Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Buffon, în scrisoarea către adolescentul Buffon: "Adevăratul curaj este să îți arăți slăbiciunile"

Vlad Dumitrescu

Actualizat 28/01/2021 la 13:05 GMT+2

Gianluigi Buffon, legendarul portar al lui Juventus și al naționalei Italiei, împlinește astăzi 43 de ani. În octombrie 2019, el a publicat în The Players’ Tribune o scrisoare adresată adolescentului Buffon, în care a vorbit despre cel mai dificil episod al carierei sale – depresia prin care a trecut la 26 de ani.

Gianluigi Buffon

Credit imagine: Getty Images

Buffon avertizează cu privire la pericolele aduse de meseria de fotbalist în scrisoarea adresată lui Buffon de 17 ani, care urma să debuteze la Parma.
”În doar câteva zile, vei primi trei lucruri care sunt foarte, foarte frumoase dar și foarte, foarte periculoase. Bani, faimă și jobul visurilor tale. Cu siguranță te întrebi cum ar putea fi aceste lucruri periculoase..”, scrie italianul.
”Pe de o parte, un portar are nevoie de încredere. Trebuie să fie fără frică. Dacă un manager va avea de ales între cel mai tehnic portar din lume și cel mai neînfricat, îți garantez că îl va alege pe neînfricat mereu. De cealaltă parte, o persoană care nu are frică poate uita ușor că au o minte. Dacă îți trăiești viața într-un stil nihilist și te gândești doar la fotbal, sufletul tău va avea de suferit. Vei deveni atât de depresiv încât nu vei dori să îți mai părăsești patuș”, a afirmat Buffon.

Perioada neagră

”O să ți se întâmple asta chiar în apogeul carierei tale, când o să ai tot ce și-ar dori cineva. O să ai 26 de ani. O să fii portarul lui Juventus și al naționalei Italiei. O să ai bani și respect. Oamenii te vor porecli Superman. Dar nu nu ești un supererou. Ești doar un om la fel ca ceilalți. Și adevărul este că presiunea acestei profesii te poate transforma într-un robot. Rutina poate deveni o închisoare. Te duci la antrenamente. Vii acasă și te uiți la televizor. Te culci. A doua zi, același lucru. Câștigi. Pierzi. Totul se repetă”, a scris portarul.
”Într-o dimineață, când te vei ridica din pat să te duci la antrenament, picioarele îți vor tremura. Vei fi atât de slăbit încât nu îți vei putea conduce mașina. Inițial, vei crede că este doar oboseala. Dar va deveni mai rău. Tot ce o să vrei să faci va fi să stai în pat. La antrenamente, fiecare intervenție o să pară un efort titanic. Timp de șapte luni, îți va fi greu să te bucuri de orice în viață”
Buffon îi reamintește adolescentului de ce s-a apucat de fotbal: nu pentru bani sau faimă, ci după ce l-a urmărit la Campionatul Mondial din 1990 pe portarul camerunez Thomas N’Kono. ”Pentru stilul și grația pe care le avea acest om. Pentru sufletul lui”.
”Trebuie să-ți amintești: banii și faima nu sunt scopul. Dacă nu ai grijă de sufletul tău, dacă nu cauți inspirație în alte lucruri în afară de fotbal, te vei deteroria. Dacă ți-aș putea da doar un sfat, ar fi să fii mult mai curios privind lumea din jurul tău cât ești încă tânăr”, scrie Buffon.

Vizita de la muzeu care i-a schimbat viața

Buffon a povestit și despre momentul care i-a schimbat viața – vizita la un muzeu de artă în care l-a descoperit pe artistul Marc Chagall.
”Trebuie să intri în ziua aia în muzeu. Va fi cea mai importantă decizie din viața ta. Dacă nu o să intri în muzeu și îți vei vedea de viața de fotbalist, ca Superman, vei continua să îți închizi toate sentimentele departe, în pivniță și sufletul tău se va deteriora. Dar dacă vei intra, vei vedea un tablou al lui Chagall care te va străfulgera. Se numește The Walk (Plimbarea)”, scrie Buffon.
”Este o imagine care pare desenată de un copil. Un bărbat și o femeie sunt într-un parc, la un picnic, dar totul este magic. Femeia zboară spre cer, ca un înger iar bărbatul o ține de mână și zâmbește. Este ca visul unui copil. Această imagine îți va transmite ceva din altă lume. Îți va da sentimentul unui copil. Sentimentul de fericire din simplitate.”
”Arta va fi cel mai bun remediu pentru tine. Când îți vei deschide mintea, această greutate interioară se va ridica, la fel ca femeia care se ridica în aer în tabloul lui Chagall”, adăugă Buffon.
Buffon își amintește și de momentul în care și-a scris pe tricou, pe vremea când era la Parma, ”Moarte lașilor”. Tânărul italian nu știa la acea vreme că este un slogan fascist și încerca doar să fie un bun lider. Dar Buffon consideră că astfel de greșeli sunt esențiale în viață.
”Greșelile sunt importante pentru că îți amintesc că ești om. Îți vor aminti, din nou și din nou, că nu știi nimic, de fapt. Este bine, pentru că fotbalul va încerca mereu să te convingă că ești special. Dar trebuie să îți amintești că nu ești diferit de un barman sau un electrician, cu care vei fi prieten pe viață”
Asta te va scoate din depresie. Nu să îți amintești că ești special, dar să îți amintești că ești la fel ca toată lumea. Nu poți să înțelegi asta acum, la 17 ani, dar îți promit că adevăratul curaj este să îți arăți slăbiciunile și să nu îți fie rușine cu ele
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo