Italia a avut nervii mai tari la loviturile de departajare împotriva Spaniei și s-a calificat în finala EURO 2020, acolo unde va lupta pentru trofeu împotriva Angliei sau Danemarcei.
Majoritatea oamenilor din lumea fotbalului consideră că meciurile decise la penalty-uri sunt o adevărată loterie. În realitate, echipele pregătesc atent asfel de momente, iar diferența se face de cele mai multe ori la nivel mental. Cine rezistă mai bine presiunii obține victoria.
Așa s-a întâmplat și aseară pe Wembley, unde italienii au ratat primii, dar nu și-au pierdut încrederea și în final au ieșit victorioși. Dacă privim în amănunt ce s-a întâmplat din momentul ultimului fluier al arbitrului (la finalul celor 120 de minute) și până la execuția superbă a lui Jorginho, putem observa că deznodământul a fost oarecum anunțat.
Liga
Xavi se răscoală: "E o nebunie ce facem!". Barcelona, obligată să joace, deși are 16 absenți
01/01/2022 LA 20:01
La tragerea la sorți de dinaintea penalty-urilor a avut loc un moment care rezumă perfect starea de spirit din cele două tabere. Aflați la mijlocul terenului, căpitanii Giorgio Chiellini și Jordi Alba au putut fi surprinși în ipostaze total diferite. Deși ambii au o vastă experiență la cel mai înalt nivel, italianul a demonstrat o dezinvoltură ieșită din comun, pe când ibericul părea depășit de moment, fiind foarte încordat.
În astfel de momente, se stabilesc prin targere la sorți poarta la care se execută și echipa care are prima lovitură. La prima dintre ele, arbitrul Felix Brych a indicat pentru fiecare dintre porți o culoare de pe moneda sa, iar sorții au decis ca loviturile să fie executate la poarta în spatele căreia se aflau fanii italieni.
Jordi Alba a înțeles greșit și a crezut că totul se va decide la cealaltă poartă, dar arbitrul german i-a explicat cum stau lucrurile. În timp ce căpitanul Spaniei era nedumerit, Chiellini a fost foarte relaxat, strigându-i în glumă omologului său: "Mincinosule". Cu un zâmbet larg pe față, fundașul italian l-a strâns în brațe pe Jordi Alba, ca și când cei doi se aflau la un meci amical și nu într-o semifinală de turneu final.
Evident, e poate prea mult să spunem că acel episod a cântărit în vreun fel în ceea ce a urmat, dar imaginile cu cei doi căpitani ne oferă multe indicii despre starea psihică a celor două formații înainte de cel mai important moment al meciului.
https://i.eurosport.com/2012/04/05/827809.jpg

Italia s-a calificat în finala Europeanului din 1968 prin tragere la sorți

Exuberanța lui Chiellini în acele clipe pline de tensiune aduce aminte de cea a lui Giacinto Facchetti, omul a cărei inspirație a adus calificarea Italiei în finala Campionatul European din 1968.
Pe atunci nu se executau lovituri de departajare în caz de egalitate după 120 de minute, astfel că învingătoarea se stabilea prin tragere la sorți. În semifinala dintre Italia și URSS scorul era egal, 0-0, iar finalista avea să fie decisă de o monedă. Facchetti a fost desemnat să aleagă pentru italieni, iar acesta a fost foarte inspirat.
70.000 de oameni prezenți pe stadionul din Napoli așteptau cu sufletul la gură să vadă ce au decis sorții, iar felul în care s-a manifestat Facchetti a fost relevant. Era clar pentru oricine că Italia a avut câștig de cauză la tragerea la sorți, iar sărbătoarea putea fi pornită. Italia s-a calificat așadar în acea finală, pe care a câștigat-o după rejucare în fața Yugoslaviei (2-0, după ce în primul meci fusese 1-1). Acela este de altfel și singurul titlu european al Squadrei Azzurra.
Atitudinea lui Chiellini din finalul meciului cu Spania a fost asemănătoare cu buna dispoziție a lui Facchetti din 1968. Deși contextul a fost total diferit, exuberanța lui Chiellini parcă anunța că Italia va sărbători un nou succes istoric, în timp ce timorarea lui Jordi Alba parcă prevestea un dezastru pentru "Furia Roja".
Premier League
Premier League amână meciuri peste meciuri, Serie A nu are nicio problemă. Analiză comparativă
17/12/2021 LA 12:46
Fotbal
Ronaldo nu a mai suportat să audă ce spune Cassano despre el și a făcut rost de numărul lui
04/12/2021 LA 15:28