Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2023 în sport | Un nou an dezamăgitor în cupele europene! România, fără echipe în grupe după 5 ani

Dani Morar

Publicat 28/12/2023 la 08:31 GMT+2

România nu a avut nicio echipă calificată în grupele cupelor europene în 2023, pentru prima dată după 5 ani de zile. FCSB, CFR Cluj, Farul și Sepsi au părăsit rând pe rând Europa, iar țara noastră nu a reușit să adune prea multe puncte la coeficientul UEFA, lucru care ne va afecta și mai tare în viitorul apropiat.

FCSB, la returul cu Nordsjaelland

Credit imagine: facebook

România nu a existat pe harta fotbalului european în 2023. Cel puțin nu la nivel de club și nu în fazele grupelor, acolo unde încep cu adevărat competițiile de sub tutela UEFA, Champions League, Europa League și Conference League.
Anul acesta, România a fost reprezentată de Farul Constanța, din postura de campioană a României, FCSB, vicecampioana, CFR Cluj, ocupanta locului 3 și Sepsi Sfântu Gheorghe, câștigătoarea Cupei României.
Toate au fost eliminate, astfel că este pentru prima dată după 5 ani în care țara noastră nu dă nicio formație în grupele competițiilor europene. Această contra-performanță dăunează grav și la coeficientul UEFA, scorul mic înregistrat de echipele noastre fiind împărțit la 4.
Ultima dată când se întâmpla asta a fost în 2018, iar pe atunci Conference League nici măcar nu exista. SuperLiga se numea Liga 1, iar regula golului în deplasare încă exista. România trimitea tot 4 echipe în Europa, dintre care 2 au ajuns în play-off-ul Europa League, unde urmau să fie eliminate.
Viitorul (n.r. Farul Constanța) fusese eliminată de Vitesse, iar Universitatea Craiova de Leipzig. FCSB și CFR Cluj au mers în play-off-ul Europa League, însă nu au obținut calificarea în grupe. CFR Cluj a fost, însă, învinsă tur-retur de o formație din Luxemburg, Dudelange, iar FCSB a fost eliminată de Rapid Viena.

Farul Constanța a fost eliminată, pe rând, din Champions League și Conference League

Campioana României a debutat în turul 1 preliminar din Liga Campionilor, grație succesului înregistrat în SuperLigă în sezonul precedent. Farul avea speranțe bune la o calificare în turul secund, după o primă manșă bună în fața lui Sheriff Tiraspol, câștigată cu 1-0.
Totul s-a năruit, însă, în retur, când moldovenii au trimis meciul în prelungiri, după ce s-au impus cu același scor. Acolo, elevii lui Gică Hagi au cedat teren și au fost învinși cu 3-0 după ce nu au mai făcut față din punct de vedere fizic.
"Nu pot să-mi explic, inexplicabil, am făcut cea mai proastă primă repriză posibilă. Temători, fără personalitate, n-am fost noi! Când nu joci fotbal, e clar, te așteaptă un singur lucru: să pierzi! Asta e realitatea, felicitări lui Sheriff.
Noi? Capul jos, mergem acasă și de mâine reflectăm să vedem ce e de făcut. Încă o dată, cea mai proastă versiune a noastră! În apărare n-am făcut nimic, în atac vârfurile au fost inexistente, cum să ajungi la poartă?! Am fost lenți, previzibili...
E legat de jocul colectiv, a fost indisciplină! Trebuia să respecte propria idenitate, nu ai cum să nu faci nici 3 faze ofensive în prima repriză. Inadmisibil! N-am cuvinte, le-am zis în vestiar. Defensiv, cât de cât s-a muncit, dar n-am fost compacți, incredibil", a tunat Hagi după acea partidă.
Pentru Farul a urmat dubla cu armenii de la Urartu, după ce au fost retrogradați în turul 2 preliminar din Conference League. Campioana a trecut de armeni cu un dublu 3-2 și au ajuns în turul 3, unde aveau să dea peste Flora Talinn.
Estonienii nu le-au marcat niciun gol constănțenilor în cele două partide. Farul s-a impus cu 3-0 și 2-0 și aborda cu un moral foarte bun dubla cu HJK Helsinki, ultimul hop în drum spre grupele europene.
Ba mai mult, Louis Munteanu și compania se impuneau în tur, pe teren propriu, cu 2-1, după golurile înscrise de Rivaldinho și Mihai Popescu. Totul s-a năruit în Finlanda, acolo unde formația de la malul mării nu a reușit să apere acea victorie și a cedat cu 3-2, părăsind competiția.
Farul Constanța a fost eliminată din Europa, după 2-3, la general, cu HJK Helsinki. Sursa foto: facebook.com/farulconstanta

FCSB, încă o dezamăgire în Europa, după eliminarea în fața lui Nordsjaelland

FCSB și-a început aventura în Conference League din turul 2 preliminar al competiției, unde a dat peste bulgarii de la CSKA 1948 Sofia. Roș-albaștrii s-au impus în manșa tur, de pe stadionul Vasil Levski cu ajutorul golului marcat de Florinel Coman, în prima repriză.
Vicecampioana României a avut un meci destul de echilibrat cu echipa din Bulgaria, însă golul lui Coman din prima repriză s-a dovedit a fi decisiv. Returul dublei s-a jucat peste doar o săptămână, pe 3 august.
"Vreau să îi felicit pe jucătorii mei pentru că nu este simplu să joci sâmbătă şi apoi miercuri. Ştiam că va fi dificil! Am jucat cu un adversar care are jucători buni. Am spus şi la conferinţa de presă că nu avem meciuri uşoare.Din nou, cu siguranţă că putem juca mai bine.
Rezultatul ştiu că nu este suficient, pentru că ştim că este un alt meci săptămâna viitoare, la Bucureşti. Nimic nu este încheiat. Urmează meciul de săptămâna viitoare, trebuie să continuăm să ne calificăm. Mâine ne gândim la meciul din campionat, apoi la returul cu CSKA.Când stadioanele sunt pline, este diferit. Chiar şi pentru jucători este o altă motivaţie. OK, CSKA nu ne-a surprins. Ştiam ce fel de echipă este. Cel mai important e să rămânem cu rezultatul şi cu siguranţă trebuie să jucăm mai bine pe viitor", spunea Elias Charalambous după prima manșă.
Și avea dreptate. FCSB a avut mari probleme în returul de pe stadionul Arcul de Triumf din București, unde era condusă cu 2-1 cu 10 minute înaintea finalului de meci, scor la care urma să se intre în prelungiri.
Nu a mai fost cazul, după ce bucureștenii și-au revenit pe final, când au marcat de două ori. Damjan Djokovic (min. 82) și Octavian Popescu (min. 90+1) aduceau liniștea și calificarea în turul 3 preliminar.
550.000 de euro încasa formația pentru această performanță, însă urma un duel mult mai dificil, cu danezii de la Nordsjaelland. Jucătorii vicecampioanei din Danemarca aveau o valoare totală de 32,30 de milioane de euro, comparativ cu 32,65 de partea FCSB-ului.
Partida tur s-a jucat pe satdionul Steaua, din Ghencea, iar roș-albaștrii puteau, cu puțin noroc să obțină un succes. Adversarii au jucat în inferioritate numerică o jumătate de oră, după eliminarea lui Nagalo, dar s-a terminat 0-0, după ce Nordsjaelland a avut și o bară în prelungiri.
Returul a fost extrem de dificil și a avut un deznodământ nefavorabil echipei din România. Ingvartsen deschidea scorul în prima repriză, iar FCSB îl pierdea pe Vlad Chiricheș în partea a doua, care a văzut cartonașul roșu. Danezii au mai lovit o dată și au eliminat-o pe vicecampioana României încă din turul 3 preliminar al Conference League.
Octavian Popescu în Nordsjaelland - FCSB! Sursa: prosport.
"Păcat. Mi-e ciudă că i-am lăsat la greu şi probabil am fi putut să facem mai multe în cele 30 de minute rămase. Cu siguranţă puteau fi bătuţi. Asta s-a întâmplat şi acum trebuie să acceptăm asta şi să ne concentrăm pe campionat.
Fanii au fost extraordinari, ne-au susţinut pe întreaga durată a meciului şi le mulţumim. Îmi pare rău că nu le-am oferit o victorie.
Sperăm să fie alături de noi în campionat şi să ne ajute să câştigăm campionatul. Cred că pentru fiecare jucător în parte, să joace într-o competiţie europeană este ceva extraordinar, fiecare dintre noi ne doream să continuăm într-o cupă europeană", a declarat Vlad Chiricheş, după eliminarea echipei sale.

CFR Cluj, cel mai scurt drum european dintre echipele românești

Fosta campioană a avut ghinionul de a întâlni o echipă mai bine cotată în turul 2 preliminar din Conference League, lucru ce a dus și la eliminare, după dubla manșă cu Adana Demirspor.
CFR Cluj a fost a 3-a echipă din Superliga care a intrat în scenă în seara de Conference League. Ardelenii aveau cea mai grea misiune în a se califica în turul 3 preliminar, după ce remizaseră acasă cu Adana Demirspor, scor 1-1.
Turcii au avut șansă și s-au impus cu 2-1, după ce au înscris golul victoriei în prelungirile partidei. CFR Cluj a ieșit cu fruntea sus din această dublă manșă, contra unei echipe puternice, dar cu siguranță că a existat un mare regret pentru modul dramatic în care s-a ratat calificarea și poate pentru lipsa de curaj în ultima jumătate de oră de la retur, când echipa lui Mandorlini a jucat cu un om în plus.
Daniel Birligea (Adana Demirspor - CFR Cluj, Conference League)
"Nici n-am avut noroc la tragere, a fost ghinion. Dacă aveam puțin noroc, treceam de ei fără probleme, la cum a jucat echipa azi. Simt că am acum o echipă bună și-n campionat o să fim bine. Sunt mulți care vorbesc și habar n-au de fotbal! Noi ar trebui să ne concentrăm doar pe ceea ce joacă echipa. Stați liniștiți că nu murim din acest rezultat! CFR-ul merge înainte! Mai dădeam prime și bonusuri dacă nu mergea? Mai erau primele și salariile care se dau la noi?", a decarat Neluțu Varga după eliminare.

Sepsi, surpriza plăcută din Conference League

Indiscutabil, Sepsi a fost surpriza plăcută a acestor preliminarii europene. Chiar dacă nu au ajuns în grupe, covăsnenii au lăsat o impresie extrem de bună, calificându-se până în play-off, acolo unde au cedat cu Bodo Glimt, la mare luptă.
Parcursul a început în turul 2, împotriva lui CSKA Sofia. Deși nu pornea ca favorită, formația lui Liviu Ciobotariu a câștigat cu 2-0 în deplasare și spera la calificare în manșa secundă.
Sepsi Sf. Gheorghe. Credit foto: Sepsi Facebook
Nu doar că a obținut, ci maniera prin care a făcut-o a surpins mulți specialiști, care poate se așteptau ca bulgarii să întoarcă scorul. A fost 4-0 și în retur, Matei, Aganovic, Varga și Alimi fiind eroii echipei din Sfântu Gheorghe.
A urmat dubla cu Aktobe, din turul 3. Sepsi a reușit un 1-1 pe teren propriu, dar s-a impus cu 1-0 pe terenul kazahilor, fiind la un singur pas de grupele Conference League, ceea ce ar fi însemnat o performanță fantastică pentru club.
Nu a fost să fie, echipa din România dând peste Bodo Glimt în play-off, o obișnuită a cupelor europene în ultimele sezoane. Sepsi nu a cedat ușor, însă, marcând câte 2 goluri atât în partida tur, cât și în retur. A fost 2-2 în prima manșă, același scor înregistrându-se și în Norvegia. Pellegrino a dat lovitura în prelungiri, iar Sepsi era eliminată in extremis, după o aventură frumoasă în Europa.
România se află pe locul 25 în clasamentul coeficienților UEFA, bazat pe performanțele echipelor de club. Țări precum Ungaria și Suedia ne-au luat fața în această stagiune, iar alte trei pot să ne depășească până la finalul sezonului.
În sezonul următor, România va avea tot 4 echipe în cupele europene, dar a câștigat un loc în Europa League, câștigătoarea Cupei urmând să evolueze în preliminariile acestei competiții. Campioana va juca în Champions League, în timp ce locurile 2-3, în Conference League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo