Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Franței 2020! Cum va decurge lupta pentru tricoul verde în ultima săptămână

Nicu Savin

Publicat 14/09/2020 la 16:36 GMT+3

Astăzi este zi de pauză în Turul Franței 2020, iar de mâine rutierii vor începe ultimul asalt în Marea Buclă. După ce a câștigat tricoul verde în 7 din ultimele 8 ediții, Peter Sagan este în acest an într-o poziție ingrată, iar Sam Bennett este mare favorit să spargă hegemonia slovacului în clasamentul pe puncte.

Sam Bennett este mare favorit să câștige tricoul verde în Turul Franței 2020

Credit imagine: Getty Images

Peter Sagan este departe de forma care l-a consacrat și chiar dacă echipa i-a oferit susținere maximă, rutierul de la Bora are șansa a 2-a în lupta cu Sam Bennett (Deceuninck Quic-Step) pentru tricoul verde din Turul Franței. Irlandezul are 269 de puncte în acest moment, cu 45 mai multe decât slovacul, cu doar 5 etape în care se vor da puncte rămase de parcurs.
Sagan plătește tribut gestului necugetat de la finalul etapei a 11-a, când l-a împins cu umărul pe Wout Van Aert în timpul sprintului și ca atare a fost retrogradat pe poziția a 85-a (ultimul din grupul care a sprintat pentru victorie), pierzând cele 50 de puncte aferente locului 2 obținut inițial în etapă.
Evident, Bora va încerca să facă totul pentru a-l ajuta pe Sagan în această luptă și va încerca să ducă o trenă intensă cu speranța că Bennett va fi îndepărtat până la sprinturile intermediare, astfel ca slovacul să recupereze din ecart. Dacă acest lucru se va întâmpla am putea avea o luptă palpitantă, până în ultima etapă pentru tricoul verde, al doilea ca importanță din Marea Buclă.
Tour de France 2020, 11. Etappe: Sagan, Van Aert, Bennett, Ewan

Luptă la baionetă între Sam Bennett și Peter Sagan în Turul Franței, pentru tricoul verde

Prima încercare a lui Sagan de a recupera puncte în fața lui Sam Bennett va fi chiar în etapa de mâine. Chiar dacă e o etapă de munte, unde slovacul nu are cum să lupte la victorie, sprintul intermediar este situat după 44,5 km de la start, astfel că acest lucru ar putea fi o șansă, mai ales datorită profilului traseului. La numai 12,5 km de la start rutierii vor trece peste Cote de Virieu, o cățărare de categoria a 4-a, lungă de 2,3 km, cu o pantă medie de 6,8%. Condus de colegii de la Bora, Sagan ar putea trece cu ușurință de aceasta, iar Bennett ar putea întâmpina oarecare dificultăți; odată rămas în urmă, îi va fi greu să revină până la sprintul intermediar, pe trena feroce a colegilor slovacului.
Etapa a 17-a, de miercuri, pare una în care nu se pot face ecarturi mari între cei doi rutieri. Sprintul intermediar este plasat după 45 de km, dar nu există nici o dificultate serioasă până acolo, astfel că diferența de puncte de la sprintul intermediar nu va fi una mare, în condiții normale.
Etapa a 18-a este una extrem de dificilă, cu 5 cățărări repertoriate, iar sprintul intermediar este plasat după numai 14 km de la start; chiar dacă traseul este într-o continuă urcare, e greu de crezut că Sam Bennett va avea mari probleme în ajunge printre primii în acest punct.
19

Etapa a 19-a, marea șansă a lui Sagan

Cea mai mare șansă a lui Sagan de a pune distanță față de Sam Bennett este etapa a 19-a (foto sus), una în care slovacul ar putea avea șanse chiar la victoria de etapă. Sprintul intermediar va fi la 117 km de la start, iar până acolo există numeroase diferențe de nivel, inclusiv o cățărare de categoria a 4-a, Cote de Chateau Chalon (4,3 km/4,7%). Dacă Bora va reuși să pună în practică o strategie eficientă, Bennett ar putea fi lăsat în urmă, iar dacă Sagan va lua puncte atât la sprintul intermediar cât și la final, situația s-ar putea întoarce în favoarea lui.
Etapa a 20-a va fi contratimpul individual, unde nu se vor acorda puncte, iar totul se va putea decide în ultima etapă, cu finish la Paris, pe Champs-Elysees. În mod normal, aceasta va aparține sprinterilor, iar Sam Bennett se va număra printre favoriții la victorie, astfel că Sagan ar trebui să aibă dinainte câteva puncte avans pentru a câștiga tricoul verde.
Evident, toate aceste calcule sunt valabile în condiții normale, dacă nu vor exista căzături sau alte incidente pe parcursul celor 6 etape rămase de parcurs din Marea Buclă.
Urmează o săptămână foarte dificilă pentru sprinteri, cu multe cățărări extrem de ostenitoare, dar e puțin probabil ca Sam Bennett să nu poată trece de ele și să fie înghițit de timpul de control, astfel că singura șansă pentru Bora este să încerce să atace și să-i destabilizeze pe cei de la Quick-Step.
Specialiștii nu îi acordă prea mari șanse lui Sagan în această bătălie, dar în Turul Franței orice este posibil, astfel că fanii ciclismului vor privi cu sufletul la gură această dispută, care ar putea fi totuși una incitantă până la final, spre deosebire de cea pentru tricoul galben, unde Roglic ar putea tranșa lucrurile în favoarea sa înainte de contratimpul de sâmbătă.

Clasamentul tricoului verde după 15 etape

verde

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo