Etapa a 8-a din Giro a propus un traseu prielnic pentru o victorie din evadare, astfel că lupta pentru formarea acesteia a fost acerbă. Mai mulți rutieri au încercat în zadar să se rupă de pluton în prima parte a cursei, dar o evadare în adevăratul sens al cuvântului s-a format abia după parcurgerea a 60 de kilometri.
Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Nelson Oliveira (Movistar), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Nikias Arndt (Team DSM), Victor Lafay (Cofidis), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane), Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa) și Victor Campenaerts (Qhubeka Assos) au fost atacanții zilei, iar odată desprinși, aceștia au primit libertate deplină de la pluton, ecartul crescând foaret repede la peste 8 minute.
Turul Italiei
Giro 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții
05/05/2022 LA 15:22

Giro 2021 | Victor Lafay a câștigat, din evadare, etapa a 8-a

La intrarea pe cățărarea finală, avansul celor 9 rutieri din față era încă unul considerabil și era clar că dintre ei se va alege câștigătorul. Giovanni Carboni și Victor Campenaerts s-au desprins de colegii de evadare cu aproximativ 5 kilometri până la finish, dar italianul a forțat apoi și l-a lăsat pe Campenaerts în urmă.
Victor Lafay a venit însă tare din urmă, l-a ajuns pe Carboni și a trecut pe lângă acesta ca și când nu ar fi fost acolo. Francezul de la Cofidis a zburat pe bicicletă și nu a mai putut fi ajuns până la final, reuușind astfel să își treacă în cont prima victorie a carierei de profesionist.
Aceasta a fost cea de-a 4-a victorie din evadare din cele 8 etape scurse până acum din Giro 2021. Pe poziția secundă a terminat Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa), iar ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Nikias Arndt (Team DSM).
Victoria lui Lafay de astăzi este surprinzătoare, dar aceasta a fost oarecum anunțată de o evoluție foarte bună a rutierului de 25 de ani în Turul Comunității Valenciene, unde a obținut un loc 2 într-o etapă și a terminat pe locul 4 la general, fiind și cel mai bun tânăr din competiție.
Clasamentul etapei a 8-a din Giro
https://i.eurosport.com/2021/05/15/3133092.jpg
Între oamenii de general a fost liniște și pace, cățărarea finală nefiind una favorabilă unor atacuri care să facă diferența. Valter Attila s-a menținut și el fără probleme în grupul favoriților, astfel că va mai purta cel puțin o zi tricoul roz.
Din păcate, Caleb Ewan a fost nevoit astăzi să abandoneze, accidentându-se în urma unei căzături masive într-un tunel. Astfel, singurul om care obținuse 2 victorii la această ediție a părăsit cursa, iar tricoul cyclame va fi preluat de mâine de Tim Merlier (Alpecin Fenix).
Etapa a 9-a va fi una de gală, în care foarte probabil rutierii de general se vor ataca. Două cățărări de categoria a 2-a și una de a 3-a sunt în meniu, înainte de sosirea de la Campo Felice (1665 metri altitudine). O rundă catalogată de organizatori drept una de 4 stele, cu o diferență de nivel de 3400 de metri.
Clasamentul general după etapa a 8-a
https://i.eurosport.com/2021/05/15/3133101.jpg
Turul Italiei
Egan Bernal a câștigat Giro 2021! Ineos s-a umplut de lauri în ultima zi, Ganna câștigând etapa
30/05/2021 LA 15:16
Turul Italiei
Damiano Caruso, victoria carierei în etapa 20 din Giro! Egan Bernal e ca și câștigător la general
29/05/2021 LA 15:31