Acesta articol face parte din seria #VoiAlegețiNoiScriem. Articolul a fost cel mai votat de fanii Eurosport pe pagina de Facebook. Sâmbătă seară fanii vor putea vota un nou articol! Primul articol cerut de fani: De cât timp au nevoie sportivii să revină la forma fizică necesară pentru competiții după izolare
Fotbalul se pregătește de o perioadă extrem de dificilă din cauza pandemiei de COVID-19 - cluburile mici nu pot beneficia de banii din drepturile TV, de cele comerciale și de cele din biletele vândute la partide, însă continuă să aibă cheltuieli, mai ales cele legate de salarii.
Astfel, mai ales în Bundesliga, cluburile și jucătorii au ajuns la acord pentru scăderea salariilor pe perioada în care fotbalul este întrerupt. Un asemenea demers este de așteptat să fie urmat și la alte cluburi, în timp ce cele mai mici riscă chiar falimentul!
La Liga
Real Madrid a perfectat transferul lui Endrick! Brazilianul, cel mai scump tânăr U20 din istorie
ACUM 42 MINUTE
Pentru a înțelege mai bine cât depind cluburile de banii din încasările pe care le au în ziua în care dispută meciuri, vom analiza punctual sumele pe care cluburile nu le au în această perioadă.

Veniturile din ziua meciurilor, în scădere

În fiecare an este publicat raportului celor de la Deloitte care analizează toate veniturile și cheltuielile pe care le au cluburile într-un sezon. Acest raport arată dependența pe care o au acestea de partidele de pe teren propriu și de banii din drepturi TV.
Ultimul raport Deloitte prezenta un trend îngrijorător pentru anumite cluburi - 7 din primele 20 au avut scăderi în ceea ce privește sumele încasate din bilete în sezonul 2018/2019 față de sezonul 2017/2018. Creșterea per total pentru primele 20 de cluburi a fost de doar 4% între 2013/2014 și 2018/2019.
Dintre cluburile care au înregistrat scăderi, 4 provin din Premier League: Manchester City, Chelsea, Arsenal și Everton, 2 din Serie A, AS Roma și Napoli, în timp ce cea mai mare scădere a avut-o Bayern Munchen, un declin de 11%. Însă această scădere este strict legată de ieșirea din UEFA Champions League încă din faza optimilor de finală. Lipsa a 2 partide din UCL (sferturi și semifinală) a costat-o 11.4 milioane de euro pe campioana Germaniei.
Raportul Deloitte arată și un alt trend - cluburile cu stadion nou sunt în progres. Atletico Madrid este cel mai bun exemplu: de când s-a mutat pe Wanda Metropolitano, veniturile lui Atletico din bilete au crescut cu 44%! Și Tottenham a înregistrat un progres, de la 85 la 93 de milioane de euro iar predicțiile pentru actualul sezon erau că va fi depășit pragul de 100 de milioane de euro pentru gruparea londoneză.
Iată cum a arătat raportul (2017/2018 față de 2018/2019):
 • 1 – Barcelona (€145m - €159m)
 • 2 – Real Madrid (€143m - €145m)
 • 3 – Manchester United (€120m - €121m)
 • 4 – Bayern Munich (€104m - €92m)
 • 5 – Paris Saint-Germain (€101m - €116m)
 • 6 – Manchester City (€64m - €62m)
 • 7 – Liverpool (€92 - €95m)
 • 8 – Tottenham Hotspur (€85m - 93m)
 • 9 – Chelsea (€83m - €76m)
 • 10 – Juventus (€51m - €66m)
 • 11 – Arsenal (€112m - €109m)
 • 12 – Borussia Dortmund (€57m - €60m)
 • 13 – Atletico Madrid (€57m - €59m)
 • 14 – Inter Milan (€35m - €51m)
 • 15 – Schalke 04 (€47m - €54m)
 • 16 – AS Roma (€35m - €32m)
 • 17 – Olympique Lyonnais (€37m - €42m)
 • 18 – West Ham United (€28m - €31m)
 • 19 – Everton (€19m - €17m)
 • 20 – Napoli (€19m - €16m)
https://i.eurosport.com/2020/03/09/2791733.jpg

Cât pierd cluburile mari

Fiecare club pierde sume importante în această perioadă și această pierdere va continua să existe în cazul în care campionatele vor fi reluare fără suporteri în tribune. Această variantă este dorită însă pentru a putea fi deblocați banii din drepturile TV.
Desigur, pentru fiecare club calculul este diferit și depinde de un aspect extrem de important: câte partide mai are de disputat până la finalul sezonului. Calcul nu poate fi exact deoarece implică anumiți factori pentru a putea fi calculat cu exactitate: performanțele în cupele europene din sezonul precedent și din sezonul actual.
Bayern Munchen, de exemplu, este cu un pas în sferturile UEFA Champions League astfel că existau premise să revină la încasările din urmă cu 2 sezoane. În campionat, Bayern mai are de jucat 3 partide pe propriul teren: astfel, suma pierdută de Bayern Munchen din bilete pentru cele 5 partide pe care sigur le-ar mai avea de disputat este între 21 și 23 de milioane de euro, iar suma poate fi și mai mare dacă Bayern ar obține calificarea în semifinalele UEFA Champions League.
Real Madrid și Barcelona sunt în situații similare, înregistrând o creștere în sezonul precedent deși, în cazul Realului, echipa a fost eliminată încă din optimi după ce câștigase trofeul UEFA Champions League cu un an înainte. Real a pierdut manșa tur cu Manchester City pe propriul teren, astfel că în cazul echipei lui Zidane vorbim despre 4 meciuri pe propriul teren pierdute, cele din campionat. Pierderea este între 25 și 27 de milioane de euro, în condițiile în care Real și Barcelona câștigă aproximativ 6.5 milioane de euro la fiecare partidă de pe propriul teren. Barcelona pierde și mai mult deoarece are și partida retur cu Napoli, plus eventualele meciuri din sferturi și semifinalele UCL
Manchester United mai are 3 partide de Premier League de jucat pe Old Trafford, plus partidele din Europa League. În cazul acestora, pierderile sunt de minim 16 milioane de euro dacă nu luăm în calcul meciurile din cupele europene. Paris Saint-Germain ar mai avea la rândul ei 4 partide de Ligue 1 pe propriul teren, plus sferturile UEFA Champions League. Iar pierderea va fi de peste 20 de milioane de euro pentru liderul din Franța.
Liderul din Serie A, Juventus, joacă pe un stadion nou însă în Italia veniturile din bilete nu sunt la nivelul granzilor din Premier League și La Liga. Însă Serie A este campionatul care a amânat cele mai multe partide astfel că Juventus mai are 5 partide de jucat pe propriul teren, plus că a jucat deja partida cu Inter Milano fără suporteri. Astfel, Juventus pierde între 25 și 30 de milioane de euro, în funcție de cât de departe ar merge în UEFA Champions League.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Raheem Sterling se întoarce în Qatar, la timp pentru duelul cu Franța, din sferturile Cupei Mondiale
ACUM 7 ORE
Premier League
Arsenal, transfer de 140 de milioane € pentru un titlu istoric. Înlocuitor pentru accidentatul Jesus
ACUM 10 ORE