Ineos a dezamăgit în Turul Franței, unde Egan Bernal a trebuit să abandoneze și se părea că istoria se va repeta și în Giro, unde Geraint Thomas, marele favorit, a fost forțat să se retragă după ce a căzut de două ori în cadrul aceleiași etape. Britanicii aveau o variantă "B" în Tao Geoghegan Hart, dar acesta pierduse enorm în primele runde, astfel că se părea că englezii se vor baza exclusiv pe victoriile de etapă. Tao a avut însă un Giro de o constanță incredibilă din momentul acela și, încă de pe Piancavallo, etapă pe care a câștigat-o, a arătat că e cel mai bun cățărător din pluton.
Acum, cu o rundă rămasă de disputat, britanicul de 25 de ani, care nu avea vreo prezență în top 15 la general în vreun mare tur la care a participat, e mare favorit să îmbrace tricoul roz la finalul ultimei runde, de la Milano.
Grație efortului incredibil depus de Rohan Dennis, Tao l-a îndepărtat definitiv pe Kelderman (tricoul roz) din lupta pentru victoria finală, pentru ca apoi să îl învingă pe coechipierul acestuia, Jai Hindley, la sprint, pentru victoria de etapă.
Turul Spaniei
Vuelta 2021, 3 zile până la start! 5 rutieri de urmărit, în afara marilor favoriți Roglic și Bernal
11/08/2021 LA 15:05
Tao și Hindley se află la egalitate după 20 de etape, dar britanicul e mare favorit să câștige Turul Italiei 2020, fiind posesorul unui contratimp mai puternic. Totuși, Jai Hindley va pleca mâine cu tricoul roz pe umeri, iar acesta ar putea să îi dea o forță nebănuită pentru un succes istoric.

Sestriere a produs spectacol în Giro, chiar dacă specialiștii erau pesimiști

Din păcate azi nu am avut parte de Colle dell'Agnello şi Col d'Izoard, din cauza restricțiilor anti-COVID din Franța, dar organizatorii Giro au redesenat etapa și rutierii au trebuit să treacă de trei ori peste Sestriere. Și, în ciuda pesimismului unora, am avut spectacol; nici nu putea fi altfel, judecând după cât de strâns era clasamentul la vârf.
Runda de azi propunea o diferenţă de nivel de doar 4000 de metri, faţă de 5500 cât ar fi trebuit să aibă etapa programată iniţial. Sestriere nu e o căţărare care să sperie, fiind pedalabilă. Deşi se trecea de trei ori peste aceasta, prima parte a rundei nu crea dificultăţi, astfel că mulți specialiști anticipau că nu se vor crea mari diferenţe între favoriţi.
Nimic mai fals: Ineos dorea să îl pună pe Tao Geoghegan Hart în roz, înainte de contratimpul de mâine și s-a comportat în consecință. Kelderman avea doar 15 secunde avans față de britanic și chiar dacă în teorie Sestriere îi convenea mult mai mult decât Stelvio, în runda de miercuri olandezul lui Sunweb a arătat destul de rău. Ca atare, Ineos știa că dacă va pune presiune pe el de la a doua trecere peste Sestriere, există posibilitatea să clacheze. Și exact asta s-a întâmplat, batavul de 29 de ani pierzând orice șansă să mai lupte cu șanse pentru tricoul roz.

Deșfășurarea etapei a 20-a din Giro

După ce ieri au boicotat o etapă care ar fi trebuit să se încheie la sprint, mulți rutieri rapizi au căutat să fie printre atacanții zilei, deși tricoul ciclamino, al lui Demare, nu era în pericol. Astfel, s-a creat o evadare mamut, dar din ea au făcut parte prea puțini rutieri puternici pe munte. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Andrea Vendrame (AG2R La Mondiale), Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Fiorelli (Bardiani), Kamil Malecki (CCC), Elia Viviani (Cofidis), Davide Ballerini (QuickStep), Mikkel Frølich Honore (QuickStep), Pieter Serry (QuickStep), Tanel Kangert (EF Pro Cycling), Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Simon Guglielmi (Groupama FDJ), Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto-Soudal), Einer Augusto Rubio Reyes (Movistar), Davide Villella (Movistar), Amanuel Gebreigzabhier (NTT), Matteo Sobrero (NTT), Julien Bernard (Trek Segafredo), Nicola Conci (Trek Segafredo) și Brandon McNulty (UAE Team Emirates) au fost atacanții zilei, dar era limpede că nu vor avea vreo șansă din momentul în care Astana s-a instalat la trenă, controlând evadarea. Fuglsang spera că va da un atac care să îl urce în clasamentul general, dar danezul a fost din nou o dezamăgire.
În scurt timp, înainte de prima trecere peste Sestriere, Ineos a preluat frâiele în pluton, Ganna și mai apoi Castroviejo făcând o trenă excelentă. Cu 30 de kilometri înainte de final, la trenă a venit Rohan Dennis, cel care a lăsat în urmă toți favoriții în urmă acum două zile, pe Stelvio, muncind perfect pentru Tao Geoghegan Hart. Și de această dată venirea australianului la trenă a dinamitat plutonul. Imediat Fuglsang a rămas în urmă, iar după câteva sute de metri a fost rândul lui Nibali să piardă contactul cu grupul favoriților. În foarte scurt timp, același trio de pe Stelvio a rămas, singurii capabili să țină ritmul impus de fostul campion mondial de contratimp fiind Tao și Jai Hindley.
La a doua trecere peste Sestriere, Kelderman avea deja un handicap de 30 de secunde față de liderul Ineos și față de coechipierul său, așa că toate speranțele lui că va câștiga tricoul roz la Milano se vedeau năruite. Înainte de a treia ascensiune pe Sestriere, tricoul roz avea de recuperat peste un minut față de grupul din față, Rohan Dennis aducându-ne aminte de vremurile când se spunea despre el că poate fi un redutabil om de general. Australianul nu s-a transformat în așa ceva, dar în acest Tur al Italiei a fost fundamental pentru Ineos și Tao Geoghegan Hart.
Pe ultima cățărare a zilei, Hindley și Tao s-au mulțumit să stea în primă fază în trena lui Dennis, iar grupul urmăritor a fost capabil să reducă din handicap, grație eforturilor lui Quick Step. Kelderman a pierdut și ultima speranță în momentul în care Almeida l-a atacat și nimeni nu a mai putut să îl ducă în trenă, în urmărirea celor din frunte.
Cu 3,3 kilometri înainte de final, Hindley a încercat să atace, știind că Geoghegan Hart e mai puternic decât el la contratimp, însă Rohan Dennis a reușit, cu un ultim efort, să îl aducă înapoi. După doar 800 de metri, rutierul lui Sunweb a forțat din nou, însă Tao a găsit răspuns și l-a urmat fără mari dificultăți. Cu 1,3 kilometri, Jai a încercat un ultim atac, însă a înțeles rapid că nu îl va desprinde pe cățărătorul de la Ineos. S-a ajuns la un sprint între cei doi și, spre deosebire de Laghi di Cancano, unde rutierul Sunweb a câștigat, de această dată Tao a ridicat mâinile în semn de victorie.
Clasamentul de etapă
https://i.eurosport.com/2020/10/24/2921425.png
Clasamentul general
https://i.eurosport.com/2020/10/24/2921426.png
Duminică ne așteaptă un contratimp individual de 17,7 kilometri, în mare parte plat și, pe lângă victoria de etapă (care nu îi poate scăpa lui Ganna), mult mai interesant va fi duelul pentru tricoul roz. Tao Geoghegan Hart e mare favorit, fiind mult mai bun în proba contra-cronometru decât Jai Hindley, dar după trei săptămâni de cursă dură raportul de forțe nu e întotdeauna cel de pe "hârtie". A dovedit-o Pogacar, care, în penultima etapă a Turului Franței 2020, a răsturnat toate calculele, "furându-i" tricoul galben conaționalului Primoz Roglic, unul dintre cei mai buni contratimpiști din lume.
Turul Franței
Tadej Pogacar e patronul din Turul Franţei. De 86 de ani nimeni nu a reuşit ceva similar
15/07/2021 LA 16:01
Turul Franței
Turul Franței 2021 | Doi mari favoriți și doi outsideri extrem de periculoși. Ce ne așteaptă
24/06/2021 LA 11:15