Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vuelta 2022 se anunță o cursă formidabilă, chiar și în absența celor "3 mari rutieri de general". La ce să ne așteptăm

Cristian Mihală

Publicat 09/08/2022 la 14:51 GMT+3

Vuelta 2022 se anunță a fi un spectacol total, chiar dacă la start nu vor fi cei trei rutieri considerați de specialiști cei mai buni cicliști de general din lume (Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard și Egan Bernal). Cele 8 finishuri în cățărare și un echilibru evident între oamenii de general fac din Turul Spaniei o competiție cu un farmec aparte.

Spectacolul din La Vuelta revine pe Eurosport, în perioada 19 august - 11 septembrie

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) și Egan Bernal (Ineos Grenadiers) nu vor fi la startul ultimului mare tur al anului, dar asta nu înseamnă că spectacolul nu e garantat. Din contră, o prezență a lui Tadej, de exemplu, e posibil să fi "ucis" spectacolul, în contextul în care exista riscul ca tânărul sloven să fie un adevărat "canibal", dornic de revanșă după ce a fost învins în Turul Franței.
La start va fi însă Primoz Roglic, omul care a devenit emblematic pentru Turul Spaniei. Începând cu 2018, când a ocupat locul 4 în Turul Franței, slovenul a folosit Vuelta pe post de cursă în care să salveze sezonul. Și i-a mers din plin: a câștigat 9 etape și a dus la Madrid în 3 rânduri tricoul roșu.
Istoria s-a repetat și în 2022, când o căzătură l-a privat de șansa de a lupta pentru un podium în Le Tour. Slovenul a abandonat, concentrându-se pentru Vuelta, și glumind amar: "Iulie e luna în care se pregătește cel mai bine Turul Spaniei".
Acum, el a început să se antreneze cât mai aproape de normal și, dacă nu apare vreo recidivă, ar trebui să fie la startul de la Utrecht ca lider al lui Jumbo Visma. Dar accidentarea nu îi mai conferă lui Roglic statutul de favorit uriaș, ca în trecut, astfel că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, mai ales că sunt o mulțime de etape în care se pot crea diferențe. Vorbim de o ediție cu 8 finishuri în cățărare, ascensiunile fiind mai scurte și mai abrupte decât în Giro sau Turul Franței.

Hindley și Carapaz, mari favoriți să câștige Vuelta. Ce așteptări să avem de la Remco?

Candidați clari pentru tricoul roșu vor fi, pe lângă Roglic (dacă acesta va fi apt 100%), Jai Hindley (Bora) - câștigător în Giro și Richard Carapaz, liderul Ineos. Ambele echipe vor aduce formații destul de puternice, astfel că cei doi lideri vor avea susținere serioasă în munți.
Simon Yates (BikeExchange-Jayco) a "zburat" în ultima perioadă și poate fi și el un candidat la podium, chiar dacă britanicul care în această săptămână a împlinit 30 de ani e foarte inconstant și are mari probleme să se ferească de căzături.
În absența lui Pogacar, UAE Team Emirates va miza pe Joao Almeida, excelent la contratimp, dar cu o viteză în minus în marile etape montane. Totuși, portughezul poate fi un candidat puternic la podium, dacă nu cumva formația arabă va merge cu doi lideri, lui Brandon McNulty potrivindu-i-se perfect profilul etapelor.
Marele "joker" pentru Turul Spaniei 2022 va fi fără îndoială Remco Evenepoel. Tânărul belgian se anunța un "canibal" la primul său sezon de World Tour, dar căzătura din Lombardia și apariția altor tineri fantastici de general au întârzia "explozia" rutierului lui Quick-Step în marile tururi. Patrick Lefevre continuă să îl protejeze și nu pune presiune pe el, menționând că Remco va veni în Vuelta pentru o victorie de etapă și pentru a dobândi experiență. Totuși, Remco Evenepoel nu e genul de rutier care să se ascundă: îi place să atace de departe, să își asume riscuri, motiv pentru care e atât de iubit. Victoria din Clasica San Sebastian ne-a arătat încă o dată că Evenepoel e un rutier excepțional și acum îl așteptăm să confirme și într-o cursă mare, la general.
Remco Evenepoel | Cycling | ESP Player Feature
Belgianul are și contratimpul de partea sa, fiind văzut de specialiști între primii 3 rutieri ai discipline. Într-o etapă precum a 10-a - 31,1 kilometri plați ca în palmă -, Remco e în stare să le ia între 2 și 3 minute, în condiții normale, unor rutieri precum Hindley sau Carapaz, deși rutierul Ineos a început să meargă ceva mai bine în proba contra-cronometru. Un avantaj foarte important, care nu e ușor de surmontat în munți.
În sfârșit, alți rutieri extrem de interesanți care pot să surprindă plăcut în Vuelta, la general, sunt Ben O’Connor (locul 4 în Turul Franței 2021, care anul acesta s-a accidentat în Le Tour), Mikel Landa (eterna speranță a spaniolilor), Sepp Kuss (un locotenent de lux al lui Jumbo, care ar putea primi șansa lui, dacă Roglic nu e la 100%), Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Nairo Quintana sau Sergio Higuita.
În sfârșit, Vuelta va fi extrem de interesantă și pentru că va fi ultima reprezentație la nivel de mari tururi pentru doi dintre cei mai iubiți rutieri ai ultimului deceniu și jumătate: Alejandro Valverde și Vincenzo Nibali. Cei doi au anunțat că se vor retrage la finalul sezonului, dar cu siguranță vă vor dori să iasă din scenă în stil. Nu vor lupta pentru general, dar e foarte posibil să încerce să câștige o etapă, din evadare.
Vuelta va fi în direct pe Eurosport și Eurosport Player în perioada 19 august - 11 septembrie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo