Vuelta 2020 începe azi şi va avea doar 18 etape, după ce Olanda şi-a declinat responsabilitatea de a organiza primele trei runde, din cauza pandemiei. Vom avea parte de un Tur al Spaniei extrem de muntos, doar 4 etape urmând a se încheia, probabil, la sprint. 8 runde sunt clasificate drept de "munte mediu" şi 5 etape se vor încheia cu ascensiuni la înălţime. În total, sunt 47 de căţărări repertoriate, cea mai înaltă altitudine urmând a fi atinsă pe Col du Tourmalet (19 km la 7.4%. Trecerea pe această căţărare legendară e pusă sub semnul întrebării, din cauza vremii). Alte căţărări teribile programate sunt Alto de Moncalvillo (8.3 km, cu 9.2% - etapa 8), Alto de La Farrapona (16.5 km, cu 6.5% - etapa 11), Alto de l'Angliru (12.4 km, cu 9.9% - etapa 12) şi Alto de La Covatilla (11.4 km, cu 7.1% - etapa 17).
Din cei 178 de rutieri prezenţi la start, nu mai puţin e o treime (64) îşi vor face debutul în Turul Spaniei. Printre ei şi rutieri puternici, cu o bună şansă la general, precum Aleksandr Vlasov sau Guillaume Martin.

Favoriţii în Vuelta 2020

Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
Principalul favorit la tricoul roşu e Primoz Roglic, câştigătorul de anul trecut. Acesta e dornic de revanşă după ce a pierdut Turul Franţei în penultima etapă, când Pogacar a făcut contratimpul vieţii pe La Planches de Belles Filles, răsturnând clasamentul general.
După Le Tour, slovenul de 30 de ani a participat la Campionatul Mondial, apoi a câştigat prima clasică monument a carierei, Liege-Bastogne-Liege. Ca atare, se pune întrebarea dacă va fi suficient de proaspăt pentru un nou efort solicitant, de aproape 3 săptămâni. Cel mai probabil da, Roglic având o capacitate incredibilă de a se recupera într-un timp scurt.

Tom Dumoulin, varianta "B" pentru Jumbo Visma

Olandezul venit în acest an de la Sunweb, unde era lider absolut, și-a sacrificat șansele în Turul Franței, punându-se în slujba coechipierului sloven.
Acum, întrebat ce urmează pentru el în Vuelta 2020, Dumoulin a dezvăluit că are mare încredere în propriile forţe. Cine va fi lider? Din nou, rutierul mai puternic, ciclistul batav dând încă o dată dovadă că e extrem de matur și pune mereu pe primul loc interesele echipei.
"Dacă voi fi mai bun decât Primoz în Vuelta, el va rula pentru mine. Dacă din nou el va fi mai în formă, cum s-a întâmplat în Turul Franței, îi voi fi locotenent. Nu vreau să rulez pentru mine și să văd la final că eu am terminat pe 7 și el pe 4 și nu l-am ajutat, ciclismul e o muncă de echipă", a decalrat Dumoulin pentru postul olandez 1 Limburg.
Chiar dacă va fi într-o formă bună, Dumoulin probabil că nu va fi la fel de puternic ca Roglic. Slovenul pare hotărât să nu mai rateze vreo victorie după ce a trăit în Turul Franței. În 2019, Roglic a ratat de puțin tricoul roz în Giro și și-a luat revanșa în Vuelta, competiție pe care a câștigat-o de o manieră impresionantă. Acum, specialiștii sunt de părere că istoria se va repeta, mai ales că Pogacar și Bernal nu vor fi prezenți la startul Turului Spaniei.
Chiar dacă va merge în slujba lui Roglic, Tom Dumoulin are șanse mare la un podium final, mai ales că forma sa a fost una excelentă pe final de Turul Franței. De atunci, batavul a continuat să progreseze, astfel că nu poate să fie altfel decât mulțumit de nivelul la care se află în prezent.
"Sunt acolo unde vreau să fiu din punct de vedere al formei. Rulez foarte bie și mă simt mai puternic cu fiecare săptămână care trece. Sper să ating în Vuelta vârful de formă. Dacă nu se va întâmpla așa, la anul cu siguranță că voi fi acolo unde îmi doresc", a mai spus Dumoulin.
Pe lângă Dumoulin și Roglic, Jumbo Visma va mai aduce în Vuelta doi cățărători extrem de puternici: Sepp Kuss, care a impresionat cu trena dusă în Le Tour şi George Bennett. Lor li se va adăuga și Robert Gesink, un alt locotenent extrem de puternic.
https://i.eurosport.com/2020/09/17/2888710.jpg
Carapaz ar fi câştigat o etapă în Turul Franţei 2020, dar i-a făcut-o cadou colegului Michal Kwiatkowski, care nu avea vreun succes într-un mare tur

Carapaz şi Mas, principalii rivali ai lui Jumbo Visma

Richard Carapaz trebuia să meargă în Giro, pentru a-şi apăra tricoul roz câştigat în 2019, dar Dave Brailsford a preferat să îl trimită în Le Tour, în ajutorul lui Bernal, în condiţiile în care Chris Froome şi Geraint Thomas erau departe de forma ideală. Planul a fost un fiasco, columbianul accidentându-se şi abandonând Turul Franţei.
Carapaz a mers, însă, destul de bine în Turul Franţei, deşi e evident că nu se pregătise pentru a atinge vârful de formă atunci. A obţinut două locuri doi de etapă şi a sosit pe 13 la general. Acum, în Vuelta, pare să aibă o şansă mare la podium, deşi nu ştim care este forma sa, de la finalul Le Tour neparticipând la vreo cursă.
Un lucru e sigur, însă: ecuadorianul va fi liderul Ineos, lucru recunoscut şi de Froome, care, la ultima sa cursă pentru englezi, nu are vreo şansă să facă lucruri importante în clasamentul general. Dacă cvatruplul câştigător de Turul Franţei se va pune în slujba colegului său sud-american, rămâne de văzut. Cert e că Richard Carapaz se va putea baza în munţi pe Andrey Amador şi Ivan Sosa. Doi căţărători buni, dar care evident nu sunt la nivelul celor de la Jumbo Visma.
Vuelta este cursa "de casă" a lui Movistar, formaţie care a obţinut locul secund la general anul trecut, prin Valverde. "El Bala" a ajuns la 40 de ani şi, deşi a făcut un impresionant Tur al Franţei, probabil nu va fi principala carte a spaniolilor. De altfel, fostul campion mondial a admis că Enric Mas, care a venit pe 5 la general în Le Tour, va fi principalul om de general al lui Movistar. De altfel, Vuelta e locul în care Mas a strălucit prima oară. În 2018, la doar 23 de ani, rutierul care evolua atunci pentru Quick-Step impresiona, venind pe doi la general, după Simon Yates.
Pe lângă sprijinul lui Valverde, care va avea ca scop victoriile de etapă, Mas se va putea baza şi pe ajutorul lui Marc Soler, un alt rutier foarte puternic în munţi.
Alţi rutieri cu şanse la general, dar care probabil nu vor avea forţa să se lupte pentru podiumul Vuelta sunt Aleksandr Vlasov, Mike Woods, Dan Martin, Dani Martinez, Guillaume Martin, David De La Cruz, Esteban Chaves, Favide Formolo, David Gaudu sau Ion Izagirre.
De notat că Thibaut Pinot va fi şi el la start, dar francezul de la FDJ a declarat ieri, la conferinţa de presă, că nu ţinteşte clasamentul general, nefiind complet recuperat după accidentarea la spate. El îl va ajuta pe David Gaudu şi va ţinti victorii de etapă. În condiţii normale, ciclistul din Hexagon ar fi fost un candidat serios la podium.
Etapa a 16-a din Giro şi prima etapă din Vuelta vor fi în direct azi, alternativ, pe Eurosport 1. Maratonul de ciclism de azi începe la 13:25.
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40