Il Lombardia 2021 propune un traseu diferit față de anii trecuți. Dacă din 2017 până anul trecut am asistat la sosiri succesive la Como, de această dată traseul e în sens invers, cu pleacare din apropierea superbului lac și sosirea la Bergamo, după 239 de kilometri epuizanți. Incredientele principale rămân, plutonul urmând a avea de parcurs un teren extrem de dificil, cu diferențe de nivel de 4500 de metri (aproximativ cât are "etapa regină" în orice mare tur).
https://i.eurosport.com/2021/10/08/3233446.jpg
Passo di Ganda, cățărare venită cu 32 de kilometri înainte de final, va fi decisivă cel puțin din perspectiva celor care își vor lua adio de la victorie. Poate că nu se va câștiga cu un atac aici, fiind prea departe de final, dar cu siguranță că se poate pierde cursa pe cei 9,2 kilometri cu o pantă medie de 7,3%. O coborâre foarte tehnică urmează, pentru ca finalul să prezinte o altă cățărare, scurtă și abruptă, perfectă parcă pentru Alaphilippe (cu 3 kilometri înainte de final). Cine trece primul peste Colle Aperto foarte posibil să își treacă în palmares și clasica "monument".
Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44
Jakob Fuglsang (Astana) este câștigătorul de anul trecut, dar danezul nu va fi la start pentru a-și apăra titlul. Acesta s-a impus în 2020 după un atac perfect dat pe cățărarea San Fermo della Battaglia, într-o ediție care a consemnat o premieră în ultimii 28 de ani: din 1992 nu a existat o diferență atât de mare între învingătorul din Il Lombardia și al 10-lea clasat (6 minute și 28 de secunde azi, semn că Fuglsang a fost cu adevărat în altă ligă).
Acum, șansele Astanei la victorie se leagă de Aleksandr Vlasov, dar, judecând după forma arătată de rus în 2021, e greu de crezut că el poate să surprindă. Asta pentru că plutonul e unul cu o forță teribilă, existând mai mulți favoriți de 5 stele.

Roglic și Alaphilippe

Credit imagine: Getty Images

Cine câștigă Il Lombardia 2021

Marele favorit este fără îndoială Primoz Roglic, deși mulți l-ar putea vedea pe Julian Alaphilippe în acest rol. Slovenul a câștigat Vuelta, și-a luat o scurtă pauză, dar a revenit la fel de puternic. Dovadă în acest sens victoriile impresionante din ultima săptămână din Giro dell Emilia și Milano-Torino. Faptul că finalul nu e în cățărare îi va ajuta pe ceilalți să aibă o șansă în raport cu "monstrul" sloven, însă acesta va fi greu de oprit, în condiții normale.
Roglic va avea la dispoziție o echipă stelară, din care se remarcă George Bennett, Steven Kruikswijk și, în special, locul secund din Turul Franței, Jonas Vingegaard.
Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) va fi la a doua cursă de după cucerirea titlului mondial (pentru a doua oară la rând). În Milano-Torino a dezamăgit, dar e limpede că nu s-a expus, dorind doar să își pregătească Il Lombardia. În teorie, finalul este perfect pentru francez, dar sunt semne de întrebare dacă nu cumva traseul per total e unul prea dificil pentru puncheurul din Hexagon.
În cazul în care Alaphilippe cedează, echipa belgiană are alți doi co-lideri care pot să ocupe cel puțin un loc pe podium: Remco Evenepoel a fost la un pas să devină campion european, pentru ca apoi să muncească incredibil pentru Van Aert, la Mondial. Tânărul de 21 de ani a fost în ultima săptămână la cel mai înalt nivel, venind pe 5 în Giro dell Emilia și câștigând Coppa Bernocchi. Cursa va fi una cu o încărcătură aparte pentru Remco, el căzând teribil anul trecut în clasica ținută atunci în august (din cauza pandemiei). El a fost nevoit să stea departe de biciletă peste 9 luni, revenind abia în Giro 2021.
În fine, a treia carte a celor de la Quick-Step e Joao Almeida, posesorul unui sprint fantastic. Portughezul vine după un loc secund în Giro dell Emilia și un loc 3 în Milano-Torino, dar există semne de întrebare cu privire la greutatea cursei de sâmbătă, posibl una peste puterile tânărului lusitan.

Pogacar, învingător în Liege-Bastogne-Liege, în 2021

Credit imagine: Getty Images

Pogacar, singurul pe măsura lui Roglic în Il Lombardia?

Tadej Pogacar ar putea fi, cred mulți specialiști, principalul adversar al lui Roglic. Slovenul a folosit Mondialele drept cursă pregătitoare pentru Il Lombardia, profilul de acolo nepotrivindu-se calităților lui (cursa a fost prea ușoară). Acum, Tadej e gata să îi "fure" încă o dată o cursă importantă mentorului său, Primoz Roglic, fiind singurul om de general cu un sprint comparabil cu al rutierului Jumbo-Visma. Locul 3 în Tre Valli Varesine și locul 4 în Milano-Torino au arătat că Pogacar e în formă, astfel că ar putea încheia perfect un an de excepție, în care, pe lângă Turul Franței, și-a trecut în palmares și o clasică "monument": Liege-Bastogne-Liege.
UAE vine cu o echipă foarte puternică, dar Pogacar e liderul incontestabil, neexistând un plan "B". Formolo, Hirschi, Majka, McNulty sau Ulissi vor avea un singur obiectiv: să ducă o trenă cât mai susținută, astfel încât rutieri precum Alaphilippe să nu ajungă la final alături de Tadej.
Alți rutieri care visează la un loc cât mai bun sunt Adam Yates (pariul lui Ineos pentru Il Lombardia), Alejandro Valverde, care, aproape incredibil, nu are această cursă în CV-ul impresionant sau Vinceno Nibali (dublu câștigător al clasicei). Ar fi o surpriză imensă ca aceștia să obțină mai mult decât un loc pe podium, însă. De notat că Il Lombardia este ultima cursă din cariera lui Daniel Martin, un rutier care niciodată nu s-a temut să atace și care a impresionat mereu în Ardeni, dar și în Il Lombardia (s-a impus aici în 2014).
Câștigătorii ultimelor ediții din Il Lombardia
 • 2020 - Jakob Fuglsang
 • 2019 - Bauke Mollema
 • 2018 - Thibaut Pinot
 • 2017 - Vincenzo Nibali
 • 2016 - Esteban Chaves
 • 2015 - Vincenzo Nibali
 • 2014 - Daniel Martin
 • 2013 - Joaquim Rodriguez
 • 2012 - Joaquim Rodriguez
 • 2011 - Oliver Zaugg
 • 2010 - Philippe Gilbert
 • 2009 - Philippe Gilbert
5 victorii în Il Lombardia are Fausto Coppi, fiind cel mai titrat ciclist din istoria de 114 ani ai cursei.
Il Lombardia se vede sâmbătă, de la ora 11:15, integral, pe Eurosport 1, în comentariul lui Emanuel Terzian și Andrei Comșa.
Turul Spaniei
Remco Evenepoel, victorie superbă în etapa a 18-a din Vuelta! Belgianul, lider autoritar la general
08/09/2022 LA 15:18
Turul Spaniei
Rigoberto Uran, victorie din evadare în etapa a 17-a din Vuelta! Evenepoel rămâne lider la general
07/09/2022 LA 15:12