Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Noroc chior! Conducerea lui Sheriff, exemplu de "aşa nu": 115 jucători luaţi în ultimii 5 ani

Cristian Mihală

Actualizat 29/09/2021 la 12:02 GMT+3

Sheriff Tiraspol uimeşte Europa cu rezultatele ei, însă meritul e strict al antrenorului şi al fotbaliştilor. Clubul i-a ajutat la nivel de infrastructură, punându-le totul la dispoziţie, dar e de neînţeles ce s-a întâmplat în ultimii ani la nivel organizatoric la formaţia din Transnistria.

Luka Modric (Mitte) wirkt im Spiel gegen Sheriff Tiraspol verzweifelt

Credit imagine: Getty Images

Să elimini Steaua Roşie Belgrad şi Dinamo Zagreb în drumul spre grupele Ligii, pentru ca apoi să învingi Şahior şi Real Madrid, chiar pe Bernabeu, reprezintă fără doar şi poate povestea anului 2021 în fotbal. Sheriff a reuşit imposibilul, iar fotbaliştii şi stafful tehnic merită toate laudele, fără îndoială.
Ne-am aştepta ca în spatele unor astfel de performanţe să fie un proiect serios şi sănătos, unul care să fie model pentru formaţiile din Europa de Est. Nici vorbă de aşa ceva: Sheriff a transferat în ultimii ani 115 jucători (!), totul părând o loterie pentru conducători. S-a întâmplat să le iasă, dar o astfel de strategie nu pare a fi desprinsă din fotbalul profesionist.
CITEŞTE ŞI:

Patronii lui Sheriff Tiraspol au schimbat tactica

În 2012-2013, patronul rus al lui Sheriff plătea 1 milion de euro pentru Marko Markovski, un vârf sârb, dar în ultimii ani şi-a schimbat total strategia. Din 2016-2017 clubul nu a mai cumpărat niciun jucător pe mai mult de 250.000 de euro, bazându-se în general pe fotbalişti liberi de contract sau pe jucători sosiţi sub formă de împrumut. Nici vorbă să fie ceva rău în asta, din contră: dacă reuşeşti să creezi astfel o formaţie care să bată pe Bernabeu arată că eşti genial. Din păcate, totul pare să ţină de hazard şi noroc, nu de un plan bine definit, la capătul căruia să fie un succes previzibil.
Astfel, în perioada de mercato din vară, oficialii clubului din Transnistria au adus 13 jucători, 3 sub formă de împrumut. Pentru portarul Georgios Athanasiadis au plătit 250.000 de euro, totuşi, pentru ca AEK Atena să îl împrumute timp de un sezon în Transnistria. De altfel, goalkeeperul elen a fost singurul care i-a costat pe cei din conducerea lui Sheriff bani în vara lui 2021.
De altfel, în ultimii 5 ani, Sheriff a plătit doar 720.000 de euro pentru transferuri, în rest bazându-se pe fotbalişti împrumutaţi sau la final de contract. Evident, aceştia au fost momiţi cu sume importante pentru a ajunge să evolueze la Tiraspol, dar, chiar şi aşa, efortul e mult mai mic decât la începutul anilor 2000, de exemplu. Atunci, patronii lui Sheriff plăteau sume grele, Cociş ajungând, spre exemplu, în Transnistria pentru 700.000 de euro.
Nu putem spune că modelul lui Sheriff e unul de succes, fiind mai degrabă rodul întâmplării. Dacă ne uităm peste ce s-a întâmplat la club în ultimii ani, nimic nu dă senzaţia de profesionalism. Astfel, în sezonul 2017-2018 au fost aduşi 30 de jucători, renunţându-se la alţii 35. Am putea să credem că a fost vorba de o revoluţie la nivelul lotului şi că, de atunci, a fost crescută o echipă. Nici vorbă, în stagiunea următoare au fost aduşi alţi 22 de fotbalişti, iar la capitolul plecări am asistat la alt număr neverosimil: 25. Istoria s-a repetat în 2019-2020, când 26 de fotbalişti noi au fost aduşi. De această dată au plecat "doar" 21 de jucători, semn că unii din cei vechi dăduseră randament şi li s-au prelungit contractele.
Nici în sezonul 2020-2021 lucrurile nu au stat diferit: la Sheriff au fost aduşi 24 de jucători noi, la capitolul plecări figurând 19 fotbalişti. În vara acestui an, lucrurile au fost mai "calme": au semnat 13 fotbalişti şi au plecat doar 10.

Când au fost aduşi şi pe ce sume titularii care au învins Real Madrid

Întregul prim "11" al lui Sheriff pe Bernabeu a costat doar 300.000 euro. Aceasta este suma cheltuită de club pentru împrumuturile a doi jucători, restul fiind împrumutaţi gratis sau veniţi liberi de contract. În 999 de cazuri din 1000 o astfel de strategie nu dă rezultate, dar la Tiraspol iată că s-a produs minunea.
Titularii lui Sheriff, cu Real Madrid
  • Georgios Athanasiadis (vara lui 2021, împrumut de la AEK, pentru 250.000 euro);
  • Fernando Costanza (2020, liber de contract, după despărţirea de Botafogo);
  • Danilo Arboleda (2020, liber de contract, după ce a încheiat înţelegerea cu Deportivo Pasto);
  • Gustavo Dulanto (2020, liber de contract, a evoluat ultima oară la Boavista);
  • Cristiano (2017, venit împrumut de la Volta Redonda, a fost apoi achiziţionat gratis, când şi-a încheiat contractul cu brazilienii);
  • Sebastien Thill (2021, venit împrumut de la Progres Niederkorn);
  • Edmund Addo (2021, sosit liber de contract după ce a evoluat 3 ani la Senica);
  • Adama Traore (2021, venit gratis, după despărţirea de Metz);
  • Dimitros Kolovos (2020, venit împrumut de la Panathinaikos, s-au plătit 50.000 de euro către greci);
  • Frank Castaneda (2019, venit gratis, după ce a terminat contractul cu FK Senica);
  • Jasur Jakhshibaev (2021, împrumutat de la Legia Varşovia).
  • Total sumă cheltuită: 300.000 de euro.
Dacă e să judecăm strict din punct de vedere al unei "strategii", aceasta a fost să se aducă an de an zeci de jucători gratis, în speranţa că unii vor da randament şi echipa va putea să aibă rezultate cu investiţii minime. Doar în ultimii 5 ani au sosit la Tiraspol 115 jucători, deci nu putem vorbi despre un club serios, preocupat să crească o echipă. În acest sezon, însă, Sheriff a avut multă şansă cu antrenorul Yuriy Vernydub, care a ştiut să motiveze la maximum jucătorii, care, evident, au o oarecare valoare. Totuşi, întregul proiect pare un castel de nisip, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani la clubul din Transnistria. Nu există vreo garanţie că Sheriff va rămâne în prim plan în anii următori, deşi băieţii de acum merită tot repsectul tuturor pentru ceea ce au reuşit.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo