editorial de Joao Roberge din Brazilia
În timp ce europenii, în general, sunt într-o situație mai mult controlată în ceea ce privește pandemia și sunt în condiții să revină încet-încet la normalitate, cea mai mare țară din America de Sud trăiește în haos total și absolut. Pe 3 iulie, erau peste 1,5 milioane de cazuri, cu aproximativ 62 de mii de decese. Fără nicio strategie, fără niciun fel de plan serios, lucruri așa merg. Nu e vorba de dezacord politic, e un fapt. Și fotbalul, în această conjunctură, revine pe stadioane.
Fotbalul brazilian s-a oprit în martie, când se disputau campionatele de stat, turnee mici în cele 26 de state plus capitală, înainte de Campionatul Brazilian. Erau disputate și fazele inițiale a Cupei Braziliei și cupele continentale.
Cupa Mondială FIFA
Protestul "Ozil" la Cupa Mondială. Ce s-a întâmplat în tribune la Germania - Spania
ACUM 8 MINUTE
Cluburile au simțit o cădere monumentală în venituri, și, până la urmă, industria fotbalului brazilian e în pericol. Mișcările și presiunile făcute de anumite cluburi și federații de stat cu guvernatorii și președintele au reușit ceva: o revenire înceată, cu protocoale complexe și grele. Flamengo și Vasco, mari rivale, chiar s-au întâlnit pe 19 mai cu președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, cu scopul de a începe antrenamentele în Brasília când restricțiile erau mai dure.
Vasco, până la urmă, e sponsorizat cu o sumă mică (echivalentul a 2,5 milioane de lei) de Havan, o rețea de magazine cu sediul în orașul Brusque, care are un patron cunoscut în presă, Luciano Hang. Hang e unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui Bolsonaro și are probleme cu legea din cauza evaziunii fiscale. Flamengo, pe de altă parte, e în mare conflict cu Globo, cel mai mare grup media din țară, în ce privește banii pentru drepturile de televizare. Globo e în acest moment, foarte critică cu guvernul actual. Deci e un dușman comun pentru Flamengo și Bolsonaro. Mai mult, Bolsonaro a luat o măsură provizorie (MP) care schimbă modul în care sunt transmise meciurile, decizie care o avantajează pe Flamengo. Totul în timpul unei pandemii în care Brazilia pare să fie epicentrul.
Fotbalul brazilian a revenit unde situația e cea mai gravă: la Rio de Janeiro, pe 18 iunie. Campionatul Carioca a revenit cu Flamengo învingând cu 3-0 pe Bangu pe un Maracanã goală, și în același timp spitalul de câmp pregătit pe același stadion avea bolnavi în pragul morții. Competiția merge mai departe, cu multe confuzii, meciuri amânate cu decreturi municipale, și așa mai departe. Este, în momentul în care acest articol e scris, singurul campionat de stat cu meciuri.
Europa, cu o situație foarte diferită și controlată nu a permis revenirea publicului pe stadioane. Dar Brazilia este cu fiecare zi care trece o țară a nimănui, o republică bananieră, o casă a absordului, se vorbește despre revenirea suporterilor la Rio, cu o capacitate redusă. Cu distanță între oameni și ore specifice la care să se intre pe stadion. Inițial se dorea să se întâmple acest lucru pe 10 iulie, dar vor mai urma discuții.
Un candidat puternic pentru postul de al doilea stat cu meciuri de fotbal este Santa Catarina, unde echipa cea mai cunoscută de lume e, probabil, Chapecoense, din Chapecó. Echipe precum Figueirense și Avaí, din Florianópolis, sunt și ele obișnuite cu Campionatul Brazilian Série A. Criciúma și Joinville sunt celelalte cluburi care fac parte din grupul „cei 5 mari din Santa Catarina”.
Meciurile din campionat au continuat pe 8 și 9 iulie, fără public. Primarul lui Florianópolis, Gean Loureiro, interzisese evenimentele sportive. Avaí nu a vrut să joace într-un alt oraș din zona, dar Figueirense a ajuns la un acord de chirie cu Carlos Renaux, clubul proprietar stadionului Augusto Bauer, din Brusque, unde evoluează Brusque FC.
Totuși, presiunea federației din Santa Catarina a fost mai puternică în față lui Loureiro, care a hotărât, în sfârșit, să permită evenimentele sportive în Florianópolis începând cu 12 iulie.
În ce privește Campionatul Brazilian, Confederația Braziliană de Fotbal (CBF) vrea să înceapă diviziile A și B pe 8 și 9 august. Cele 20 de cluburi din divizia a treia (Série C), vor să joace și ele în aceste zile. În aprilie, formațiile din diviziile a treia și a patra braziliană și cele de fotbal feminin care evoluează în ambele divizii au primit un ajutor financiar de la CBF. Echipe precum Brusque, Remo, Paysandu său Ferroviário, din Série C, au câștigat aproximativ 200 mii de lei fiecare.
Cupa Mondială FIFA
Luis Enrique, mulțumit cu remiza dintre Spania & Germania la Cupa Mondială: "Vom fi primii în grupă"
ACUM 8 ORE
Cupa Mondială FIFA
"Suntem încă în viață"! Reacțiile din tabăra Germaniei, după remiza contra Spaniei de la Mondial
ACUM 8 ORE