Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Scene incredibile în Europa League! 10.000 de copii, implicați într-un mare scandal de rasism

Nicu Savin

Actualizat 01/10/2021 la 10:31 GMT+3

Partida dintre Sparta Praga și Rangers a oferit momente incredibile pe tot parcursul ei. În tribune au fost prezenți 10.000 de copii, ca urmare a unei decizii UEFA, dar aceștia s-au comportat inadecvat, huiduidu-l pe tot parcursul jocului pe Glen Kamara, jucătorul de culoare al lui Rangers.

Sparta Praga - Rangers

Credit imagine: Getty Images

Partida dintre Sparta Praga și Rangers, din etapa a 2-a a fazei grupelor Europa League, trebuia să se dispute fără spectatori, ca urmare a unei suspenădri dictate de UEFA pentru clubul ceh din cauza unor scandări rasiste la un meci european.
Este vorba despre partida dintre Sparta și AS Monaco, din preliminariile Champions League, când fanii cehi l-au insultat rasial pe Aurelien Tchouameni, jucătorul monegascilor. UEFA a decis ca Sparta Praga să joace un meci fără spectatori, dar cehii au făcut apel și forul european a fost de acord cu ideea ca la meciul cu Rangers să fie în tribună până la 10.000 de copii sub 14 ani.
Totul trebuia să fie o sărbătoare în tribune, dar totul s-a transformat într-un adevărat calvar pentru Glen Kamara, mijlocașul de culoare al scoțienilor. Cei 10.000 de copii aflați pe stadion l-au huiduit neîntrerupt pe Kamara, la fiecarea atingere de balon, iar acesta a fost vizibil afectat, fiind eliminat în repriza secundă după primirea celui de-al 2-lea cartonaș galben.
Partida s-a terminat 1-0 pentru echipa lui Niță, care a fost integralist, dar rezultatul a contat mai puțin la final pentru scoțieni, care s-au declarat revoltați de ceea ce i s-a întâmplat lui Kamara.
Citește și:

Glen Kamara, victimă a scandărilor rasiste

Comportamentul tinerilor fani ai Spartei Praga este de neînțeles și revoltător, dar există o explicație, evident nefondată, pentru care puștii din tribune au fost împinși să recurgă la acele huiduieli. Glen Kamara a fost subiectul unui alt scandal cu implicații rasiste în urmă cu doar câteva luni.
În timpul confruntării dintre Rangers și Slavia Praga, din ediția precedentă a Europa League, Kamara l-a acuzat pe Ondrej Kudela de insulte rasiale. UEFA a demarat o anchetă și a decis să-l suspende pe Kudela pentru 10 partide europene.
Fanii Spartei Praga l-au considerat astfel vinovat indirect pe Kamara pentru deciziile dure ale celor de la UEFA în astfel de cazuri. Aceștia consideră că dacă acela caz din meciul cu Slavia nu ar fi fost atât de mediatizat și nu s-ar fi luat o măsrură atât de radicală, nici Sparta Praga nu ar fi fost suspendată pentru remarcile rasiste la adresa lui Tchouameni din meciul cu Monaco.
Problema rasismului în fotbal și în sport în general este una tot mai delicată în ultima vreme, iar faptul că tinerii suporteri cresc în acest mediu este îngrijorător, fenomenul riscând să ia o amploare și mai mare pe viitor. Evident, UEFA trebuie să găsească cele mai bune soluții pentru a stopa aceste episoade care trec fotbalul în plan secund, dar misiuniea forului european nu este deloc simplă, deoarece acuzațiile de rasism sunt greu de dovedit.
Program Premier League etapa 7 - Eurosport 1
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo