Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Știm cele mai importante detalii despre traseul Turului Franței 2024, cel mai tare din istorie

Cristian Mihală

Actualizat 21/10/2023 la 14:01 GMT+3

Turul Franței își va dezvălui parcursul pentru ediția din 2024 săptămâna viitoare, dar jurnaliștii de la Cycling News știu deja, în mare, la ce trebuie să ne așteptăm pentru cea mai tare cursă din 2024.

Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Mathieu Van der Poel et Remco Evenepoel : Le "Big 5" ?

Credit imagine: Quentin Guichard

A 111-a ediție a Turului Franței se anunță cea mai tare din istorie, prin numele de prim plan care se vor afla la start. Astfel, Remco Evenepoel va fi pentru prima oară în lupta pentru tricoul galben, dar și Primoz Roglic va reveni în Marea Buclă, odată cu transferul său la Bora. Vingegaard vrea să își apere titlurile cucerite în 2022 și 2023, dar fără îndoială că un Tadej Pogacar, fără urmările unei operații după căzătura din Liege-Bastogne-Liege, visează la rândul său la al 3-lea tricou galben din carieră.
Ca atare, ne așteptăm la un duel fabulos între 29 iunie și 21 iulie 2024, în direct pe Eurosport, iar ASO pune la punct ultimele detalii înainte de dezvăluirea traseului, care e programat pentru săptămâna viitoare (25 octombrie).
Cu toate că organizatorii au încercat să țină lucrurile cât mai bine ascunse în privința etapelor de anul viitor, Cycling News a cules toate informațiile care au "transpirat" în presă și vine azi cu un itinerariu aproape complet al traseului din Turul Franței 2024.

Turul Franței 2024 - un traseu care va avea ca punct culminant Alpii

"Grand Depart" în Turului Franței 2024 va avea loc în Italia, pentru prima dată în istoria cursei, capitala Toscanei, Florența, găzduind startul etapei de deschidere.
Prima rundă va măsura 205 kilometri și ne va purta pe coasta Adriaticii, finishul urmând a fi la Cesenatico, locul de naștere al câștigătorului Turului Franței din 1998, Marco Pantani. Finalul va fi pentru sprinteri, dar vom avea o etapă destul de complicată pentru cei mai rapizi oameni din pluton, cu peste 3000 de metri diferență de nivel.
Prima etapă montană va fi a 4-a și va include câteva ascensiuni în Alpi, la granița dintre Franța și Italia, incluzând faimosul Col du Galibier. Dar runda se va încheia în Valloire, astfel că nu e de așteptat să se facă diferențe mari între oamenii de general.
Traseul va atinge punctul cel mai nordic în Troyes, la sud de Paris, cu prima zi de odihnă la Orleans, luni, 8 iulie. Etapa a 9-a, înainte de ziua de odihnă, se va termina la Troyes și finalul ei va include mai multe sectoare de pavate și pietriș, unde nu se va câștiga Le Tour, dar cu siguranță se poate pierde.

Turul Franței 2023 - a doua săptămână traversează Masivul Central, înainte de bătăliile decisive

A doua săptămână a Turului Franței 2024 va include o călătorie spre sud, prin Masivul Central, cu etapa 10 proiectată a se termina în orașul natal al lui Julian Alaphilippe, Saint-Amand-Montrond. Turul va ajunge la Pau pentru etapa 13 și apoi va urca în Pirinei, pentru două runde cu finishuri în cățărare. Raymond Poulidor a câștigat la Pla d'Adet în urmă cu 50 de ani, iar un final de etapă acolo va marca momentul când l-a lăsat pe Eddy Merckx în urmă pentru a câștiga etapa.
Etapa de a doua din Pirinei va bifa Peyresourde și Portet d'Aspet, pentru ca finalul să fie pe Plateau de Beille. Joaquim "Purito" Rodriguez a câștigat acolo când Turul a vizitat această cățărare ultima dată, în 2015. Etapa către Plateau de Beille ar trebui să fie pe 14 iulie, de Ziua Bastiliei, așa că ar trebui să ne așteptăm ca francezii să își încercuiască această etapă în calendar.
Rutierii se vor bucura probabil de a doua zi de odihnă în Narbonne, în sudul Franței, luni, 15 iulie, pentru ca apoi să avem câteva etape de tranziție înainte de bătălia decisivă din Alpi.
Se știu puține pentru moment despre etapa 18, de la Gap la Barcelonnette, dar e de așteptat să fie una montană. Se cunosc mult mai multe însă despre etapa 19, primarul de la Nisa confirmând că sosirea va fi la stația de schi Isola, la 2.000 de metri altitudine. Această etapă va trece peste Col de Vars înainte de a aborda cel mai înalt drum din Europa, Cime de la Bonette (2.802 m), care va fi cel mai înalt punct al Turului Franței 2024. Etapa va fi scurtă, în jur de 130 km, dar va fi cu siguranță intensă.
Turul Franței nu se va încheia la Paris, pentru prima dată în istoria cursei, din cauza pregătirilor pentru Jocurile Olimpice. Runda finală nu va fi de sprint, în aceste condiții, urmând a asista la o probă de contratimp între Monaco și Nisa. Vorbim de 35 de kilometri de traseu presărat cu numeroase dealuri - Col d'Eze (1,6 km la 8,1%) și La Turbie (8,1 km la 5,6%) vor fi pe traseu -, în care cățărătorii de buzunar vor putea să țină pasul cu contratimpiștii. Oricum, în lupta pentru tricoul galben e de așteptat să avem doar rutieri care se descurcă excelent și în proba contra-cronometru, în contextul în care Vingegaard, Pogacar, Roglic și Evenepoel au toți rezultate excelente la contratimp.
Cât de exacte sunt aceste preconizări ale presei de specialitate din Vest și care va fi traseul complet pentru Marea Buclă vom afla pe 25 octombrie, când ASO va dezvălui traseul pentru Turul Franței 2024.
Este pentru prima dată în istorie când cursa se va încheia în afara Parisului și este prima dată când Turul Franței se încheie cu o probă contra cronometru, de când Greg LeMond l-a devansat dramatic pe Laurent Fignon pe Champs-Elysées în 1989. Un alt final palpitant ar putea fi pe carduri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo