Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fernando Alonso a răbufnit, după ce a fost privat de podium la Jeddah: "Au făcut totul greșit"

Nicu Savin

Publicat 19/03/2023 la 23:28 GMT+2

Fernando Alonso a terminat al 3-lea Marele Premiu al Arabiei Saudite și chiar a sărbătorit pe podium cu Perez și Verstappen, primii doi clasați, dar ulterior a fost înștiințat că a primit o penalizare de 10 secunde și a fost declasat. Ibericul de la Aston Martin a declarat că nu este prea afectat de decizia FIA, dar a subliniat că oficialii cursei au procedat greșit în privința sa.

Aston Martin's Spanish driver Fernando Alonso reacts on the podium at the end of the Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on March 19, 2023

Credit imagine: Getty Images

Marele Premiu al Arabiei Saudite a oferit un moment rar în Formula 1. Piloții Red Bull au dat din nou recital și au urcat pe primele trepte ale podiumului, Perez câștigând și Verstappen terminând pe doi, după ce a pornit de pe poziția a 15-a. Al treilea a trecut linia de sosire Fernando Alonso, care a sărbătorit cel de-al 100-lea podium al carierei.
Ibericul de la Aston Martin s-a bucurat alături de memrbii echipei și de fani și chiar a urcat pe podium, dar imediat după festivitate a fost înștiințat că a fost declasat și George Russell va primi locul 3. Motivul: Alonso fusese penalizat cu 5 secunde după start, pentru că ar fi plasat mașina puțin în afara casetei trasate pe asfalt. Acea penalizare a trebuit efectuată la prima oprire la boxe, dar acolo s-a produs o altă eroare. Regulamentul prevede că în asfel de situații mecanicii să petreacă acele 5 secunde fără să atingă mașina, înainte de a putea lucra la ea pentru schimbarea anvelopelor. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că mecanicul responsabil cu cricul din spate l-a așezat sub mașină când Alonso a sosit și chiar dacă nu l-a mișcat s-a considerat că regula a fost încălcată și l-au penalizat pe spaniol cu alte 10 secunde.

Fernando Alonso crede că putea obține locul 3 dacă ar fi știut de penalizare din timpul cursei

Decizia comisarilor are acoperire regulamentară, dar Alonso a fost deranjat la final de lentoarea cu care s-a luat. Ibericul a subliniat că nu este neapărat frustrat, pentru că oricum a celebrat podiumul, dar crede că ar fi putut să creeze un ecart mai mare între el și Russell dacă ar fi știut din timp că va fi penalizat cu alte 10 secunde și astfel să obțină locul 3 și în aceste condiții (diferența dintre Russel și Alonso a fost de aproximativ 6,2 secunde).
"Dacă este frustrant? "Nu! Dar au făcut totul greșit. Este sub standardele FIA. Când ai 35 de tururi pentru a raporta penalizarea și aștepți până după podium înseamnă că este ceva în neregulă cu sistemul. Dar asta este și îmi pare rău pentru fani. Eu chiar m-am distrat de minune pe podium, am luat trofeul, am făcut fotografiile și am sărbătorit cu șampania. Să am 15 sau 12 puncte nu mă schimbă prea mult, dar e trist. Trebuie să ai bunul simț, nu trebuie să inventăm nimic nou.
Trebuie să revizuiesc incidentul de la start, dar se pare că eram prea în stânga. E greșeala mea, va trebui să acord mai multă atenție. Este destul de ciudat că în două curse am avut probleme similare cu două mașini, Esteban (Ocon, în Bahrain) și eu aici. Dar mi-au spus că am o penalizare de cinci secunde și am pus șapte secunde între mine și Russell. Dacă cineva mi-ar fi spus că am o penalizare de 10 secunde, aș fi forțat mai mult pe final și aș fi pus peste 10 secunde", a spsu Alonso, citat de AS.com.
Pilotul iberic a criticat FIA și pentru că l-a privat pe Russel de bucuria unui podium, în condițiile în care el a fost penalizat: "Nu este corect pentru George și pentru sponsorii Mercedes, care și-ar fi dorit să urce pe podium. Nu este deloc corect pentru George. Dacă era al treilea în cursă, el ar fi trebuit să se bucure de podium, și nu eu. Îmi pare rău pentru asta, pentru George, pentru fanii săi și pentru sponsorii Mercedes. Trebuie să înțelegem bine treaba. Dar este un pic ciudat. Cel mai important lucru pentru mine este că mașina este puternică.".
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo