"La Classicissima di primavera" are o tradiţie de 112 ani, iar cel mai titrat ciclist din istoria ei e "canibalul" Eddy Merckx, cu 7 victorii finale. Costante Girardengo dominase anterior clasica, legendarul italian fiind primul care a primit titlul de "campionissimo" din partea presei italiene. Acesta a bifat 11 podiumuri în Milano-San Remo, câştigând cursa în 6 rânduri.
În istoria recentă, cursa a devenit mult mai puţin previzibilă, lucru subliniat şi de faptul că nimeni nu s-a impus de două ori de la Oscar Freire (spaniolul lui Rabobank făcea "dubla" în 2010).
Cea mai lungă clasică din lume - în 2021 va măsura 299 de kilometri -, Milano-San Remo era considerată în anii 1990-2000 o clasică a sprinterilor. Dovadă în acest sens victoriile lui Erik Zabel (de 4 ori), Mario Cipollini, Mark Cavendish sau Alessandro Pettachi.
Weltmeisterschaften
Van der Poel, arestat pentru un incident la hotel, chiar înainte de cursa de șosea de la Mondiale
25/09/2022 LA 06:10
În ultimii ani, Cipressa şi mai ales Poggio au făcut pagube în pluton, puncheurii reuşind să câştige tot mai des duelul cu echipele sprinterilor. 2021 nu va face probabil excepţie, Mathieu van der Poel, Wout Van Aert şi Julian Alaphilippe fiind marii favoriţi. De altfel, e foarte greu ca cineva să îi poată opri pe aceştia, judecând după ce am văzut în ultimele săptămâni.
https://i.eurosport.com/2021/03/06/3006980.jpg
Atacul lui Mathieu van der Poel din Strade Bianche a fost incredibil, acesta dezvoltând pe unele porţiuni din căţărarea de final 1300 waţi. Olandezul şi-a demonstrat forma impresionantă apoi în Tirreno, unde a câştigat două etape (la fel ca şi Wout Van Aert, care a sosit pe doi la general).
Alaphilippe, învingător şi el într-o etapă în Tirreno şi locul doi din Strade Bianche, are la rândul său o şansă excelentă. Pentru că, spre deosebire de ceilalţi doi mari rivali, îşi va permite să nu participe la trenă. Nu există niciun dubiu că Van Aert şi Van der Poel vor ataca pe Poggio, pentru a distanţa sprinterii, însă Alaphilippe, câştigător al cursei acum doi ani, are confortul dat de QuickStep. Belgienii îi vor avea pe Sam Bennett şi Davide Ballerini printre marii favoriţi în caz de sprint, astfel că francezul fost campion mondial îşi poate permite luxul să nu colaboreze şi să profite de oboseala celor doi mari rutieri de clasice.

Demare: "Toţi suntem outsideri în Milano-San Remo în faţa celor trei"

Ultimul sprinter care s-a impus în La Primavera a fost Arnaud Demare, în 2016. Atunci, francezul nu avea nicidecum anvergura de acum şi a profitat de o situaţie extrem de favorabilă. Gaviria a căzut şi l-a blocat pe Sagan, cu 200 de metri înainte de final, pentru ca lui Bouhanni, car la acea vreme avea o viteză fantastică, să îi sară lanţul.
Câştigător al tricoului pe puncte în Giro în 2020, după 4 victorii de etapă, Demare a recunoscut că nu îşi face mari speranţe pentru sâmbătă, doar ghinionul celor trei granzi putând să îl aducă în situaţia de a repeta succesul de acum 6 ani.
"Toţi suntem outsideri în faţa lor. E clar pentru toată lumea, ne-au arătat în ultimele săptămâni din nou că sunt la alt nivel în clasice. Sunt incredibil de puternici, atât fizic, cât şi mental. Am o mică speranţă, pentru că anul trecut Van Aert şi Alaphilippe au atacat pe Poggio şi, până la final, am fost destul de aproape să îi prindem", a spus Demare pentru cyclingnews.com.
https://i.eurosport.com/2020/08/30/2874093.jpg

Şansa istorică a lui Philippe Gilbert, în Milano-San Remo

Philippe Gilbert vrea în 2021 să îşi treacă în palmares mai mult decât orice "La Primavera". Milano-San Remo e singurul "monument" care îi lipseşte dintr-o carieră fantastică.
Rutierul de 38 de ani va mai rula doar până în 2022 în plutonul profesionist, astfel că asta va fi penultima sa şansă să îşi ridice mâinile în semn de victorie pe Via Roma.
Dacă va reuşi să câştige Milano-San Remo, ciclistul de la Lotto Soudal va intra într-un club extrem de select. Doar 3 ciclişti au câştigat în carierele lor toate cele 5 "monunmente": Eddy Merckx, Rik Van Looy şi Roger De Vlaeminck.
Gilbert nu a putut însă să se pregătească cum ar fi vrut în această iarnă. Mai întâi, un accident l-a scos din Turul Franţei pentru ca apoi, pe final de octombrie, în BinckBank Tour, să se accidenteze din nou. Belgianul a admis că pleacă din postura de outsider, dar crede că a crescut destul de mult din punct de vedere al formei în ultimul timp încât să nu fie scos complet din calcule.
"Ştim cine sunt cei trei mari favoriţi", şi-a început speechul Gilbert, aluzie la Van der Poel, Van Aert şi Alaphilippe. "E mereu interesant să îi urmăreşti concurând, îmi plac toţi trei pentru că sunt agresivi. Eu sunt mulţumit de forma mea, mai ales că în urmă cu 2-3 luni eram într-o situaţie deloc plăcută. Nu ştiu dacă sunt la 100%, dar sper să am o şansă să câştig. Multe vor depinde de cum se va concura, de ritm, de vreme, de atacuri", a mai spus veteranul belgian pentru cyclingews.com.
Favoriţii în Milano-San Remo
***** Mathieu van der Poel, Wout Van Aert
**** Julian Alaphilippe
*** Arnaud Demare, Michael Matthews, Sam Bennett, Davide Ballerini
** Caleb Ewan, Thomas Pidcock, Peter Sagan, Matej Mohoric, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff, Philippe Gilbert, Christophe Laporte, Jasper Stuyven
* Soren Kragh Andersen, Max Schachmann, Nacer Bouhanni, Michal Kwiatkowski, Alex Aranburu, Bryan Coquard, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Ivan Cortina, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Pascal Ackermann, Vincenzo Nibali, Oliver Naesen, John Degenkolb
Sâmbătă, Milano-San Remo va începe pe Eurosport 4K, de la 13:45, pentru ca, de la 16:15, să poată fi urmărită şi pe Eurosport 1.
Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44
Turul Spaniei
Julian Alaphilippe, out din Vuelta! Campionul mondial și-a rupt clavicula în urma unei căzături
31/08/2022 LA 14:39