Etapa a 6-a din Vuelta a fost una cun un final exploziv, încheiată pe Picon Blanco, o cățărare de numai 1,9 kilometri, dar cu o pantă medie de 8,7%, cu porțiuni care atingeau și 12%. Ineos a fost printre protagonistele rundei, dar în final această tactică s-a dovedit dăunătoare pentru liderii săi.
Formația britanică a încercat să creeze o bordură cu aproximativ 30 de kilometri înainte de finish, profitând de vântul lateral de pe anumite porțiuni ale traseului. Mișcarea nu a avut succes în cele din urmă, dar a avut menirea de a anihila avansul evadării.
Ulterior, în prima parte a ascensiunii finale, Jhonatan Narvaez a dus o trenă furibundă care a făcut ravagii în pluton. Din păcate pentru cei de la Ineos, mișcarea i-a afectat serios și pe Adam Yates, Richard Carapaz și parțial pe Egan Bernal. Indirect, tactica celor de la Ineos l-a ajutat pe Primoz Roglic, care a rezistat fără probleme în frunte, iar în ultimii 300 de metri a accelerat, reușind să câștige secunde prețioase în raport cu principalii săi contracandidați la tricoul roșu.
Ciclism
Strade Bianche 2022. 3 mari favoriți, într-una dintre cele mai spectaculoase clasice din an
03/03/2022 LA 12:50
Așadar, slovenul i-a luat 8 secunde lui Bernal pe șosea, la care s-au adăugat 6 secunde de bonificație aferente locului doi în etapă, astfel că diferența dintre cei doi în clasamentul general a ajuns la 41 de secunde. Adan Yates (la 1:22 de Roglic în clasamentul general) și Richard Carapaz (la 2:18) au pierdut și mai mult, astfel că e tot mai clar că singura variantă a celor de la Ineos pentru clasamentul general este Bernal.
https://i.eurosport.com/2021/08/18/3202924.jpg

Egan Bernal: "Poate că a fost o mică greșeală"

La final, Bernal nu s-a ferit să spună că mișcarea lui Jhonatan Narvaez de pe Picon Blanco a fost total greșită, columbianul recunoscând că a făcut eforturi mari pentru a rezista.
"Am vrut să începem ascensiunea finală într-o poziție bună, dar apoi Jhonatan a început să accelereze. A făcut-o atât de tare, încât nu am putut să-l urmăm pentru a-i spune să încetinească. Am încercat din greu să rămân aproape. Dacă eu am suferit, nu-mi pot imagina cum era în spate.
Poate că a fost o mică greșeală, pentru că el mergea atât de tare și cu tuturor ne-a fost foarte greu să-l urmăm. A fost o etapă scurtă, dar am plătit puțin pentru asta. Dar asta a fost și, în general, sunt mulțumit de modul în care am mers.", a declarat Bernal, citat de cycling.news.com.
Ineos pare că nu a învățat nimic din ceea ce a pățit anul trecut în Vuelta. Atunci, Richard Carapaz a fost mai bun pe șosea decât Primoz Roglic, dar slovenul și-a adjudecat în final tricoul roșu tocmai datorită secundelor de bonificație. Și la ediția precedentă, au fost multe etape în care Ineos a controlat cursele, iar la final Roglic a cules roadele, fiind de departe cel mai bun rutier când vine vorba despre finaluri explozive cum a fost cel din etapa de ieri.
Bernal a mai adăugat că nu a ajuns în Vuelta la 100% din potențialul său, dar că per-total este mulțumit de felul în care s-a descurcart până acum: "Am fost mai bun decât mă așteptam. Nu am concurat prea mult între Giro și Vuelta, am trecut prin Covid și nu am ajuns aici în cea mai bună formă a mea, asta este 100% sigur. Am fost un pic îngrijorat de etapa de astăzi și de Picon Blanco. Pe un finish exploziv ca acesta, chiar dacă sunt la 100%, este dificil pentru mine, ori dacă nu sunt în cea mai bună formă este și mai dificil, dar m-am simțit bine".
Un nou test major pentru Bernal va fi etapa a 7-a, care va fi astăzi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player începând cu ora 14:05. Traseul va măsura doar 152 de kilometri, dar rutierii vor avea de traversat 5 cățărări repertoriate (nu foarte dificile) până la finish-ul care va fi pe Balcon de Alicante, o cățărare de categoria 1, lungă de 8,4 kilometri și cu o pantă medie de 6,4%, dar în ultima sa parte înclinația atinge și 10%.

Profilul etapei a 7-a din Vuelta

Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
25/01/2022 LA 12:33
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31