Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Marele câştig lăsat de Rădoi "moştenire" viitorului selecţioner, după o campanie cel mai probabil ratată

Cristian Mihală

Publicat 12/11/2021 la 12:07 GMT+2

Mirel Rădoi cel mai probabil nu va califica naţionala României la barajul pentru Mondial, însă selecţionerul a reuşit să facă schimbul de generaţii, iar prima reprezentativă poate să profite în viitor de această campanie.

Mirel Rădoi a greşit de multe ori la cârma naţionalei, dar a făcut şi un lucru excelent: schimbul de generaţii

Credit imagine: Eurosport

Fără îndoială, Mirel Rădoi poate fi arătat cu degetul pentru iminenta ratare a calificării, dacă ne gândim la anunţul său de după partida cu Armenia. Atunci, sigur probabil că naţionala va ajunge la baraj, tehnicianul a dat dovadă de imaturitate şi a vrut să plătească poliţe. În consecinţă, a anunţat că va pleca de la prima reprezentativă, creând o serie de speculaţii şi nelinişte. S-ar fi obţinut un alt rezultat cu Islanda, dacă Rădoi ar fi avut mai multă experienţă şi ar fi gestionat altfel lucrurile după victoria de luna trecută? E greu de spus, cert e că destui specialişti au opiniat că acea ieşire a selecţionerului a avut un impact negativ la nivel de atmosferă la lot.
Independent de declaraţiile mai puţin inspirate sau de talentul ca antrenor, Rădoi a făcut ceva cu adevărat bun pentru naţională, în mandatul său. Iar acest lucru nu poate fi contestat, dacă ne uităm peste lista de convocări pentru dubla cu Islanda şi Liechtenstein. Dintre cei chemaţi la lot, doar Niţă, Chiricheş şi Maxim au trecut de 30 de ani, astfel că potenţial există. Sunt mulţi jucători care au în faţă o carieră frumoasă şi, jucând împreună la naţională, pot să obţină în sfârşit calificări la turneele finale.
CITEŞTE ŞI:

Rădoi şi-a asumat schimbul de generaţii

Dacă în trecut schimburile de generaţii au durat enorm, mulţi selecţioneri temându-se să renunţe la veterani pentru a nu fi traşi la răspundere în caz de rezultate slabe, Rădoi şi-a asumat bărbăteşte acest lucru. Fost tehnician la tineret - unde a reuşit performanţa istorică de a juca semifinala de Euro -, actualul selecţioner a mizat în continuare pe tineri. Nu doar pe cei care au format nucleul echipei care s-a bătut de la egal la egal în 2019 cu Anglia, Franţa sau Germania, ci a fost în permanenţă atent la alţi fotbalişti de mare perspectivă care pot intra în circuitul primei reprezentative.
Astfel, selecţionerul care va veni (Boloni pare uşor favorit, din lista lui Burleanu pe care mai figurează nume ca Dan Petrescu sau Edi Iordănescu) va avea la dispoziţie un lot extrem de tânăr care poate genera performanţă. Sigur, fotbalişti ca Niţă sau Chiricheş vor continua probabil să fie senatori de drept în naţională, valoarea lor recomandând acest lucru, dar viitorul staff tehnic al naţionalei ar putea să alinieze la orice oră un prim "11" cu o medie de vârstă de 24-25 ani.
Cum ar putea arăta naţionala în viitor
  • Horaţiu Moldovan (23 ani) - Andrei Raţiu (23 ani), Adrian Rus (25 ani), Ionuţ Nedelcearu (25 ani), Nicuşor Bancu (29 ani) - Răzvan Marin (25 ani), Nicolae Stanciu (28 ani), Alexandru Cicâldău (24 ani) - Valentin Mihăilă (21 ani), Ianis Hagi (23 ani), Dennis Man (23 ani)
Virgil Ghiţă (23 ani), Cristi Manea (24 ani), Dragoş Nedelcu (24 ani), Olimpiu Moruţan (22 ani), Andrei Cordea (22 ani) Florin Tănase (26 ani), Andrei Ivan (24 ani), George Puşcaş (25 ani), Alex Mitriţă (26 ani) au şi ei în continuare vârsta de partea lor şi pot oricând să facă parte din primul "11" al primei reprezentative. Tuturor Rădoi le-a dat o şansă în actualele preliminarii, chiar dacă nu toţi au şi bifat minute pentru România. Totuşi, integrarea lor în sânul naţionalei e fără îndoială un câştig enorm pentru viitor.
Avem o generație talentată, am demonstrat-o cu vârf și îndesat la vârsta noastră și nu trebuie să uitați asta. Sperăm să demonstrăm și la naționala mare | Ianis Hagi, după egalul cu Islanda
Pentru echipa națională a României urmează duminică, de la ora 19:00, meciul cu Liechtenstein, ultimul din preliminariile Cupei Mondiale din 2022. De la aceeași oră, Armenia primește vizita Germaniei, iar Islanda joacă pe terenul Macedoniei de Nord.
CLASAMENTUL GRUPEI J
1. Germania - 24 p.
2. Macedonia de Nord - 15 p.
3. România - 14 p.
4. Armenia - 12 p.
5. Islanda - 9 p.
6. Liechtenstein - 1 p.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo