Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Bătălia din Vuelta în ultima săptămână. Unde se joacă tricoul roșu și cine e mare favorit

Cristian Mihală

Actualizat 02/11/2020 la 11:46 GMT+2

Primoz Roglic a cedat tricoul roșu după etapa cu final pe L'Angliru, însă slovenul rămâne marele favorit să câștige Turul Spaniei. Învingătorul de anul trecut are contratimpul de partea lui și mai poate pierde timp într-o singură etapă.

Primoz Roglic a pierdut duminică tricoul roșu, dar e mare favorit să câștige Vuelta 202

Credit imagine: Getty Images

Primele două săptămâni din Vuelta au fost teribile, organizatorii programând până acum 9 runde de munte, 5 dintre ele cu final în cățărare. A treia săptămână, însă, va fi una mult mai ușoară, astfel că nu se vor crea ecarturi mari în munți.
Primoz Roglic, învingător în trei etape deja (plus alte două locuri secunde), a părut în încurcătură duminică, în etapa "regină", cu final pe Alto De L'Angliru. Slovenul a fost în reală dificultate în multe momente și probabil că, dacă nu l-ar fi avut pe Sepp Kuss lângă el, ar fi pierdut mai mult timp.
Liderul Jumbo Visma a sosit la 26 de secunde de învingătorul din etapă, Hugh Carty și a pierdut 10 secunde în raport cu principalul său adversar, Richard Carapaz.
"Să iau tricoul roșu înapoi e foarte important, e un boost foarte important pentru moralul meu. Am putut câștiga timp în raport cu Roglic și acest lucru e foarte important. A fost cu siguranță o rundă foarte grea, mai ales că a venit după etapa de sâmbătă, alta extrem de complicată. Nu am avut o strategie specială, a fost mai mult vorba de o selecție naturală, cine rezistă mai mult. Mas și Carthy atacaseră și am decis să plec și eu, neștiind în ce situație e Roglic. Când am văzut că nu îmi răspunde, am decis să dau totul, să merg cât pot eu de bine, în tempoul meu. Într-un final, am câștigat 10 secunde", a spus Carapaz la finalul rundei de duminică.
Totuși, Carapaz, Hugh Carthy sau Dan Martin nu au mari motive să fie optimiști în perspectiva cuceririi tricoului roșu, chiar dacă mulți erau de părere că Roglic va fi expus în ultima săptămână, exact cum s-a întâmplat în Turul Franței, când a pierdut tricoul galben în favoarea lui Tadej Pogacar, în penultima etapă.

Vuelta 2021 - Unde se joacă tricoul roșu, în ultima săptămână. Roglic, mare favorit

Acum, însă, lucrurile stau total diferit. Există doar două runde în ultima săptămână din Vuelta în care se pot crea diferențe, iar într-una dintre ele Roglic e mare favorit.
etapa 13
Contratimpul de marți, desfășurat între Muros și Mirador de Ezaro are o lungime de 33,7 kilometri și, exceptând ultima parte - o cățărare de categoria a 3-a - se potrivește perfect contratimpiștilor, rutierilor cu "motor mare". Indiferent de cât de obosit e (deși azi e zi de pauză și își va reîncărca bateriile), Roglic ar trebui să câștige cel puțin două minute în raport cu principalii rivali, consideră specialiștii.
Ulterior, până sâmbătă, nu se vor mai face diferențe la general, în condiții normale. Etapa a 15-a e una de munte mediu, cu 5 cățărări, dar toate de categoria a treia și cu finalul în coborâre. Etapa a 16-a e ceva mai complicată, cu o cățărare de categoria a doua și una de categoria întâi, dar aceasta din urmă vine cu 38 de kilometri înainte de final. Suficient timp pentru ca orice cățărător rămas în spate să revină în pluton.
etapa 17
A doua etapă de săptămâna asta unde se pot crea ecarturi e cea de sâmbătă (foto sus). 5 cățărări sunt pe traseu înainte de Alto Della La Covatilla (9,8 kilometri cu o pantă medie de 7,1%). Ultima oară când s-a ajuns aici a fost în 2018, când Ben King a câștigat după un atac dat în ultimii 20 de kilometri, alături de Enric Mas. În trecut, Dan Martin (2011), Di Luca (2006), Felix Cardenas (2004) și Santi Blanco (2002) s-au impus pe celebra cățărare, în Turul Spaniei.
Chiar dacă va avea o zi foarte proastă, e greu de crezut că în acel moment Roglic mai poate pierde tricoul roșu, având un avans liniștitor după contratimp. Dacă în Turul Franței a fost expus în proba contra-cronometru, acum nu va fi singur. Va avea lângă el de departe cea mai puternică echipă, George Bennett și Sepp Kuss urmând a-i duce trena și a-l ajuta să limiteze pierderile, în caz că va fi vorba de așa ceva.
Un alt amănunt care face improbabilă detronarea lui Roglic sâmbătă stă în forța celorlalte echipe. Dan Martin și Hugh Carty nu au formații puternice, deci nu vor putea face mare lucru. Carapaz se poate baza doar că Froome (care a arătat foarte bine ieri) poate duce o trenă feroce de pe ante-penultima sau penultima cățărare, în speranța că Roglic va fi slăbit din timp. Din păcate pentru Ineos, Amador a căzut ieri, iar Sosa este o umbră a ciclistului care se anunța. Singura speranță va fi legată de Movistar, care e posibil să îi pună la lucru pe Valverde și mai ales pe Soler, astfel încât Enric Mas să atace podiumul. Chiar și așa, Roglic va fi imposibil de izolat de coechipieri, doar o zi foarte proastă a lui, în genul celor avute în trecutul recent de Thibaut Pinot sau de Simon Yates putând să schimbe lucrurile semnificativ.
Clasamentul general din Vuelta
clasament general vuelta
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo