Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cupa Africii pe Națiuni 2024 | Favoritele la câștigarea trofeului din Coasta de Fildeș + cotele bookmaker-ilor

Andrei Nicolae

Actualizat 12/01/2024 la 16:52 GMT+2

Cupa Africii pe Națiuni este la o singură zi distanță, iar mai multe naționale se pregătesc pentru cursa de a câștiga marele trofeu continental, prilej pentru care și bookmakerii și-au conturat cotele în această privința. Senegal, Egipt sau Maroc sunt câteva dintre echipele care se vor lupta din răsputeri să câștige turneul.

Egypt's forward Mohamed Salah (L) vies for the ball against Senegal's forward Sadio Mane (R)

Credit imagine: Getty Images

Cupa Africii pe Națiuni din 2024 începe maine cu partida dintre Coasta de Fildeș și Guinea-Bissau, iar mai multe informații despre turneul final puteți găsi aici. La startul competiției sunt aliniate 24 de țări, însă doar unele dintre ele emit șanse reale la câștigarea mult râvnitului trofeu.
Ne așteaptă o Cupă a Africii extrem de disputată, organizată într-un moment în care fotbalul de pe acest continent a ajuns la cote extrem de înalte. Dacă în trecut existau mai puține țări care erau poli de putere, în prezent mult mai multe naționale au șanse reale la trofeu. Iată astfel care sunt țările favorite la câștigarea Cupei Africii pe Națiuni din 2024.

Egipt și Senegal, favorite certe la câștigarea trofeului

Două dintre favorite sunt chiar finalistele ultimei ediții, respectiv Egipt și Senegal. "Leii din Teranga" au câștigat spectaculos ultimul trofeu al Cupei Africii, iar la doi ani distanță de la acel moment își doresc cu siguranță să repete experiența.
Senegal își începe campania de a-și apăra titlul continental cu un lot extrem de puternic, format din superstaruri precum Sadio Mane, Kalidou Koulibaly sau Edouard Mendy. Câștigătoarea ultimei ediții are multe alte vedete în lot care o pot ajuta să își mențină titlul câștigat în iarna lui 2022. La ultimul turneu final la care a participat, respectiv la Campionatul Mondial, Senegalul a făcut o figură frumoasă și a trecut de faza grupelor, însă în optimi a fost eliminată de Anglia cu scorul de 0-3.
Finalista ultimei ediții de la Cupa Africii, Egipt, vine cu sete de revanșă după acea înfrângere dramatică la loviturile de departajare din ultimul act. "Faraonii" au tot dreptul să spere la rândul lor la trofeu, ținând cont că îl au în lot pe unul dintre cei mai buni jucători de pe planetă la momentul actual, Mohamed Salah. Jucătorul lui Liverpool a înscris deja de 18 ori în acest sezon, astfel că vine în formă maximă la AFCON. Rămâne de văzut cum se va descurca restul echipei Egiptului, în condițiile în care Salah este singurul fotbalist de top din echipă.
Citește și:

Maroc vine pe "cai mari" la Cupa Africii după un Mondial fabulos

O altă echipă ce are șanse mari la câștigarea trofeului este cea a Marocului, care a evoluat enorm în ultima perioadă. Naționala lui Walid Regragui are în lot mai mulți jucători ce pot ajuta gruparea din nordul Africii să se impună în turneu, precum Youssef En-Nesyri, Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat, Achraf Hakimi sau Bono.
Maroc a înregistrat rezultate fabuloase în ultimii ani, iar acest lucru a fost observat mai ales la Cupa Mondială din Qatar. Acolo, "leii din Atlas" au devenit prima țară din Africa ce reușește să ajungă până în semifinalele Mondialului, după ce le-au eliminat în optimi și în sferturi pe Spania, respectiv Portugalia.
Astfel, echipa din Maroc a devenit un simbol pentru întreg fotbalul din Africa, iar naționala va avea ocazia să își confirme rezultatul din Qatar și în Coasta de Fildeș, unde poate pune mâna pe trofeu.

Nigeria, o altă forță din Africa ce se bate la titlul continental

"Super vulturii" nu sunt nici ei de scos din ecuație când vine vorba de pretendentele la titlul continental. Nigeria are un lot extrem de valoros, în frunte cu superstarul Victor Osimhen, care va avea pe lângă el jucători precum Ademola Lookman (Atalanta), Samuel Chukuwueze (AC Milan) sau Alex Iwobi (Fulham).
Tripla câștigătoare a trofeului vine însă în Coasta de Fildeș cu cel mai în formă jucător al naționalei, și anume Victor Boniface, care s-a accidentat recent. Atacantul lui Bayer Leverkusen se afla într-un moment "de vis" și putea să fie decisiv în ofensiva Nigeriei, alături de Osimhen.
Cu toate acestea, echipa din Africa Occidentală are unul dintre cele mai valoroase loturi, evaluat la 348 de milioane de euro, astfel că se bate cu siguranță la trofeu.
Citește și:

Algeria se luptă și ea pentru AFCON 2024

Naționala din nordul Africii emite și ea pretenții pentru competiția din Coasta de Fildeș. Cu Riyad Mahrez în atac drept motorul echipei, Algeria se poate intitula drept o favorită la trofeu.
Pe lângă fostul jucător de la Man. City, în lotul Algeriei mai apar alți fotbaliși foarte buni la nivel mondial, precum Rayan Ait-Nouri (Wolves), Ismael Bennacer (AC Milan) sau Houssem Aouar (AS Roma).

Coasta de Fildeș poate profita de avantajul terenului propriu

O altă națională ce merită luată în calcul pentru câștigarea Cupei Africii este chiar țara gazdă, Coasta de Fildeș. Faptul că joacă meciurile pe propriul teren poate constitui un avantaj pentru dubla campioană continentală, care are un lot extrem de echilibrat.
Ousmane Diomande (Sporting Lisabona), Odilon Kossounou (Bayer Leverkusen) sau Ibrahim Sangare (Nottingham Forest) sunt câteva dintre numele ce ies în evidență din lotul țării gazdă. Coasta de Fildeș a înregistrat victorii importante în ultimele partide oficiale, în preliminariile Cupei Mondiale mai exact, motiv pentru care a și urcat în clasamentul FIFA până pe locul 49.
Deși nu pare principala favorită, Coasta de Fildeș merită inclusă în lupta pentru trofeu.
Citește și:

Favoritele bookmaker-ilor la Cupa Africii pe Națiuni

În ceea ce îi privește pe bookmakeri, aceștia văd o favorită clară la câștigarea trofeului, și anume pe Maroc, cel mai probabil prin prisma formei de la Cupa Mondială. După naționala din nordul Africii este plasată Senegalul, campioana en-titre a competiției, urmată de Algeria.
Coasta de Fildeș poate câștiga și ea trofeul în viziunea bookmaer-ilor, în timp ce finalista ultimei ediții, Egipt, are abia a șasea șansă. Iată cum arată cotele la câștigarea Cupei Africii pe Națiuni, în viziunea caselor de pariuri.
  • Maroc - 6.01
  • Senegal - 7.01
  • Algeria - 7.71
  • Coasta de Fildeș 7.96
  • Nigeria - 9.49
  • Egipt - 9.99
...
  • Mozambic - 221.31
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo