Paris-Roubaix este una dintre cele mai așteptate curse cicliste din fiecare an. Clasica din Franța a fost anulată în 2020 din cauza pandemiei și amânată în acest sezon pentru data de 3 octombrie, ea disputându-se de obicei primăvara, la fel ca Milano - San Remo, Turul Flandrei sau Liege-Bastogne-Liege.
Așadar, au trecut 2 ani și jumătate de la ultima ediție, dar așteptarea fanilor a luat sfârșit și cei mai buni rutieri din lume sunt așteptați să dea recital în "Iadul Nordului", așa cum este denumită clasica franceză.
Ținând cont de traseul arhicunoscut, cu multe porțiuni de pavate care le fac viața un infern rutierilor, specialiștii se așteaptă la o luptă deschisă, în care specialiștii clasicelor să-și dispute victoria. Principalii vizați sunt Wout Van Aert și Mathieu Van Der Poel, dar cu siguranță există și alți rutieri capabili să treacă primii linia de sosire, printre aceștia numărându-se în special cei mai buni oameni de la Deceuninck Quick Step, de departe cea mai bună echipă în astfel de curse.
Ciclism
Sonny Colbrelli și-a anunțat retragerea din ciclism: "Trebuie să renunț la visul meu de o viață"
30/10/2022 LA 11:30
Citește și:
COLBRELLI "PLÂNGE" DUPĂ TRICOUL CURCUBEU! "AM AVUT OCHI DOAR PENTRU VAN AERT ȘI VAN DER POEL"

Wout Van Aert, în căutarea gloriei pierdute la mondiale

Wout Van Aert e mereu printre favoriți când vine vorba de cursele clasice, dar în acest an belgianul mai mult a dezamăgit. Van Aert s-a impus în Gent-Wevelgem și în Amstel Gold Race, dar în cele mai importante cmomente nu a livrat la nivelul așteptărilor, venind pe 3 în Milano-San Remo și pe 6 în Turul Flandrei.
În plus, Paris-Roubaix reprezintă un teritoriu minat pentru belgianul de la Jumbo Visma. Acesta a fost prezent de numai 2 ori în această cursă, de fiecare dată terminând în afara primilor 10: locul 13 în 2018 și locul 22 în 2019.
Mai apoi, Van Aert vine după o mare dezamăgire. Belgianul era mare favorit să se încoroneze campion mondial pe șosea în fața propriilor fani, dar a clacat la cursa de acum câteva zile din Flandra, sosind abia al 11-lea, deși a avut sprijinul total al echipei.
Totuși, Van Aert rămâne unul dintre cei mai puternici rutieri din lume, iar eșecul de la mondiale l-ar putea ambiționa și mai tare, astfel că un succes în Paris-Roubaix ar reprezenta revanșa ideală pentru el.

Mathieu Van der Poel, la prima participare în Paris-Roubaix

Mathieu Van Der Poel nu a mai concurat niciodată în Paris-Roubaix, dar asta nu înseamnă că trebuie scos din calculele victoriei. Olandezul a demonstrat la mondiale, chiar dacă a terminat pe locul 8, că a depășit problemele la spate provocate de căzătura de la Jocurile Olimpice, în proba de mountain-bike.
Rezistând cu brio într-o cursă foarte grea pecum cea din Flandra, Van der Poel a arătat că este gata pentru a ataca al doilea monument din carieră, el câștigând Turul Fladrei anul trecut, la abia a 2-a participare.
În acest sezon, Van der Poel a început excelent în clasice, câștigând Strade Bianche, dar nu și-a păstrat nivelul și a terminat abia al 5-lea în Milano-San Remo și al 2-lea în Turul Flandrei, rezultat care a fost mai degrabă un eșec dacă ținem cont că a fost bătut la sprint de Kasper Asgreen, în fața căruia părea favorit în timpul cursei.

Deceuninck are mai multe arme letale pentru Paris-Roubaix

Deceunink Quick Step este de departe cea mai puternică echipă în cursele de o zi. Belgienii poate că nu au vreun rutier de talia lui Van Aert sau Van Der Poel, dar au demonstrat de atâtea ori că pot obține victorii de senzație printr-o tactică greu de contracarat.
Cel mai probabil, rutierii de la Deceuninck vor ataca pe rând, în punctele cheie ale cursei, iar ceilalți favoriți vor fi nevoiți să răspundă de fiecare dată pentru a nu risca să se formeze un grup puternic, care să meargă apoi până la capăt. Acest lucru îi va stoarce de energie pe adversari, iar cei de la Deceuninck au o șansă bună să dea câștigătorul.
Printre oamenii cu șanse reale din echipa belgiană se numără Florian Senechal, Kasper Asgreen, Zdenek Stybar sau Yves Lampaert, fiind greu de selectat omul numărul unu.
Printre alți rutieri care vor fi cu siguranță printre portagoniști se numără Jasper Stuyven (Trek Segafredo), câștigătorul din Milano-San Remo în acest an, sau poate chiar colgeul său, Mads Pedersen, dar starea sa de sănătate este precară, dovadă fiind abandonul din cursa de la mondiale. Ineos mizeză în special pe Dylan van Baarle, medaliatul cu argint din Flandra, în timp ce Bahrein Victorious speră la un succes prin Sonny Colbrelli, aflat într-o formă de zile mari, sau de ce nu a lui Matej Mohoric sau chiar a veteranului Heinrich Haussler, aflat pentru a 13-a oară în Paris-Roubaix (cel mai bun rezultat-locul 6, în 2009 și 2016).
În orice cursă clasică în care ia startul, Peter Sagan nu poate fi exclus complet de pe lista potențialilor învingători, nici măcar acum când este într-o formă slabă și nu mai are nici motivația necesară, el fiind la una dintre ultimele curse pentru Bora, din sezonul viitor urmând a concura pentru Total Energies. Slovacul poate avea o răbufnire de orgoliu, iar într-o zi bună și ferit de incidente nimic nu e imposibil. Dacă judecâm însă după forma de moment, Bora are mai multe șanse de victorie prin Nils Politt, care a avut rezultat foarte bune în acest sezon.
Evident, într-o cursă atât de imprevizibilă cum este Paris-Roubaix pot apărea mereu surprize, astfel că nimic nu e decis de la început și oricine poate da peste cap ordinea firească a lucrurilor.
Paris-Roubaix, ea de-a 4-a clasică monument a anului, va avea loc duminică, 3 octombrie, și va putea fi urmărită integral, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Weltmeisterschaften
Van der Poel, arestat pentru un incident la hotel, chiar înainte de cursa de șosea de la Mondiale
25/09/2022 LA 06:10
Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44