Runda de duminică a început fără doi dintre rutierii importanți. Primoz Roglic a abandonat, după cele două căzături suferite, în timp ce Mathieu Van der Poel a decis să părăsească Le Tour pentru a se pregăti de Jocurile Olimpice.
După demonstrația de forță dată de Pogacar sâmbătă, slovenul nu a mai fost interesat de runda de azi. Asta și din cauza ploii, câștigătorul Marii Bucle 2020 nedorind să își asume vreun risc. Cum Jumbo Visma, Ineos sau Movistar nu sunt capabile să controleze o etapă de munte atât de grea, era limpede că evadarea pleacă având șanse foarte mari.
După doar 19 kilometri de cursă, am avut o cățărare de categoria a 2-a, prilejul perfect pentru ca o evadare mamut să se creeze. Aceasta nu a rezistat prea mult, din ea atacând cei mai puternici oameni, încă de pe Col du Pre (ascensiune de categoria specială). Foarte curând, în contextul în care plutonul a rămas la distanță considerabilă, a fost destul de clar că victoria de etapă se va juca între Ben O'Connor și doi columbieni - Nairo Quintana și Sergio Higuita.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Ben O'Connor, dublă lovitură în Turul Franței

Încă de la începutul Montee de Tignes, cățărarea de final, O'Connor a accelerat (cu 17,3 kilometri înainte de final). Higuita nu a găsit răspuns la această mișcare ofensivă, astfel că australianul a strâns din dinți și a tras cu al doilea obiectiv în minte: odată victoria de etapă securizată, l-a interesat să aibă un ecart cât mai mare față de grupul favoriților, pentru a avansa la general.
Rutierul lui Ag2R și-a văzut eforturile încununate, victoria în rundă fiind dublată de urcarea în clasmentul general până pe poziția a doua. Evident, nu putem vorbi despre un contracandidat pentru Pogacar - slovenul e la cu totul alt nivel -, dar sportivul de la Antipozi are toate datele pentru a lupta până la capăt pentru un loc pe podium. Chiar dacă nu e un contratimpist foarte bun, e suficient de puternic în munți și are un avans considerabil față de urmăritori.
Performanța de azi a lui O'Connor nu e deloc surprinzătoare, în contextul în care el a reușit anul acesta să vină pe 6 la general în Turul Romandiei și pe 8 în Dauphine. Australianul a bifat azi a doua victorie într-un mare tur, după ce anul trecut câștiga o etapă în Giro. De altfel, Turul Italiei 2020 a fost o rampă de lansare pentru australian. Aflat la final de contract cu Team Qhubeka, el a tras tare pentru a-și găsi un contract avantajos. Pe lângă victoria din Giro amintită, el a fost protagonistul multor evadări în ultima săptămână, reușind să vină într-o rundă pe locul secund.
Pe lângă Ben O'Connor, un alt mare câștigător al rundei de azi, în perspectiva clasamentului general, a fost Guillaume Martin. Cățărătorul lui Cofidids a fost și el în evadare și a sosit pe 4 în etapă, cu aproximativ un minut în fața grupului favoriților. Lucru care i-a garantat o ascensiune până pe locul 9, la general.

Pogacar, atacat pe final. Răspuns de clasă din partea slovenului

În pluton, Ineos s-a organizat pe final de etapă, însă trena dusă de Geraint Thomas nu l-a deranjat pe Pogacar, deși acesta a fost izolat de toți coechipierii săi. Carapaz a încercat un atac, însă Tadej a răspuns fără vreo dificultate. Doar Gaudu și Lutsenko au fost surprinși de această manevră. După doar câteva sute de metri, inevitabilul s-a produs: Pogacar, deținătorul tricoului galben, a "decolat" din grupul favoriților, demonstrându-și încă o dată superioritatea totală. Slovenul a mai pus 32 de secunde în raport cu Richard Carapaz și doar o căzătură îl poate priva de tricoul galben, deși au mai rămas două săptămâni de cursă.
Clasament etapă
Clasament general
Luni urmează o zi de pauză în Turul Franței, pentru ca marți plutonul să aibă în față o etapă de sprint. La care nu va lua parte Tim Merlier, rutierul lui Alpecin-Fenix abandonând duminică. După o zi în care oamenii de general au o zi de pauză, miercuri vom trece de două ori peste Mont Ventoux, dar finalul rundei e în coborâre. Asta nu înseamnă că nu se vor crea ecarturi mari la vârf, dimpotrivă: cei care sunt dispuși să își asume riscuri pot să câștige secunde sau zeci de secunde prețioase pe coborâre.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22