Cu puțin timp în urmă s-a terminat tragerea la sorți a optimilor Europa League. Sorți au fost duri cu cei doi români de la Galatasaray, Alex Cicâldău și Olimpiu Moruțan, gruparea turcă urmând a da piept cu FC Barcelona, principala favorită la câștigarea competiției.
Dacă cei doi internaționali nu traversează cea mai bună perioadă pe Bosfor, în trecut au existat fotbaliști români care au excelat pentru gruparea CimBom. Hagi și Popescu sunt parte a istoriei la Galatasaray, dar cei doi au jucat și pentru Barcelona în timpul carierei, astfel că le va fi greu să aibă o favorită în dubla manșă din optimile Europa League.
Liga
Depay, decis să continue la Barcelona, deși catalanii vor să-l dea la schimb într-o super afacere
ACUM 3 ORE
https://i.eurosport.com/2018/05/04/2327339.jpg

Hagi nu a reușit la Barcelona, dar a fost zeu la Galatasaray

Hagi a ajuns la Barcelona în 1994, după Mondialul fantastic făcut în SUA, dar "Regele" nu a reușit să-și etaleze cu adevărat talentul în tricoul blaugrana. Era și o perioadă de tranziție pe care o traversa clubul de pe Camp Nou, echipa fiind departe de cea care în 1992 devenea campioana Europei. Astfel, două Supercupe ale Spaniei au fost singurele trofee cucerite de Hagi cu Barcelona, înainte de a pleca la Galatasaray, în 1996.
"Regele" nu s-a dus în Turcia doar pentru a face figurație pe final de carieră și a încasa un salariu substanțial, ci a transformat Galatasaray într-o forță a continentului. Jucând probabil cel mai bun fotbal al său, Hagi a intrat definitiv în istoria clubului turc și a fotbalului turc în general, devenind poate cel mai iubit jucător din istoria grupării din Istanbul.
Cele patru titluri în Turcia, două Cupe și două Supercupe, dar mai ales Cupa UEFA și Supercupa Europei sunt dovada că Hagi a reprezentat enorm pentru Galatasaray, mult mai mult decât a însemnat pentru Barcelona.
https://i.eurosport.com/2014/03/05/1195245.jpg

Gică Popescu a câștigat trofee europene și cu Barelona și cu Galatasaray

De partea cealaltă, Gică Popescu a avut o carieră mai prolifică la Barcelona. Ajuns pe Camp Nou la un an după Hagi, în 1995, "Baciul" a jucat tot două sezoane în tricoul blaugrana, fiind unul dintre cei mai importanți jucători din acea perioadă.
Nu degeaba românul a primit baderola de căpitan al echipei, pe care a purtat-o și la câștigarea Cupei Cupelor din 1997, chiar dacă în acea formație a Barcelonei jucau fotbaliști precum Figo, Ronaldo, Guardiola sau Luis Enrique. Popescu a cucerit cu echipa catalană și o Cupă a Spaniei, dar și două Supercupe, fiind un nume respectabil în istoria grupării de pe Camp Nou.
În 1997, Popescu lăsa și el Barcelona pentru a merge la Galatasaray, unde a contribuit din plin la performanțele istorice ale turcilor din acea perioadă. În finala Cupei UEFA din 2000, Popescu transformat penalty-ul decisiv din duelul cu Arsenal și a devenit al 2-lea român din istorie care cucerește o cupă europeană cu două echipe diferite. Primul fusese Miodrag Belodedic, care triumfase în Cupa Campionilor cu Steaua București și Steaua Roșie Belgrad.
Așadar, Hagi și Popescu au toate motivele să fie imparțiali la duelul dintre Barcelona și Galatasaray din Europa League. Indiferent de rezultat, cun un ochi vor plânge și cu unul vor râde, dar în același timp vor fi străpunși de sentimente aparte.
Liga
Un jucător de 100 de milioane de € i-a spus da lui Xavi! Barcelona încearcă o mutare de răsunet
ACUM 6 ORE
Romanian Liga I
FC Barcelona "își încoardă mușchii"! Laporta, gata să ofere 200 de milioane de € pentru 3 achiziții
02/07/2022 LA 11:31