Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Paris - Roubaix 2022 | Mathieu Van Der Poel, principalul favorit la victorie în "Iadul Nordului"

Nicu Savin

Publicat 15/04/2022 la 15:12 GMT+3

Paris - Roubaix este întotdeauna o cursă palpitantă, iar ediția din acest an nu va face excepție. Mathieu Van Der Poel are mari șanse să intre în categoria selectă a rutierilor care câștigă Turul Flandrei și Paris - Roubaix în același an, dar există destui rutieri care ar putea emite pretenții la un succes în clasica din Nordul Franței.

Dutch Mathieu van der Poel of Alpecin-Fenix pictured in action during a training session ahead of the 118th edition of the 'Paris-Roubaix' one day cycling race, from Compiegne, near Paris to Roubaix, Thursday 30 September 2021. Due to the ongoing corona v

Credit imagine: AFP

După doi ani, Paris-Roubaix revine la data obișnuită din calendar. În 2020 cursa nu s-a ținut din cauza pandemiei de Covid, iar anul trecut a avut loc toamna. Există totuși o diferență în ceea ce privește data desfășurării, deoarece clasica franceză vine la două săptămâni după Turul Flandrei, nu la una singură cum se întâmplă în mod normal. Acest lucru s-a datorat faptului că săptămâna trecută a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, astfel că Paris-Roubaix a făcut rocada în calendar cu Amstel Gold Race.
Dacă anul trecut rutierii au avut parte de condiții infernale din cauza ploii, lucrurile vor sta diferit în 2022, prognoza anunțând o vreme însorită.
Traseul se întinde pe 257 de kilometri, dintre care aproximativ 55 vor fi parcurși pe cele 30 de sectoare de pavate, unde, cel mai probabil se va face diferența. Primul astfel de sector vine după 96 de kilometri de "încălzire", iar apoi urmează alte 9 sectoare care vor da posibilitatea rutierilor să-și testeze picioarele.
Lucrurile serioase vor începe odată cu Trouee d'Arenberg, primul sector de piatră cubică notat cu 5 stele de organizatori. Deși nu e cel mai lung din cursă (2,4 kilometri), acest sector este unul înfricoșător din cauza stării proaste a pavatelor și a faptului că drumul e foarte îngust.
Trouee d'Arenberg vine cu aproximativ 100 de kilometri înainte de finish, astfel că e greu de crezut că vor fi atacuri decisive de la o asemenea distanță. Totuși, cursa se poate pierde în acel moment, astfel că marii favoriți vor trebui să fie extrem de vigilenți pentru a nu rămâne în urmă sau a nu fi implicați în căzături.
Până la finish vor mai fi alte două sectoare de 5 stele: Mons-en-Pevele (3 km), cu 50 de kilometri înainte de sosire, și Carrefour de l'Arbre (2,1 km), care va începe când vor mai fi 15 kilometri de parcurs. Finish-ul va fi în mod tradițional pe Velodromul Andre Petrieux din Roubaix, un loc mitic pentru cursa denumită "Iadul Nordului".

Paris - Roubaix 2022 | Mathieu Van Der Poel, favorit cert la victorie

Mathieu Van Der Poel are șansa de a deveni al 11-lea rutier din istorie care face dubla Turul Flandrei - Paris-Roubaix în același an. Ultimul om care a bifat această performanță a fost Fabian Cancellara, în 2013 (elvețianul are două astfel de succese, la fel ca Tom Boonen).
Van Der Poel s-a impus la sprint în Turul Flandrei acum două săptămâni, dar a arătat slăbiciuni în Amstel Gold Race. Totuși, olandezul pare mare favorit la victorie duminică, mai ales că Wout Van Aert nu este în cea mai bună formă. Belgianul a lipsit din Turul Flandrei și Amstel Gold Race din cauza infectării cu Covid, dar s-a refăcut și va lua startul în Paris-Roubaix. Rămâne de văzut dacă acesta va putea trage pentru victorie sau va juca doar un rol secundar, acela de a-l ajuta pe Christophe Laporte, care pare principala opțiune a celor de la Jumbo Visma.
"Haita de lupi" a celor de la Quick Step s-a cam dezintegrat în această primăvară, dar echipa belgiană nu poate fi scoasă din calculele pentru victorie. Kasper Asgreen pare varianta cea mai bună pentru un succes, locul 3 în Strade Bianche și locul 6 în Amstel Gold Race arătând că danezul este capabil să pună probleme într-o zi bună. Senechal, Stybar, Declerq, Lampaert sau Steimle îi vor fi locotenenți de seamă pentru Asgreen, dar oricare dintre ei ar putea prelua rolul de lider dacă situația o va impune.
Ineos merge fără Tom Pidcock, dar Filippo Ganna, Dylan van Baarle, Ben Turner, Magnus Sheffield, câștigător în "Săgeata Brabateză" și Michal Kwiatkowski, care a câștigat Amstel Gold Race duminica trecută, formează o echipă redutabilă. Privind componența e clar că Ineos nu are un lider clar, iar acesta va fi stabilit din mers, în funcție de forma arătată în ziua cursei de fiecare rutier în parte.
Mads Pedersen (Trek), Stefan Kung (Groupama FDJ), Matej Mohoric (Bahrein Victorious) sau Alexander Kristoff (Intermarche) sunt alte nume de luat în seamă penru un eventual succes. Din păcate, Sonny Colbrelli nu-și va putea apăra titlul câștigat anul trecut, italianul fiind încă în recuperare după ce a avut probleme cardiace în Turul Catalunyei și a suferit o intervenție chirurgicală, fiindu-i montat un stent.
Ultimii 10 câștigători din Paris-Roubaix
  • 2021 - Sonny Colbrelli
  • 2019 - Philippe Gilbert
  • 2018 - Peter Sagan
  • 2017 - Greg Van Avermaet
  • 2016 - Mathew Hayman
  • 2015 - John Dagenkolb
  • 2014 - Niki Terpstra
  • 2013 - Fabian Cancellara
  • 2012 - Tom Boonen
  • 2011 - Johan Vansummeren
Paris - Roubaix 2022 va fi duminică, 17 aprilie, în direct și în exclusivitate pe Eurosport (transmisia va rămâne doar pe Eurosport 4K de la ora 16:00) și Eurosport Player (cu comentariu în limba română) începând cu ora 11:30.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo