Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vuelta 2020, ziua decisivă. La ce să ne aşteptăm de la contratimp

Cristian Mihală

Actualizat 03/11/2020 la 09:23 GMT+2

Primoz Roglic pleacă mare favorit în proba de contratimp din etapa a 13-a a Vuelta 2020. Slovenul speră să câştige cât mai mult timp în raport cu rivalii, astfel încât să nu aibă emoţii în lupta pentru tricoul roşu.

Primoz Roglic crosses the line to take victory in ITT

Credit imagine: Eurosport

După ce duminică a cedat şefia clasamentului general lui Carapaz, fiind vulnerabil pe Alto de L'Angliru, Primoz Roglic, învingătorul de anul trecut din Turul Spaniei, se întoarce pe "propriul teren". După o zi de pauză în care şi-a încărcat bateriile, rutierul lui Jumbo-Visma nu doar că va prelua în condiţii normale tricoul roşu, dar speră să pună un ecart suficient între el şi Carapaz, Carthy, Mas sau Dan Martin, astfel încât să devină marele favorit la cucerirea Vuelta.
Trebuie spus că ultima săptămână din Turul Spaniei e una mult mai uşoară decât au fost primele două. Vom avea un singur final în căţărare, sâmbătă, la capătul unei runde teribile, dar în rest e de aşteptat să nu se facă ecarturi între favoriţi, în etapele în linie. Ca atare, proba contra-cronometru de azi capătă o importanţă uriaşă în alcătuirea clasamentului final din ultimul mare tur al anului.
etapa 13

Contratimpul din Vuelta 2020: la ce să ne aşteptăm

Traseul de azi constă dintr-o "bucată" plată de 31,5 kilometri şi o căţărare explozivă, în lungime de 1,8 kilometri. Va fi o ascensiune dură, cu o pantă de 14,1%, dar diferenţa se va face pe plat. Va fi interesant de văzut dacă cineva va fi tentat să schimbe bicicleta înainte de căţărare, dar probabil nu se va întâmpla asta. E vorba de un efort de 7-8 minute, astfel că nu există vreo garanţie că timpul pierdut la schimb va fi recuperat pe căţărare.
În privinţa vremii, se anunţă vânt de faţă pe toată durata probei, lucru care îi va încurca şi mai mult pe căţărători. E o etapă pentru "motoarele mari", astfel că Roglic pleacă mare favorit.
Slovenul are azi şansa să îşi ia definitiv revanşa pentru pierderea Turului Franţei, chiar dacă cele trei etape cucerite deja în Vuelta şi Liege-Bastogne-Liege (primul "monument" al carierei) cu siguranţă că au îndulcit din amărăciunea provocată de Pogacar. Totuşi, liderul Jumbo Visma nu are cum să uite că a pierdut cursa carierei chiar la contratimp, pe La Planches de Belles Filles, astfel că va fi dornic de a "îngropa fantomele" trecutului. Azi, traseul e total diferit, fiind plat în cea mai mare parte, astfel că slovenul are toate atu-urile pentru a obţine un rezultat mare.
Dintre urmăritori, Hugh Carthy pare cel mai pregătit de contratimp. Britanicul visează la un top 10 în etapă şi la locul secund după runda de azi, în contextul în care pentru Carapaz şi Dan Martin runda de azi va fi una în care au un singur obiectiv: limitarea pierderilor. Liderul Ineos şi-a mai îmbunătăţit contratimpul în ultimii doi ani, însă cei peste 30 de kilometri de plat vor fi foarte complicat de gestionat.
În privinţa victoriei în etapă, Roglic va avea în Remi Cavagna principalul rival. Chiar dacă va avea probleme pe căţărare, francezul ar trebui să fie, în mod normal, cel mai bun pe secţiunea de plat. A arătat bine în fiecare etapă din Vuelta, chiar a încercat să atace, dar profilul etapelor nu s-a potrivit deloc până acum calităţilor sale. Un alt rutier care poate să se lupte în runda aceasta e Nelson Oliveira, care a arătat excelent sâmbătă. Rutierul Movistar a avut doar rol de locotenent pentru Valverde, Mas şi Soler, dar acum va avea şansa sa să strălucească. Mai mult ca sigur va merge "full gas", în condiţiile în care pentru Unzue contează enorm şi clasamentul pe echipe.
În concluzie, dacă se vor respecta "calculele hârtiei", Roglic ar trebui să câştige cel puţin un minut în raport cu Hugh Carty şi spre două minute faţă de Dan Martin şi Carapaz. Enric Mas e un contratimpist mai bun decât aceştia doi din urmă, dar îi va fi greu să urce pe podium, la general, după această rundă.
Clasamentul în Vuelta înainte de contratimp
clasament general vuelta
Contratimpul din etapa a 13-a a Vuelta va putea fi urmărit, începând cu 15:35, pe Eurosport 1.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo