar de impresionantul Ganna.

Clasamentul de la Campionatele Mondiale

https://i.eurosport.com/2020/09/27/2895106.png
Ciclism
Eddy Merckx pune capăt conflcitului cu Evenepoel! "Sunt un mare fan al lui Remco, să fie clar!"
18/10/2021 LA 11:55
Ciclism
Tadej Pogacar, învingător în Il Lombardia, după o prestație de geniu
09/10/2021 LA 14:48