Căţărătorul columbian nu a ajuns la vreun acord cu Astana privind o nouă înţelegere şi va părăsi echipa pentru care evoluează din 2015. Cel mai probabil sud-americanul va ajunge la Movistar sau Sunweb, dar până atunci Astana a luat o decizie controversată.
"Bugetul echipei nu ne permite să continuăm să ne bazăm pe ciclistul columbian", a confirmat Vinokouov pentru prosports.kz, pentru ca apoi să facă un anunţ neaşteptat: "Ultima cursă a lui Lopez în cadrul Astanei va fi Giro d'Italia. Acolo îl va ajuta pe Jakob Fuglsang".
Aşadar, Astana a luat o hotărâre care nu pare să aibă legătură cu performanţele sportive, ci mai degrabă cu o răzbunare pe Miguel Angel Lopez.
Ciclism
Strade Bianche 2022. 3 mari favoriți, într-una dintre cele mai spectaculoase clasice din an
03/03/2022 LA 12:50

De ce pare Astana că se răbună pe "Superman" Lopez prin decizia de a-l trimite în Giro

Columbianul era de aşteptat să ia startul în Vuelta, astfel încât să aibă timp suficient să se recupereze după Turul Franţei. Aici, a câştigat etapa regină şi a sosit pe locul 6 la general. Clasarea sa ar fi fost pe podium în Le Tour, dacă nu exista contratimpul din penultima etapă, unde a obţinut un rezultat foarte slab.
Din toate punctele de vedere, Turul Spaniei i s-ar fi potrivit mai bine lui "Superman", care cu siguranţă spera să repete rezultatul din 2018, când s-a clasat pe trei la general.
Vinokourov se ascunde în spatele formării unei echipe puternice pentru Giro, dar e greu să ne imaginăm că Miguel Angel Lopez va lucra într-adevăr pentru Fuglsang, având în vedere statutul său şi situaţia creată.
Cât despre şansele lui să lupte pentru general în Turul Italiei, acestea sunt nule. În primul rând, e extrem de obosit după cele 3 săptămâni de Turul Franţei, o pauză de mai puţin de două săptămâni (Giro debutează sâmbăta viitoare, în direct pe Eurosport) fiind insuficientă, independent de abilităţile sale de a se recupera.
În al doilea rând, cele trei contratimpuri din Giro îl scot de la început din joc pentru o clasare în frunte. În Turul Franţei, înainte de cursa contra-cronometru dinainte de penultima etapă, "Superman" se afla pe trei la general. A pierdut 6 minute şi 17 secunde în contratimp faţă de câştigător, Tadej Pogacar, şi a coborât până pe locul 6. Asta în condiţiile în care ultima parte a contratimpului i s-a potrivit mai mult decât cele din Giro, fiind în căţărare.
Ca atare, decizia Astanei pare să aibă în vedere doar o răzbunare pe ciclistul pe care l-a sprijinit de când era un tânăr talentat (formaţia din Kazakhstan e prima echipă de World Tour din cariera columbianului) şi nu cu dorinţa de a avea o formaţie mai puternică în Giro.
De notat că Astana ar fi avut oricum o formaţie de top în Turul Italiei, unde pare principala adversară a lui Ineos. Jakob Fuglsang e marele pariu, chiar dacă danezul nu a fost la nivelul optim în Tirreno. Anterior, însă, rutierul de 35 de ani a impresionat. De la reluarea sezonului a obținut locul 5 în Strade Bianche, locul 2 în Turul Poloniei și a câștigat Il Lombardia.
Fuglsang va avea în Aleksandr Vlasov un locotenent de lux în munți, rusul putând la rândul său să lupte cu șanse reale pentru un loc în top 10. Alex Aranburu e un puncheur cu șanse de victorii de etapă, dar pe cățărări va fi cu siguranță un ajutor de nădejde pentru cei doi rutieri ai Astanei. La fel și Oscar Rodriguez, ciclist care anul trecut a impresionat în Vuelta, reușind 3 prezențe în TOP 10, în etapele de munte.
În schimb, în Vuelta, Astana nu va conta, probabil. După noile coordonate, Ion Izagirre ar urma să fie liderul, dar rutierul spaniol a demonstrat de-a lungul timpului că e un excelent rutier pentru cursele de o săptămână, nu şi pentru marile tururi.
Ciclism
Il Lombardia, ultimul "monument" din 2021. Cine se impune în "Clasica frunzelor moarte"?
08/10/2021 LA 10:54
Turul Franței
Gestul uriaș făcut de o fană în Turul Franței, după ce un rutier al Astanei a suferit o căzătură
04/07/2021 LA 10:17