Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sage face "minuni" la Lyon, dar "stoarce" clubul de bani! Amenda plătită meci de meci din cauza sa

Nicu Savin

Publicat 03/04/2024 la 16:22 GMT+3

Olympique Lyon este aproape de a termina sezonul într-un mod la care niciun fan nu spera acum câteva luni, când echipa era pe loc retrogradabil. Gruparea din Lyon este la numai 5 puncte de locurile care duc în Europa, iar principalul merit pentru acest lucru îi aparține lui Pierre Sage, care antrenează fără licență, ceea ce obligă clubul la o amendă de 25.000 de € pentru fiecare meci.

Pierre Sage porté en triomphe par ses joueurs après la qualification en finale de Coupe de France

Credit imagine: Getty Images

Olympique Lyon este de ani buni într-o perioadă de tranziție, încercându-se fără succes readucerea echipei în elita fotbalului european. Echipa care domina Ligue 1 înainte ca șeicii din Qatar să preia PSG-ul a început actuala stagiune cu Laurent Blanc pe bancă, dar acesta a fost dat afară după ce a luat numai un punct în primele 4 etape.
În locul său a fost adus Fabio Grosso, însă nici aventura acestuia nu a fost mult mai lungă, fiind demis la finalul lunii noiembrie. După 13 etape, Lyon avea doar 7 puncte și era pe loc retrogradabil, la 5 puncte distanță de prima poziție care asigură rămânerea în Ligue 1.
Situația era gravă, dar John Sextor, omul care l-a înlocuit pe "eternul" Jean-Michel Aulas la conducerea clubului, a luat o decizie surpriză, numindu-l antrenor pe Pierre Sage. În vârstă de 44 de ani, acesta nu mai antrenase nicio echipă de seniori, ori în situații de criză se presupune că e nevoie de oameni cu experiență.
Totuși, lozul tras de omul numărul unu al lui Lyon se pare că a fost câștigător. Sub conducerea lui Sage, echipa a început să-și revină treptat, iar pericolul retrogradprii nu mai planează de multă vreme. Lyon e pe locul 9 în Ligue 1, la 9 puncte distanță de locul care duce la barajul de promovare-retrogradare, deci nu există nicio grijă în acest sens. Mai mult, Lyon speră la un loc de cupă europeană, pentru că distanța până la locul 6 e de numai 7 puncte.

Lyon plătește 25.000 de € amendă pentru fiecare meci în care Pierre Sage stă pe bancă

Lyon poate ajunge în Europa și prin intermediul Cupei Franței, pentru că s-a calificat deja în finală, unde se va duela cu PSG sau Rennes. Cucerirea unui trofeu ar fi un scenariu la care nici mai optimiști fani nu putea spera acum câteva luni.
Evident, marele merit pentru revigorarea lui Lyon îl are Pierre Sage, dar e cunoscut faptul că acesta este și o povară pentru club. Concret, el nu are licență pentru a antrena la acest nivel, iar regulamentul prevede o amendă de 25.000 de € pentru fiecare meci la care stă pe bancă. Până acum, Sage a condus Lyon în 20 de meciuri (15 în Ligue 1 și 5 în Cupa Franței), ceea ce înseamnă că oficialii au plătit deja 500.000 de € pe amenzi. Până la finalul sezonului va mai plăti alte 200.000 de €, pentru că mai sunt 7 etape de jucat în campionat, plus finala Cupei Franței.
Chiar dacă suma e uriașă, nu ar depăși salariul pe care l-ar fi încasat Blanc sau Grosso într-un sezon, deci se poate spune că Lypn iese pe plus din toată această afacere.
"Mulți ne-au considerat retrogradați după etapa a 14-a, dar este un moment interesant. Trebuie să fim ambițioși și să luptăm pentru ne califica în cupele europene, prin intermediul campionatului. Mi-am stabilit două obiective: să salvez echipa și să-mi iau carnetul de antrenor, pentru a salva clubul de plata amenzii de 25.000 de euro pe meci”, a declarat Pierre Sage, după ce Lyon s-a impus cu 3-0 în fața celor de la Valenciennes, în semifinalele Cupei Franței.
Contractul lui Pierre Sage cu Lyon e valabil doar până în vară, dar sunt șanse mari ca acesta să rămână în funcție și în sezonul viitor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo