Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Favoriţii la tricoul galben în Turul Franţei 2022. Cine se poate ridica la nivelul lui Pogacar?

Cristian Mihală

Publicat 29/06/2022 la 14:35 GMT+3

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) este marele favorit pentru Turul Franţei 2022. Slovenul de 23 de ani pare într-o ligă numai a lui, dar Jumbo-Visma şi Ineos Grenadiers au la rândul lor câteva atuuri care, speră ele, vor răsturna calculele hârtiei.

Primoz Roglic et Jonas Vingegaard, les deux armes de la Jumbo-Visma face à Tadej Pogacar

Credit imagine: Quentin Guichard

Turul Franţei va debuta vineri, la Copenhaga, capitala Danemarcei, o ţară gazdă inedită pentru startul celei de-a 109-a ediţii a unei curse aflate în continuare sub ameninţarea Covid-19 şi al cărei mare favorit este slovenul Tadej Pogacar, campionul din 2020 şi 2021.
Traseul va avea o lungime totală de 3,449,8 km, repartizaţi în 21 de etape, prima dintre ele, un contratimp individual de 13,2 km, programată pe 1 iulie, pe străzile din Copenhaga.
Danemarca va găzdui şi următoarele două etape, pe 2 şi 3 iulie, înainte ca plutonul să plece către Franţa, pe 4 iulie. Cursa din Hexagon, care va avea şi o incursiune în Elveţia, în etapele a 8-a şi a 9-a, se va încheia pe 24 iulie, la Paris, pe celebrul bulevard Champs Elysees.
În total, vor fi 5 finishuri în căţărare, două contratimpuri şi o rundă pe pavate, aceste etape urmând a face, cel mai probabil, diferenţa la general.
Roglic y Pogacar | Tour de Francia 2021

Favoriţii în Turul Franţei 2022

Tadej Pogacar
Slovenul de 23 de ani are şansa să se impună pentru al 3-lea an consecutiv în Turul Franţei, egalând astfel performanţa stabilită ultima dată de Chris Froome (2015, 2016, 2017).
Tadej a pregătit în cel mai mic detaliu Le Tour, mergând în 3 curse pe etape până acum, în 2022. Le-a câştgiat pe toate (UAE Tour, Tirreno şi Turul Sloveniei), în fiecare dintre cure obţinând câte două victorii de etapă.
Un căţărător fantastic, Pogacar impresionează şi la contratimp, astfel că are prea puţine puncte slabe, unde să poată fi învins. Cel mai important atu al slovenului ţine de capacitatea sa de a se recupera de la o etapă la alta, astfel că oboseala nu îşi pune niciodată amprenta pe evoluţiile sale, aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii cicliştilor.
Pogacar nu se teme să atace, motiv pentru care e atât de îndrăgit, stilul său ofensiv aducându-i multe succese pe şosea. Un alt aspect important care îl clasează pe sloven de departe în fruntea listei favoriţilor e legat de structura sa: e genul de rutier care nu trebuie să îşi programeze forma, fiind aproape de nivelul optim în majoritatea timpului.
Dacă în anii anteriori Pogacar avea de luptat cu doi coloşi - Jumbo-Visma şi Ineos Grenadiers -, de această dată UAE arată la rândul ei fantastic. Toată echipa e construită în jurul rutierului de 23 de ani, neexistând alt obiectiv în afara tricoului galben. Principalul locotenent al său va fi Rafal Majka, a cărui formă fantastică i-a permis să câştige două runde în Turul Sloveniei. Polonezul a fost răsplătit apriori de Tadej, pentru că acele etape ar fi mers în mod normal în rândul lui Pogacar, iar acum Majka se va pune în slujba căpitanului său. Brandon McNulty şi George Bennett sunt ceilalţi doi locotenenţi de nădejde pentru munţi; fără îndoială aceştia ar putea lupta pentru un top 10 la general, dacă ar dori acest lucru, dar Turul Franţei 2022 va fi doar despre Pogacar şi protejarea acestuia.
Singura mică emoţie avută de directorii tehnici de la UAE e legată de etapa cu pavate, în care e de aşteptat ca rivalii să forţeze pentru a-l distanţa pe micuţul sloven. Dar, cu oameni precum Trentin sau Stake Laengen Vegard alături, Pogacar ar trebui să fie în siguranţă.
Echipa lui UAE Team Emirates pentru Turul Franţei
  • POGAČAR Tadej
  • BENNETT George
  • BJERG Mikkel
  • TRENTIN Matteo
  • LAENGEN Vegard Stake
  • MAJKA Rafał
  • MCNULTY Brandon
  • SOLER Marc
picture

Primoz Roglic şi Jonas Vingegaard

Credit imagine: Getty Images

Primoz Roglic şi Jonas Vingegaard visează la Turul Franţei

Roglic e fără îndoială varianta numărul unu pentru Jumbo-Visma, chiar dacă în declaraţii se vorbeşte despre doi lideri. Slovenul a câştigat Vuelta de 3 ori şi a ratat la mustaţă tricoul galben în Turul Franţei, în 2020.
În ultimul an, Primoz a avut mici probleme cu accidentările, dar acestea sunt lăsate în urmă, dovadă că s-a impus în Paris-Nice şi Dauphine, în 2022. Învins de Pogacar în contratimpul în căţărare de acum doi ani (care a decis soarta Turului Franţei, în penultima etapă), Roglic probabil că îi e superior tânărului său conaţional pe plat, în proba contra-cronometru. Dar diferenţele sunt mici, iar în munţi Pogacar e la cu totul alt nivel.
Echipa olandeză vine şi cu Jonas Vingegaard, nimeni altul decât locul doi de anul trecut din Turul Franţei. Danezul a profitat atunci de abandonul lui Roglic şi s-a afirmat ca un rutier de general. În 2022, Jonas a terminat pe 2 în Dauphine şi Tirreno, astfel că mai mult ca sigur că se gândeşte la cel puţin un nou podium în Le Tour.
Cei doi vor fi sprijiniţi în munţi de Steven Kruijswijk şi Sepp Kuss, doi căţărători de top, dar probabil că şi-au pierdut din sprijinul oferit anii trecuţi de Wout Van Aert. Belgianul vine cu propriile ambiţii pentru tricoul verde, astfel că nu va da nici pe departe totul în rundele de munte, ca şi locotenent.
Echipa lui Jumbo Visma pentru Turul Franţei
  • ROGLIČ Primož
  • BENOOT Tiesj
  • KRUIJSWIJK Steven
  • KUSS Sepp
  • LAPORTE Christophe
  • VAN AERT Wout
  • VAN HOOYDONCK Nathan
  • VINGEGAARD Jonas

Poate Ineos să revină în lupta pentru câştigarea Turului Franţei?

În absenţa lui Egan Bernal, accidentat, britanicii nu şi-au desemnat un favorit clar pentru Marea Buclă. Vor veni cu 3 lideri - Geraint Thomas, Dani Martinez şi Adam Yates -, dar niciunul nu pare la nivelul rutierilor de la UAE şi Jumbo-Visma amintiţi anterior.
"G" este fost câştigător al cursei, în 2018, dar forma atinsă atunci e departe de ce a arătat ulterior. Excelent contra-cronometru, brtianicul ar trebui să profite la maximum de faptul că pe traseu avem cei mai mulţi kilometri de contratimp din ultimii 7 ani. Totuşi, în munţi îi va fi imposibil să ţină ritmul cu Pogacar şi Roglic, astfel că şansele lui la tricoul galben, în condiţii normale, sunt minime.
picture

Geraint Thomas wins the Tour de Suisse in preparation for this years Tour de France.

Credit imagine: Getty Images

Câştigător în Turul Elveţiei, Geraint Thomas ar putea fi întrecut inclusiv de colegul său de la Ineos, Dani Martinez. Deşi columbianul nu e nici pe departe atât de bun la contratimp, pe ascensiuni poate ţine, în formă maximă, ritmul cu majoritatea favoriţilor. Câştigător al Turului Ţării Bascilor anul acesta, sud-americanul a impresionat şi în Liege-Bastogne-Liege şi Fleche Wallonne, unde a reuşit clasări în top 5.
În sfârşit, Adam Yates poate fi şi el o variantă de general pentru Ineos, chiar dacă fostul câştigător al tricoului alb din Le Tour (destinat celui mai bun tânăr) vine după un an complicat, în care a suferit şi de COVID-19, motiv pentru care a fost forţat să părăsească mai devreme Turul Elveţiei.
Echipa lui Ineos Grenadiers pentru Turul Franţei
  • CASTROVIEJO Jonathan
  • GANNA Filippo
  • MARTÍNEZ Daniel Felipe
  • PIDCOCK Thomas
  • ROWE Luke
  • THOMAS Geraint
  • VAN BAARLE Dylan
  • YATES Adam
Exceptându-i pe cei mai sus numiţi, probabil că doar Aleksandr Vlasov ar putea să mai emită pretenţii pentru un loc în top 3, la finalul Turului Franţei. Rusul a câştigat Turul Romandiei anul acesta şi a terminat pe 3 în Fleche Wallonne şi Turul Ţării Bascilor. Ca şi în cazul lui Adam Yates, însă, a suferit de COVID-19 în Turul Elveţiei şi nu se ştie în ce măsură şi-a revenit complet.
Un indiciu al formei sale ar putea fi totuşi reprezentat de faptul că Bora a renunţat la Sam Bennett pentru a aduce o echipă mai puternică pentru munţi. Ca atare, rusul e creditat de propria echipă cu şanse, astfel că, după ce Jai Hindley a strălucit în Giro, ducând tricoul roz la Milano, se speră la o nouă performanţă la general, de această dată din partea lui Vlasov.
Favoriţii Eurosport pentru câştigarea Turului Franţei
⭐⭐⭐⭐⭐ Pogacar
⭐⭐⭐ Roglic, Vingegaard
⭐⭐ Thomas, Martinez, Vlasov
⭐ O’Connor, Haig, Quintana, Caruso, Bardet, Mas, Fuglsang, Adam Yates
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo